Пламен Константинов: Един плазмодий ме омерзи

Вицепрезидентът Иван Тодоров е виновен за допинг скандала в Пекин

Бившият капитан на националния волейболен отбор Пламен Константинов директно обвини вицепрезидента на Българската федерация по волейбол Иван Тодоров, че е един от основните виновници за допинг скандала по време на Олимпиадата в Пекин миналата година, и го е омерзил много. Константинов заяви това в специално интервю за предаването „Специално" по телевизия Ring.bg.

Имаме разминавания с президента на федерацията Данчо Лазаров. Не съм особено харесван и това не е от 1-2 години, а от последните 5-6 години. Малко трън съм в очите им, защото не обичам да мълча и когато се прескачат някои граници, го казвам, а това не се харесва на ръководството не федерацията. Забелязал съм, че българите имат слаба памет, и затова ще им припомня и на тези, които питат. Никога не казах, че аз ще вадя някакви факти и ще има новини около скандала. Това го казаха хората от федерацията, които се скриха. При пристигането от Олимпиадата президентът Данчо Лазаров и вицепрезидентът Иван Тодоров обявиха, че ще има грандиозни разкрития по случая на управителния съвет. Бях извикан на управителния съвет, но в крайна сметка тези, които трябваше да направят грандиозните разкрития, не казаха нищо. И се чудя защо хората очакват от мен да правя такива разкрития, след като не съм казал такова нещо, продължи Гибона.

Моята преценка си я казах. Това не е заговор - предварително замислен, и съм сигурен в това нещо. Това е едно стечение на обстоятелствата. Най-просто казано, ако имахме една лаборатория с най-новата техника, за пет минути щеше да се знае дали тестотеронът на един състезател е естествен или външен и въпросът щеше да е приключен на петата минута. След като нямаме това оборудване, нормалната стара процедура за тестотерона беше: състезателят минава под наблюдение за три месеца и се наблюдава как реагира организмът му и какви нива на тестотерон поддържа - и тогава се правят заключения. След като нямаш тези три месеца на Олимпиадата и след като трябва да се проверя,  аз отидох да дам доброволна проба. Информирахме всички отговорни фактори и те съдействаха до такава степен, че пет минути преди да дам проба, в лабораторията в Пекин забраниха. Забрани шефът на медицинската комисия на МОК Патрик Шамаш. Той забрани, като каза, че това е прецедент. Не може да даде разрешение, защото нямали съмнения в мен, за да ме проверяват. Ако са имали, са щели да ме проверят, но след като са нямали, никой не може да използва лабораторията, за да се оневинява - и ми отказаха. При това положение се принудих да се върна в България и да дам нова проба, коментира българският капитан точните факти около скандала в Пекин.

Грешката, която направиха от федерацията при тази информация, с която разполагаха, че най-правилното решение според мен беше всеки да си носи отговорността. След като докторът е сигурен, че не са давани никакви забранени медикаменти, и след като казах пред ръководството, че съм просто сигурен и нищо не съм взел, трябваше да се остави отборът да играе в такъв състав, в какъвто е, защото всеки носи индивидуална отговорност. Това, с което ме подведоха от федерацията, е, че по новите правила с всеки един заловен състезател гори отборът, а това не беше вярно. Те ме подведоха и при това положение ме принудиха да се връщам в Европа. Истината е, че правилникът казва двама състезатели или повече заловени, обвини Пламен федерацията.

След като ме подведоха по този начин, те решиха да си измият ръцете докрай с мене и по мое мнение не искаха по никакъв повод и начин да се върна в Пекин, защото ако се върна, щеше да означава, че тяхното решение е било грешно. За мен беше изненада, че вицепрезидентът на федерацията, след като се върнах в олимпийското село, беше събрал журналистите и им обясняваше как съм ходил да се чистя в България, бил съм допингиран и т.н. Това е човек, който не се е събличал в час по физическо. Не мога да си обясня защо. После е подхвърлил на допинг комисията на FIVB, който след мача с Венецуела го е попитал „Вие взехте ли документ от вашата лаборатория за изследванията?", и той му казал: „Не. Ако искате, го проверете". Той твърди, че го е казал с лека ирония, с шеговит тон и да покажем колко сме силни, което за мен е малко съмнително, каза още Константинов.

Ще ви кажа една истина. Господин Лазаров много често е подвеждан от мухите около себе си. Във федерацията са доста - такива дребни души около него. И той много често е подвеждан и много често му спускат лъжливи информации и слухове, но лошото е, че той им вярва. С конкретни примери не искам да задълбочавам, но го казвам като оздравителен съвет. Вицепрезидентът Иван Тодоров е сред най-близките хора на Лазаров, а той след Олимпиадата заяви, че е омерзен, но не разбрах от какво е омерзен. Аз бях омерзен от това, което той правеше зад мен. От този плазмодий, който един ден ще те целува в устата, а на другия ще се обърне и ще забие нож в гърба ти, завърши Пламен Константинов. Според Гибона хора от федерацията ни са подметнали на националния ни селекционер Силвано Пранди, че можел да го освободи по всяко време. Пранди е искал да остана, но от федерацията са му подметнали, че може да ме освободи, когато поиска. Не че са го принуждавали да го стори, но е знаел, че едно такова решение ще има подкрепа, каза Константинов.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?