четвъртък, 29 Юни 2017 08:44 ч.

Още една дълга почивка се задава през май

Дните, в които не работим, носят 1,5 млрд. лева загуби през тази година на бизнеса
14.04.2017   |   22:24
Прочетена: 6011   |
Коментари: 5
Още една дълга почивка се задава през май

12 са почивните дни извън събота и неделя по повод различни празници тази година в България. От началото на 2017 г. не се сливат празничните дни и не се отработват, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник. Така около 6 май, който е в събота, ще се почива и на 8 май – понеделник. Така за Гергьовден се очертава да не работим цели три дни. Някои могат да си вземат отпуск в петък преди празника или във вторник, след него и ваканцията да стане по-дълга. През май месец ще има още един почивен ден - 24 май, но той се пада в сряда и правилото за дълга почивка не важи. 

За Бъдни вечер – 24 декември, ще се почива и на 27 декември- понеделник. На същия принцип почивен беше и 2 януари.

 Работата на официални празници и в почивни дни се заплаща допълнително. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя. Заради този факт 1,5% от БВП или 1,5 млрд. лв. няма да бъдат изработени, изчислява председателят на АИКБ.

Велев е категоричен, че в у нас почивките па празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС. Българският работник често използва болнични – средно по 10 дни в годината. Именно затова и заплатите са най-ниски, заяви представителят на работодателските организации пред bTV.

 

 

 


Топ новини
Петровден е! Жените да направят ястието "Бял мъж"
29.06.2017   |
07:46   |
195
Коментари: 0
Днес е Петровден. На този ден празнуват Петър, Петьо, Петрана, Петранка, Полина, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенчо, Пенка, Камен, Камена и др. Общо 35 български...