вторник, 28 Февруари 2017 02:48 ч.

Полицаите казаха: Няма депутат и кмет - биеме наред!

Нападаха с палки пловдивчаните пред Народното събрание, разказва Спас Гърневски
10.01.2017   |   10:15
Прочетена: 1709   |
Коментари: 13
Полицаите казаха: Няма депутат и кмет - биеме наред!

                 Спас ГЪРНЕВСКИ


Спас Гърневски е емблематична фигура в дясното пространство. Бивш член на СДС, бивш лидер на ДСБ-Пловдив, кмет на града от 1995 до 1999 година. Участник в националния протест пред парламента на 10 януари 1997 г. с призив за сваляне на управлението на социалистите. Дни преди това Гърневски, заедно с депутати от СДС, НС и други сини кметове от областта, е начело на протестните шествия в Пловдив. Публикуваме неговия разказ за събитията преди двадесет години.


Януари 1997 година бе месецът, който не само разтърси из основи България, но най-после сложи край на посткомунистическата мимикрия и даде началото на надеждите, че страната ни ще обърне наистина посоката към едно жадувано от поколения българи бъдеще.

Вместо оставка на БСП от властта и насрочване на предсрочни парламентарни избори, на 8 януари Висшия съвет на БСП, парламентарната група и ръководствата на коалиционните им партньори с явно гласуване избраха Николай Добрев за следващ министър-председател на мястото на подалия оставка Жан Виденов. Очакваше се, че на 11 януари президентът Желев ще издаде указ, с който да възложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения от левицата кандидат за премиер.

На 9 януари на мощен митинг в Пловдив обявихме, че ако не бъде приета декларацията на СДС за предсрочни избори в парламента, ще пристъпим към ежедневни протестни действия. Заклехме се, че никога няма да допуснем второ комунистическо правителство в този парламент. На другия ден сутринта с една влакова композиция и много леки автомобили внушителна пловдивска група потегли от Пловдив за София. Събрахме се на Централна гара и от там поехме към центъра на столицата.

Към 11 часа се срещнахме със софийското шествие, водено от Евгений Бакърджиев, и изпълнихме площада пред Народното събрание. Както предполагахме, вътре комунистите отхвърлиха декларацията на ОДС за предсрочни избори, твърдо решили да правят второ правителство. Парламентът беше обграден от всички страни.

В ранните часове на следващия съботен ден около 2 часа полицията щурмува гражданите, за да изведе депутатите от БСП към автобусите, паркирани срещу Народната библиотека. Тогава ние с Андон Андонов, Муравей Радев, Емил Жечев и Велислав Величков се намирахме на площада на гърба на БАН и градинката на митрополията на Св. синод.   

Откъм служебния вход на парламента, строена в редица, срещу нас тръгна група полицаи, които удряха палките в щитовете си досущ като в римските легиони. Марширувайки, ни приближиха и с щитовете ни изтласкваха в заснежена уличка. В този момент зад мен някакъв човек се хлъзна и падна. Наведох се да го изправя, когато едва не ме събори мощен ритник на полицейската „кубинка”. В този момент зам.-кметът на Пловдив Емил Жечев извика: „Защо го удряте, това е кметът на Пловдив”.

Изсвистя палка по рамото му и още една по ръката на Муравей Радев, който се опита да предпази Жечев. "Спрете!, извика Муравей, аз съм депутат". И  посегна да вади картата си, ала униформеният каза: „Няма депутат, няма кмет, наредено ни е да бием наред”. Завидях му на римата, но следващата палка по мен ме подсети, че не сме на рецитал.

В София беше настанала кървава вакханалия. Биеха къде кого срещнат, не само около парламента. След дни изнесоха данни за абсолютно невинни хора, пребивани, без дори да им се зададе въпрос

Прибрахме се в Пловдив и отидохме в кабинета на Андонов в СДС. Взехме решение за организиране на ежедневни протести още от 13 януари, понеделник. Така, далеч преди обявения час, площадът пред общината се пълнеше с хора от целия окръг. Бяха дошли и много студенти. Стохиляден митинг-шествие срещу управляващата БСП разтърси централните улици и площад "Съединение". Това е най-голямата публична проява в историята на Пловдив, заявяваха възрастни пловдивчани.

Всички публично се заклехме, че няма да отстъпим, докато не бъдат обявени предсрочните парламентарни избори. Блокирахме с денонощни барикади всички входове и изходи на Пловдив, както и жп линиите. 

На 4 февруари се прокрадна информация, че правителството обсъжда атака срещу барикадите в нощта срещу 5 февруари. По медиите призовахме за още по-мащабен митинг и площад „Стефан Стамболов” се изпълни с народ. Напрежението растеше, докато около 18 часа не пристигна възторжената вест, че комунистите се оттеглят от властта.

На 6 февруари пред Общината повече от 50 000 души отпразнуваха своята победа. 

За съжаление след тази огромна подкрепа на народа към СДС доста от сините лидери не устояха на изкушенията във властта. Тези пък, които не осребряваха идеите си, бяха изтласквани от властови позиции. Накрая СДС бе превърнато в търговско дружество, което отдавна фалира.../Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (13)
 • Спасе иди си
  Рейтинг: 12
  1
  10.01.2017 |
  10:21
  много важно
  Оценка:
  +16
  -4
 • грух грух
  Рейтинг: 31
  2
  10.01.2017 |
  10:22
  И тоя се ненаяде , само гледа от къде може да докопа нещо . Ей от такива управници му идва на човек да си вземе фамилията и да избяга у чужбината . От седерастите почна гибелта на страната , разпродадоха заводите за жълти стотинки , като преди това окрадоха каквото можеше от тях .
  Оценка:
  +36
  -5
 • Цецо
  Рейтинг: 17
  3
  10.01.2017 |
  10:50
  Най големия тъпак на прехода се казва Спас гърнето.
  Оценка:
  +22
  -5
 • поета организира автобусите
  Рейтинг: 10
  4
  10.01.2017 |
  11:18
  за тама, щеше му се депутат, изритаха го, и не е бит, с пластмасовите палки, с бойна палка по дебелия задник до пловдив щеше да търчи, бахти бездарника, само космонавт още не е бил
  Оценка:
  +14
  -4
 • До спас
  Рейтинг: 14
  5
  10.01.2017 |
  11:41
  Спасе, има нова партия. От неделя.Ти записа ли се? Търбух, от къде изкара пари за джип Лексус? Няма ли прокурор за такива като него?
  Оценка:
  +17
  -3
 • АЛОООООООО МАРИЦА!!!!!
  Рейтинг: 17
  6
  10.01.2017 |
  11:45
  Защго не съобщавате НОВИНАТА - Прокуратурата обвини Иван Тотев в престъпление по служба за нанесени вреди на общината за 1 милион лева!!! Случаят е особено тежък, обявиха от СГП -? БЛИЦ-10 Ян. 2017, 11:37
  Оценка:
  +17
  -0
 • дии
  Рейтинг: 14
  7
  10.01.2017 |
  11:51
  Тотев, Почна се! Стягай се за затвора!
  Оценка:
  +14
  -0
 • GOGO
  Рейтинг: 2
  8
  10.01.2017 |
  11:59
  Плача, за тоя пловдивски херой му пожелавам още 20 години на власт!
  Оценка:
  +5
  -3
 • ДО № 6
  Рейтинг: 5
  9
  10.01.2017 |
  12:43
  Скоро и за колодрума! Това са 50 МИЛИОНА грешна, окрадена народна пара! За да си направи тоя КРАДЕЦ хотела без пари! Цацаров - СПИШ ЛИ ?
  Оценка:
  +6
  -1
 • Ttttttttttttttttttt
  Рейтинг: 5
  10
  10.01.2017 |
  12:58
  То е ясно на предсрочните парламентарни пак или БСП ще бият,или тяхното мафиотско отроче ГЕРБ.Не народ а мърша.Цялата политическа мафия трябва да се измете от политическото пространсво,и България да се управлява от експерти от вън. А за Тотев затвор.А дано а ма надали.Нали си има гръб.Гарван гарвану око не вади.
  Оценка:
  +7
  -2
 • Хан Крум
  Рейтинг: 4
  11
  10.01.2017 |
  14:53
  Спас Гърневски е "емблематичен" пловдивски тъпак в пространството и във Вселената въобще. Пародиен образ на прехода и за съжаление образец за интелектуалното ниво на българския "десен" политик. Заедно с Методи Андреев направиха така, че хората да изпштват отвращение и насмешка към десните.
  Оценка:
  +4
  -0
 • Братчеда
  Рейтинг: -1
  12
  11.01.2017 |
  21:25
  Спас не е крадец , и докато беше кмет не крадеше. За разлика от своите наследници Чомаков и Тотев . /Славчу също не краде , затова го смятаха за смотан/ Но за сметка на това Спас е пълно чики-рики , на млади години пишеше стихове за Комунистическата Партия , сетне стана най-големият антикомунист ... Мисля че сериозно не е добре със здравето и трябва да се оттегли напълно от публичното пространство. Иначе става за резил с атеросклерозата и глупостите които плещи.
  Оценка:
  +0
  -1
 • свещена простота
  Рейтинг: 2
  13
  12.01.2017 |
  20:43
  Сега, новият президент Румен Радев има възможност да разбие тази порочна практика на статуквото. Достатъчно е само да назначи в служебното си правителство хора, които под негово ръководство наистина да проведат честни и справедливи избори. Само тогава ще лъсне истината: че „огромната“ партия ГЕРБ има не повече от 8 – 10% подкрепа- предимно хора тясно обвързани и облагодетелствани от нейната власт. Толкова са русофобите и новобогаташите у нас. Но в никакъв случай 26 или 27%, колкото дават социолозите на ГЕРБ в момента. Само че, за да направи това, на Румен Радев ще му трябва подкрепа и от нас. Българският народ трябва да го подкрепи. Както унгарският подкрепи Виктор Орбан. Само тогава дългото сбогуване с Борисов и останалите американски марионетки и мекерета в българската политика ще приключи. Веднъж и завинаги! Така че… На изборите през април ВСИЧКИ ЗАД РАДЕВ и… Да живее България!
  Оценка:
  +2
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Пловдив остана без вода
27.02.2017   |
23:23   |
2235
Коментари: 12
Голяма част от Пловдив остана на сухо преди минути. За проблема съобщиха вече няколко читатели на Марица.бг.  Все още не е ясно дали в целия град е спряно водоподаването...