събота, 18 Ноември 2017 23:14 ч.

Пловдив готви арт програма за министрите на ЕС

Иван Тотев: А защо да не ги поканим на археологически конгрес в Пловдив?
17.07.2017   |   14:44
Прочетена: 427   |
Коментари: 0
Пловдив готви арт програма за министрите на ЕС

Пловдив ще се включи в културната програма за председателството ни на Европейския съвет на ЕС с две мащабни изложби. Етнографският музей ще представи на гостите от Стария континент експозицията „От Виена и Константинопол. Етнография на града“, която ще представи обичаите, традициите, бита, културата, облеклото, занаятите на Пловдив. Градска художествена галерия също стяга амбициозен проект - изложбата „Златю Бояджиев - живописец на традиционния български бит". Тя ще пътува във Виена специално за председателството и ще представи един от най-самобитните пловдивски художници на европейска сцена.

И двете събития ще минат под шапката на Министерството на културата, тъй като са одобрени за частично финансиране по програмата „Нови изложби и прояви, които да се осъществят от или съвместно с музеи и художествени галерии в периода януари-юни 2018 г.". Общо 62 са одобрените събития на кандидатствалите институции от цялата страна.

Специална културна програма ще бъде подготвена и в Пловдив по време на председателството на Европейския съюз в България догодина. Зам.-кметът Александър Държиков оглавява работната група, която трябва да предложи поредица от арт събития, срещи и разходки из града на министрите на ЕС по време на тяхното посещение в Пловдив.

„Вече имаме заявки за културната програма на гостите през 2018 г. Тя включва посещения в Стария град и в арт квартал „Капана“, каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив също кандидатства за изнесени заседания на Съвета на ЕС. За прояви с повече участници според кмета са подходящи залите на „Международен панаир“.

Една от идеите на Тотев е в Пловдив да се проведе археологически конгрес, тъй като 2018-а е година на археологията, а градът има какво да покаже в това отношение и да дискутира.

Според кмета Пловдив има всички дадености за изнесени заседания на Съвета на ЕС на високо ниво. Освен уникалните паметници на културата градът разполага и с голяма хотелска база за настаняване на гостите. Администрацията има опит за посрещане на делегации. Последният пример е посещението на 11-те президенти в Стария град през 2016 г.

Пловдив готви арт програма за министрите на ЕС

Топ новини
Концертът на Пайнер ще мине без Глория и Ивана
18.11.2017   |
20:37   |
803
Коментари: 0
Без примите на попфолка Глория и Ивана ще премине концертът "16 години телевизия Планета" под тепетата. Причина за отсъствието на Глория е ангажимент в чужбина, докато...