Познатите непознати

 Достатъчно е да изяждаме по едно парче диня на ден - това намалява лошия холестерол и предотвратява развитието на сърдечни заболявания. Резултатите от изследванията са показали, че редовното хапване на богатия на вода плод намалява двойно лошия холестерол, който причинява запушване на артериите и сърдечни болести. Обяснението за този здравословен ефект се крие в аминокиселината цитролин, която отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.


 Широко използваният като подправка магданоз е толкова полезен, че дори може да отнема силата на раковите клетки и така организмът на човек успява да се справи със заплахите, на които е подложен. Това “вълшебно” съединение, на което се дължи здравословното му въздействие, е апигенин, съдържа се в повечето зелени подправки. То принуждава мутиралите клетки да имат поведението на нормални, след което умират и на тяхно място се появяват здрави клетки. Учени от университета в Охайо изследвали още целината, копъра, босилека, кориандъра, мащерката, ментата, джоджена, които също имат сила, подобна на магданоза, тъй като и в тях се съдържа веществото апигенин. Съединението се свързва с близо 160 белтъка в човешкото тяло и при взаимодействието си с тях кара болните клетки да се държат като здравите. В същото време то е флавоноид и има свойството да предпазва организма от свободните радикали, които предизвикват повечето болести. Магданозът е много полезен и заради това, че съдържа големи количества витамин С и провитамин, а над осем негови съставки пазят клетките от окисляване. Който обича да яде повече магданоз, предпазва тялото си не само от рак, но и от атеросклерозата, заболявания на дебелото черво, диабет и астма. Магданозът е особено полезен и за хора със слаб имунитет, остеоартрит и ревматоиден артрит.


 Изследвания на американски учени показват, че продължителното седене на едно място увеличава няколко пъти риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, а обмяната на веществата се забавя. Хората, които прекарват седнали в офиса и у дома си по 11 часа на ден, са подложени на 40 % по-голям риск от смърт през следващите три години в сравнение с тези, които прекарват седнали по-малко от четири часа на ден. Сутрешната разходка и екскурзиите са жизненоважни за доброто здраве. Ако работата ни е свързана със седене на стол по цял ден, трябва да се опитаме да си правим кратки почивки с разходка. На ден трябва да ходим пеша поне 30 минути, препоръчват специалистите. А онези, които гледат телевизия по шест часа на ден, ще живеят близо пет години по-малко. Хората над 25 години, които прекарват само един час пред телевизора дневно, намаляват продължителността на живота си с 21,8 минути. За сравнение една цигара съкращава живота с 11 минути.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?