Пиедестал на нищото ни гледа от пловдивския Еверест

Всяко тепе с началник е добра идея, но е хубаво да се грижим за хълмовете и преди да дойдат шерифите

Трябва ли всяко тепе да има управител или шериф? Тази идея даде пловдивчанинът Костадин Христозков по време на публичното обсъждане на градския бюджет. Идеята му се прие с лека ирония от присъстващите, но кметът заяви, че ще помисли. Целта е да се осигури ред, безопасност за посетителите и да се следи как символите на града се поддържат. Колко привлекателни са днес хълмовете за пловдивчани и какъв живот кипи из тях?


В западната част на Пловдив, на 307 м надморска височина, се извисява най-високото от шестте днес тепета - Джендема. Известно още като Младежкия хълм, то е обявено за природна забележителност, но се поддържа единствено подножието му. За съжаление единствената атракция тук все още е само детската железница и вдигнатата наскоро пързалка за малчуганите, обявена за най-високата в Пловдив. А пловдивчани си спомнят как преди 20 г. водните площи в близост разкрасявали хълма и разхлаждали през лятото. Днес от тях са останали бетонни корита, в които хлапета ритат топка. Въпреки усилията на общината да облагородява хълмовете, резултатите се виждат само по осветлението и главните алеи.


 Тръгнеш ли да изкачваш Джендема, сблъскваш се с разруха. Няколко метра нагоре паветата по централната алея са изкъртени или липсват. Басейнът на върха, който е бил водохранилище и се е ползвал за напояване на хълма, днес е сух и пропукан. Като паметник на нищото се извисява днес 5-метров бетонен постамент, замазан с хоросан. Според някои от хроникьорите на града съоръжението вероятно е използвано от метеоролозите през 70-те години за техните измервания.


Днес обаче е съоръжението е лишено от всякакъв смисъл.


Не по-различна е картинката на Бунарджика. Известен още като хълма на Освободителите, в годините на соца той бе неизменна част от туристическите маршрути, най-вече на руските гости заради паметника на Альоша. Днес трудно можеш да срещнеш чуждестранна група. Не може да се отрече, че общината хвърли доста усилия тепето да придобие приветлив вид. Асфалтирана бе главната алея, изградена бе нова модерна детска площадка и фитнес на открито. Няколко метра по-нагоре обаче хълмът е пълна джунгла.


 Изгнили клони и дървета висят застрашително из вътрешните алеи, които спортуващите често ползват. На места по терасите липсват металните парапети. Най-фрапиращото обаче е, че хълмът, чието име от турски означава бунар - кладенец, днес е сух и безводен. А в началото на миналия век водопадите и водоскоците тук били атракция и притегателната сила на това място.  
При наличието на водохранилище само на 50 метра днес чешмите са сухи, с изключение на фонтанката срещу паметника на Васил Левски. “Пресъхнала” е и обновената от “Градини и паркове” и общината през 2011 г. стара каменна чешма, строена през 1933 г.
Цяло лято скеле опасва останките, сводовете и колоните на антична постройка над друга от чешмите на хълма.
След амбициозните намерения на общината да превърне Небеттепе в Царевец, днес археологията там е напълно зарязана. Хълмът в Стария град, откъдето се разкрива невероятна гледка към река Марица и Панаирното градче, е без парапети и обезопасяване.
 До пролетта
бурените избуяват до метър
Дъното на средновековната щерна (резервоар за вода), който побира около 300 000 литра, се пълни с отпадъци.
Зарязаното дълги години Сахаттепе днес изглежда приятно място за отмора на пловдивчани. То бе основно лъснато, облагородено с нови дръвчета, нови пейки, дори има работеща чешма. Монтиран е парапет, които да предпазват наслаждаващите се на гледката от стръмните скали. А вечер символът на това тепе - часовниковата кула е осветена, алеите по хълма също.

 

 

"МАРИЦА" ПИТА ПЛОВДИВЧАНИ: В КАКВО ДА ПРЕВЪРНЕМ "ПИЕДЕСТАЛА НА НИЩОТО" НА ДЖЕНДЕМА?

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
US defence minister

US defence minister

10.01.2014 | 20:36

В нашите регистри триангулачна точка 115 се води от III клас и е с кота 285.54м. Dear Gerry, ние тук в USA не вярваме, че от 1932г. (когато е построена и измерена тт 115), Джендем тепе се е повдигнало с над 21 метра. Моля, не ни карайте да идваме да проверим! Коригирайте си статията и се извинете на достойните български инженери-геодезисти! \nChuck Hagel

Отговори
0 0
дрът землемер

дрът землемер

09.01.2014 | 16:32

Тук Пловдив отговаря:\n - Да превърнем \"Пиедестала на нищото\" в 5-метров хуй, за да може автора Гергана Василева да си го навре някъде, белким оттам и дойде акъл в повече, защото досега откъдето са и го наливали, явно не е хванало дикиш!

Отговори
0 0
MM

MM

21.12.2013 | 15:08

Предполагам, тук е момента, в който авторът на статията се извинява и статията се коригира/сваля...

Отговори
0 0
Поредния

Поредния

19.12.2013 | 11:01

Този бетонен постамент, няма нищо общо с метеоролозите. Това точка първи клас от държавната триангулация, поставена там не случайно. Тези точки се използват всекидневно и простотията която сте написали е невероятна. Хубаво е да се пише и показва, нещо което трябва да се коригира, но е хубаво и да се запознавате с това което пишете. С невежеството си, много народ унищожават тези значи и опорни мрежи, а за поддържането им се хвърлят толкова пари и нерви... Ако не знаете какво е държавна триангулация и геодезия, прочетете. Също и до какво води липсата им.

Отговори
0 0
инж. Геодезист

инж. Геодезист

19.12.2013 | 10:35

Не пипайте Триангулачна Точка 115 ! И без това масово се унищожават полигонови точки по кръстовищата нека поне тази се запази, за да можем да си вършим работата! Има къде къде по-големи небивалици да се оправят. А точката е много полезна както за нас като геодезисти така и за другите хора, като клиенти, които искат определена услуга.

Отговори
0 0
man

man

19.12.2013 | 09:22

Пиедестал на невежеството е тази статия. Триангулачната точка си е ОК и си е съвсем на мястото ! Ноо ако става дума за паметник на Делян Мамин, що да я не гътнем - доста пространсво ще се иска !

Отговори
0 0
Димитър Тодоров

Димитър Тодоров

17.12.2013 | 14:06

Господина се изказва не подготвен! За всичко друго е прав, но за \"пеидестала\"..........\nТова е триангулачна точка /геодезически знак/, който е нужен за геодизически измервания!\n

Отговори
0 0
Тракиец

Тракиец

17.12.2013 | 13:20

Изумявате ме с вашата невежест. Вие нямате капка елементарно познание по други науки от писането на пишеща машина. \n\nПиедестала е триангулачна точка от първи клас. \n\nМисля си, че наистина журналистиката в България е на доста пошло ниво. Не случайно ваш собственик е Делян Пеевски.

Отговори
0 0
шщожгж

шщожгж

17.12.2013 | 12:57

ми всички заловени вандали по тепетата да ги слагат на пиедестала.ще стане кула по голяма от Айфиловата.поне с това ще се гордеем.

Отговори
0 0
Пловдивчнин

Пловдивчнин

17.12.2013 | 12:52

Марица - вземете се просветлете малко преди да напишете някоя глупост - т.нар. от вас \"Пиедестал на нищото\" е триангулачна точка от на-висок клас! За какво е необходима - разберете сами! Останете със здраве

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?