вторник, 26 Септември 2017 17:43 ч.

Пловдивският зоопарк - политически обект

07.12.2016   |   11:46
Прочетена: 2534   |
Коментари: 8
Пловдивският зоопарк - политически обект

                                                                              Красимир ДИМОВСКИ


 

Поразяващата новина, че зоопаркът в Пловдив е културен обект, трябва да се приеме спокойно. Дори обектът вече усвоил първите два транша от субсидията, предназначени за Културната столица на Европа. Напълно логично, след като културата се превърна в по-голяма екзотика и от сервали оцелот. Мястото й е в клетките, зад мрежите. Да се порадват децата, преди да влязат в мрежата. Може и някоя чалга мома да я осинови, вместо маймунка. А така културата ще има  шанс най-сетне да се появи и в сутрешните тв блокове. Направо ще предават от мястото на събитието и дори могат да изядат от тв времето на някой депутатин, който за стотен път говори на живо по две телевизии едновременно. Така и Пловдив ще се прочуе като първия град, приютил културата на топло, осигурил  порцион и създал условия за размножаване. 

Това е добре, лошото е, че беше пропуснат друг великолепен шанс: Пловдивският зоопарк вместо за културен да бъде обявен за политически обект. Така за пръв път под тепетата щяха да се тестват нагласите на обществото за възприемане на нов политически модел - наистина различен от статуквото, новаторски и експериментален. Ако досега всяка партия си вкарваше в парламента пропорционален брой лешояди, маймуни, чакали, пауни и кози, при един  мажоритарен вот ще победят най-достойните от фауната. Само лъвове. С богат опит в усвояването на видовете, които са под върха на хранителната верига. Така ще бъдат усвоени не само евросубсидиите, но и ще се самосубсидират по естествен път.

Ако и този експеримент е разочароващ,  да се пробва по-ляв вариант - само с тревопасни вождове. Може да се развием като първата био република. Макар че е по-вероятно да затвърдим мястото си на бананова. Може да се тества и по-популистки модел  с камили, които да ни приведат през пустинята. А  като последен вариант -  пак да се доверим на родния бик, който поне винаги е готов да ни оправи.

А крайният избор е да прибегнем до гълъб, който да ни покаже обетованата земя. 

Хем дотогава ще сме останали българи колкото за един Ноев ковчег.


Топ новини
Да помогнем на Лиза да пребори лошата болест
26.09.2017   |
17:00   |
71
Коментари: 0
Скъпи приятели, днес Ви моля за помощ за едно младо момиче, което се бори с тежката диагноза множествена склероза. Шанс за здраве и по добър живот за Лизавета, дава болница в...