четвъртък, 23 Март 2017 10:17 ч.

Петя Раева: У нас приемат жените като домакини

21.03.2009   |   10:42
Прочетена: 12083   |
Коментари: 8
Петя Раева: У нас приемат жените като домакини
Снимка: Петя Раева

Петя Раева е едва на Христова възраст, но вече е покорила трудно достижими върхове, умело съчетавайки лични и служебни дела. Щастлива е от професионалните си успехите, които отдава единствено на много труд. Често е критикувана от близките си, че влага цялата си енергия и ентусиазъм основно в работата си и признава, че тя е не само нейното хоби, но и целият є живот.

Като представител на зодия Везни има уравновесен характер. Определя се като изключително конкурентноспособна наравно със силния пол. Господата са свикнали само те да владеят ключовите ръководни постове. За съжаление дамите в България не са поставени на добра конкурентна основа. У нас жената се приема повече като домакиня, а не като професионалист. Дори и сега ми се случва хора, които не ме познават, в първия момент да ме възприемат едва ли не като секретарка, отколкото като изпълнителен директор на “Напоителни системи” ЕАД ­ София. Но това е само до момента на запознанството. Скоро имах куриозен случай и то в моя кабинет. Очаквах посещение и малко преди това бях при секретарката, да и дам някои указания за работа. В същия момент влиза човекът (ще спестя името му) и се обръща към мен: “Момиче, дръж тази торба, че трябва да се срещна с изпълнителния директор.” И понеже имам чувство за хумор, взех торбата, поканих го и му казах, че изпълнителният директор ще се срещне с него. Като разбра, че това съм аз, страшно се смути. Извинението беше, че е чувал много и само добри отзиви за работата ми, но никога не е предполагал, че толкова млада дама заема тази отговорна длъжност.
Главната амбиция на Петя Раева е да бъде професионалист във всичко, което прави. Още като юрисконсулт на дружеството в Пловдив, а после в централно управление, регламентира до голяма степен цялата му правна дейност. Отличните резултати дали повод първо да бъде избрана за заместник управител на клона в Пловдив. Силната и упорита работа и добрата комуникация с всички органи и най-вече с министерство на земеделието, на което са подчинени Напоителни системи, съответно отличната комуникация с водоползвателите, дадоха основа на израстването ми в кариерата. Когато станах управител на пловдивския клон, той беше на огромна загуба от 800 хиляди лева. За 6 месеца тази загуба бе редуцирана и сега той е на 1 милион лева печалба. По същия начин се справям и като изпълнителен директор. Поех дружеството в много тежко финансово, кадрово и управленско състояние. В рамките на една година всичко бе променено сериозно, в това число и политиката на управление.

Петя Раева не крие, че в името на работата преглъща много лични несгоди. Преди няколко години, когато става главен юрисконсулт, всеки ден пътува до София. Ставах в пет сутринта, и в осем бях на работното си място. В осем вечерта тръгвах обратно за Пловдив, за да видя сина си Никола, който сега е на 12 години. За да бъде човек стойностен, трябва да обръща внимание на работата си, но децата също са от първостепенно значение, казва г-жа Раева. Има самочувствието, че лесно съчетава лични и служебни ангажименти. Подредила съм живота си в приоритети. Първият и основен е работата ми. Още като студентка, ученето и взимането на изпитите бяха за мен приоритет. Родих сина си в четвърти курс и оттогава имам опита да съчетавам грижата за него с работата. В личен план не ми остава време почти за нищо, всяка свободна минута посвещавам на детето ­ другия основен приоритет в живота ми. Грижата за неговото възпитание и образование. Миналата година беше приет в италианския лицей в Горна баня, но двамата взехме трудното решение той да остане в Пловдив. Сега разчитам основно на грижите на родителите ми и на сестра ми, защото за съжаление служебните ми ангажименти ме възпрепятстват да се ангажирам с класните и извънкласните му дейности. За годините си той е много натоварен. Занимава се допълнително с английски език и математика и пее в хора на пловдивските момчета. Старая се през зимата, ако ми остава време, да го водя на ски и за разлика от мен той стана добър скиор. Лятото сме по басейни и в планината. Така се разтоварваме и общуваме. Когато намеря време само за себе си, се отдавам на хобито си - четенето. Това ме успокоява и разтоварва. Нямам любим автор, защото имам много предпочитания ­ еднакво обичам и класика, и исторически книги, и фантастика. Избягвам типичните женски романи. Доставя ми удоволствие да чета по няколко книги едновременно и то на коренно различна тематика. В момента съм на “Златоокото момиче” от Балзак, преодолявам “Страх от летене” на Ерика Джонг и се поучавам от Петър Дънов за възпитанието на децата.

Състраданието и най-вече грижата към изпаднали в беда са неизменна част от живота на Петя Раева. Още като шеф на пловдивския клон на “Напоителни системи” взех под крилото си едно семейство българка и мюсюлманин с две момиченца, което бе изхвърлено на улицата, спомня си младата дама. За трагедията им разбрах от вашия вестник. Със съдействието на други хора временно ги приютихме в Столипиново, а преди Нова година ги настанихме в прилична къща в Стряма. Наскоро ги зарадвахме с дрехи и домакинска посуда. Сега децата ходят на училище. И двете са много красиви и добре възпитани. Голямото момиченце е на възрастта на синът ми, казва се Ани, малкото - Петя, ми е адашка и е първи клас. Миналото лято изпратих Ани заедно с моето дете на лагер в Созопол. Тя милата за първи път през живота си видя морето и беше много въодушевена. Майката, която е със средно образование, започна работа към “Напоителни системи” и добре се справя с ангажиментите си. Съпругът є за съжаление има онкологично заболяване и колкото можем помагаме за неговото лечение. Преди две седмици ме поканиха за кръстница на момиченцата. Чакам да се постопли малко времето, за да направим кръщенето в Бачковския манастир. Изключително съм щастлива и благодарна за това внимание, обич и доверие, които получавам от тях, а това стопля душата ми, признава Петя Раева. Преди две години тя плати с лични средства курс за преквалификация на десет безработни младежи в неравностойно положение към Професионалната гимназия по машиностроене под тепетата. Момчетата се дипломираха като заварчици и получиха правоспособност за работа в целия Европейски съюз.

Изпълнителният директор на “Напоителни системи” не робува на модата и има собствен стил на обличане. Естеството на работата є предполага да е делова, има слабост към панталони, които и дават удобство и свобода през 12-часовия работен ден. Извън работа обича да е с дънки и пуловери. За срещи и веселие с приятели почти не є остава време. С тях се вижда по празници или когато някой има нужда от помощ. Понякога си позволява релакс в салон за красота. За прическата си обаче държи винаги да е на ниво. Петя Раева отчита, че чисто адвокатската професия не є липсва. Постоянно се сблъсква и разрешава юридически казуси, води преговори, пише и структурира договори, които финализират преговорите. Може би след време, когато реши да прекрати изявите си като професионалист в областта на напояването и земеделието, ще излезе на частна практика, планира амбициозната дама.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (8)
 • Елена
  Рейтинг: 3
  1
  22.07.2009 |
  22:39
  Защо не напишете как същата тази прехвалена от вас дама тихомълком назначи сестра си - на 30 години, без опит и ценз за управител на Напоителни системи - Пловдив, уволнявайки инж. Томова - експерт с доказани качества и още няколко специалисти и как въпросното дружество е превърнато в семейна фирма, за да работят в нея некадърните роднини на Раева. Защо не напишете за ремонта на кабинета и на стойност 500 000лв?????
  Давате ли си сметка, че превъзнасяте една личност безочлива и нагла до крайност? Давате ли си сметка, че медала има две страни? Бъдете честни жърналисти, напишете и за скорошните уволния, за лова не вещици в Напоителни системи, дирижиран от прехвалената г-жа Раева!
  Оценка:
  +3
  -0
 • тити
  Рейтинг: 2
  2
  27.07.2009 |
  13:54
  Тази прехвалена фуста не струва и за две пари,назначава си хора без знания и опит ,но трабва да са от ДПС.Няма значение ,че нищо не знаят и от къде ще ги доведе дали от Пловдив или от Пазарджик важното е да са поставени лица и колкото са по - тъпи толкова по - добре.Шеф на НС София - клон е човек с купена диплома по икономика, но това не му прече да е в борда на МЗГ пак чрез П.Раева, но какво ще искаме от едно селско чедо от Цалапица?Сабуло шляпките и се мисли за недосегаема, но дано си ги е пребрала, че пак може да и се наложи да си ги обуе.Ако е толкова кадърна, защо трябваше да чака Доган да я лансира, а не завоюва постеженията си преди това, но знае на кого да се наведе и депутат стана.Халал да и е , но и нейната песен ще свърши, жалко за сестра и ,че и тя ще падне в нейната мрежа , а е свясно момиче.
  Оценка:
  +2
  -0
 • Ivo Hristinov Angelov
  Рейтинг: 2
  3
  08.09.2009 |
  07:44
  Аз, се казвам Иво Ангелов, и съм на 28 години от Пловдив.
  Стажа жъпрос за Депутат Петя Николова Раева, която е в момента Депутат в 41-то Народно Събрание издигната от Движение за Права и Свободи. На Депутат Петя Раева и лепих плакатите за град. Пловдив и областа 3400 броя плакати като се разбрахме с Депутат Раева, че ще ми ги плаща плакатите на 0.12лв. на бройка.
  Аз, и още две момчета мой колеги и залепиш ме плакатите по градовете: Пловдив, Асеновград, и Куклен, и по селата който са следните:Бресник,Брани-поле,Белащица,Погош, и Скутаре, в тези всички градове и села аз и мойте колеги сме залепили общо 3400 бройки на два пъти., но Депутат: Петя Николова Раева вече два цели месеца се крие и не иска да ми плати тези плакати който аз и мойте колеги сме ги залепили до последната бройка. Тя просто иска да не ми плати тази сума за труда който съм се трудел не само аз но и мойте колеги, това което Петя Раева прави в момента не е добре за нея. Просто аз, не очаквах от нея да ме излъже за толкова малко пари става въпрос за сумата от:428.80лв трябва да си ми ги даде за това че, сме и залепили 3400 броя. Моля ви да на правите нещо, ако трябва я пишете по весника една статия защото, тя няма да ми ги даде тази сума аз, не искам по този начин да става така за Петя Николова Раева, но щом тя се крие така да бъде просто няма да е добре за нея за тази малка сума за нея от 428.80 лева да я пиша по весниците и да говоря как Депутат Раежа е излъгала едно сираче което се е трудело цели пет дни.
  Оценка:
  +2
  -0
 • Джесика Флетчър
  Рейтинг: 1
  4
  20.10.2009 |
  15:40
  Уважаеми читатели и участници във форума, по повод коментар № з на Иво Христинов Ангелов бих искала да ви обърна внимание на един друг коментар от същия човек към статията във в."Капитал"-"Напоителни системи" в прегръдката на ДПС". Та там това момче говори такива суперлативи за г-жа Раева, превъзнася я едва ли не до небесата, как винаги му е помагала, какъв невероятен човек е, призовава редакцията на вестника да напишат заедно една невероятна статия за нея. Всъщност няма какво да ви цитирам по памет, вие можете и сами да прочетете както статията, така и коментарите след нея. Сега разбирам, че това момче на свой гръб е изпитало "благодеянията" на висшите номенклатурчици и в крайна сметка се е оказало измамено - напълно нормално е за другарите по върховете да лъжат и да се подиграват с обикновения народ. Хвалбите и възторзите от г-жа Раева са били пресилени и напълно излишни. Дано младежът си е взел поука в бъдеще да не се доверява на високопоставените особи и да запомни, че вълкът козината си мени, но нрава-не. Когато става въпрос за спечелване на гласове и привличане на избиратели, те обещават какво ли не и свалят звезди от небето.А когато си вземат своето и се намърдат в парламента или на кметското място, набързо забравят обещанията си. С други думи-"Изтъкаха си платното и ритнаха кросното"
  Оценка:
  +1
  -0
 • Възмутен потърпевш
  Рейтинг: 2
  5
  20.11.2009 |
  12:14
  Ами тъй си е, драга ми госпожо дето наядане нямаш и си зинала за още и още,тъй и господ е рекъл и народа правилно го казва че жените трябва да са домакини.Щото и ти ако си беше една оправна домакиня да си гледаш мъжа и детето и къщата,нямаше сега да си разведена и да се забърсват у тебе всякакви рязани мангали и все по щяха да те уважават от сега,нищо че си депутатка и се налапа на гърба на народа,ами язък за детето ти,то не е криво че има такава майка.
  Оценка:
  +2
  -0
 • marko_vd2
  Рейтинг: 0
  6
  08.04.2011 |
  18:17
  mila 4arovna i visoka 6te q vidim li otnovo.
  vidin q o4akva otnovo
  Оценка:
  +0
  -0
 • ugo
  Рейтинг: 0
  7
  29.09.2011 |
  18:55
  kurva c iganska
  Оценка:
  +0
  -0
 • ani
  Рейтинг: 0
  8
  07.04.2012 |
  08:06
  kak nevie sram da govorite taka za neq tq e mn dobra vinagi pomaga na vsi4ki
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...