неделя, 26 Март 2017 01:30 ч.

Пиктор - фунгицидът с физиологичен ефект

Иновативната растителна защита от БАСФ в рапица и слънчоглед
08.05.2012   |   11:19
Прочетена: 5913   |
Коментари: 0
Пиктор  - фунгицидът с физиологичен ефект

През последните няколко години Пиктор, продуктът за маслодайни култури на БАСФ от концепцията AgCelence, се утвърди и в България не просто като фунгицид, контролиращ икономически важните болести, но и като формулация, която указва положителен физиологичен ефект върху рапицата и слънчогледа. 

Продуктите от концепцията AgCelence се характеризират с ясно изразен “зелен” ефект върху растенията и забавяне на стареенето. По този начин се удължава вегетацията и се запазва по-дългото и пълноценно усвояване на хранителните вещества. AgCelence интензифицира фотосинтезата, заздравява стъблата и развива кореновата система. Растенията, третирани с продуктите от концепцията AgCelence, придобиват по-добра устойчивост на суша, температурни амплитуди, озон/слънчево греене, силен вятър и градушки. Подложените на стрес култури са максимално защитени, което е гарант за оптимално формиране на добива и отлични резултати. 

Но да не забравяме тоталната защита на продуктите от серията AgCelence срещу  вирусни и бактериални зарази. Попаднали върху листата, те се разпределят по повърхността и във вътрешността на зелените части на растенията като възпрепятстват  проникването на спорите, 

унищожават вече развитите спори и блокират развитието на гъбните хифи.

AgCelence продуктите задържат енергията, която е необходима за растежа на гъбните патогени, предотвратяват спорообразуването и гарантират сигурна защита на културните растения от негативните ефекти на болестите. 

Като част от серията AgCelence, Пиктор е двукомпонентен, широкоспектърен, терапевтичен фунгицид с ясно изразен физиологичен ефект. Течната му формулация, с две активни вещества - боскалид и димоксистроби, го прави изключително ефикасен срещу важните болести в рапица и слънчоглед като Склеротиния, Ботритис, Алтернария, Фома, Фомопсис и други. Попаднал върху растенията, Пиктор се разпределя по повърхността и във вътрешността на зелените части.

Той спира бързо, ефикасно и продължително развитието на гъбните патогени, предотвратявайки проникването на спорите в тъканите. Пиктор блокира развитието на гъбните хифи, стопира спорообразуването и унищожава вече развилите се спори. 

Освен борбата с болестите, продукта осигурява допълнителен физиологичен ефект върху културните растения. Третирането с Пиктор подобрява фотосинтезата и стимулира пълноценното усвояване на водата и хранителните вещества. В условия на стрес, високи температури, засушаване и др., Пиктор редуцира нивото на хормона етилен (хормон отговорен за преждевременното стареене). В резултат на подобреното физиологично състояние, вегетацията протича оптимално и се наблюдава предотвратяване на преждевременното узряване. Крайното отражение на Пиктор е в резултатите - висок добив и качество на семената. Дозата на приложение е 50 мл/дка, а момента на третиране е от поява на цветоносното стъбло до края на цъфтежа.

Предимствата на Пикторв рапица са факт в полетата на българските фермери. Пиктор осигурява контрол и продължително фунгицидно действие над икономически важните болести при маслодайната рапица. Двете активни вещества се допълват чрез различните механизми на действие и проникват в зелените части на рапицата в дълбочина. При внасяне на Пиктор загубите от утъпкване са незначителни дори при използване на стандартна земеделска техника. Продукта притежава отлична устойчивост на измиване на дъжд - покритието на растенията почти не се измива. Пиктор води до равномерно узряване и намалява загубите от разпукани шушулки и опадали семена. По отношение на качеството, Пиктор повишава масленото съдържание на семената. И не на последно място, Пиктор подобрява физиологията на рапичните растенията и устойчивостта им на стрес. За достигане на пълния добивен потенциал, продукта увеличава нивото на хлорофила, интензифицира фотосинтезата и подобрява усвояването на азота. Последните резултати от производствени площи с рапица в България свидетелстват за увеличение на добивите от полетата, третирани с Пиктор средно с 15%.

Предимствата на Пиктор в слънчоглед са добре познати на производителите отглеждащи тази маслодайна култура. Пиктор осигурява цялостна защита срещу всички важни гъбни болести при слънчогледа - Склеротиния, Алтернария, Ботритис, Фома, Фомопсис и др. Продукта се разпределя по повърхността и във вътрешността на всички зелени части, като ги предпазва и унищожава вече развилите се спори и допълнително блокира развитието на гъбните хифи. При наличието на стресови фактори като високи температури и засушаване Пиктор редуцира нивото на хормона на растежа (етилен), спомага за оптималното протичане на фотосинтезата и предотвратява преждевременното узряване. В резултат на действието на Пиктор се подобрява водният обмен и способността за усвояване на хранителните вещества. 

След Пиктор продукцията е с повишено масленото съдържание, а загубите от оронване са минимални. По данни на фермери в България, Пиктор увеличава добива от слънчоглед на единица площ средно със 17%.

Посредством “зеления” ефект, толерантността към стреса и защитата от болести Пиктор разгръща пълния генетичен и производствен потенциал на културите. Удължената вегетация, добре развитата коренова система, здравите стъбла и листна маса осигуряват качествено наливане на семената и максимален добив. Пиктор дава и на слънчогледа, и на рапицата висока масленост и обем на семената. Допълнителният плюс се усеща най-вече в момента на прибиране. Благодарение на Пиктор няма оронване по питите на слънчогледа, а при рапицата шушулките са запазени от загуби и разпукване. Какво по хубаво от това да усетите как комбайнът се задъхва от богатия добив!?


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (0)
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Последно напомняне: часовника!
25.03.2017   |
23:14   |
358
Коментари: 0
Тази вечер си лягаме по зимното часово време и ще се събудим по лятното. Ще спим 1 час по-малко, но пък утре вече ще се стъмни малко по-късно. Осезаемо ще усетим как се...