понеделник, 11 Декември 2017 22:41 ч.

Откриха нов континент

Геолозите го нарекоха Зеландия, има залежи за десетки милиарди
19.02.2017   |   07:15
Прочетена: 1097   |
Коментари: 2
Откриха нов континент

Геолози идентифицираха седмия континент на Земята. Той се намира  източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. "Дейли Мейл".  Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на планетата.  Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, само че  94% от нея е под вода.

В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония.

Признатите континенти на Земята сега са шест - Африка, Антарктида, Австралия, Евразия, Северна и Южна Америка.  

В статията си "Зеландия: скритият континент на Земята" 11 геолози изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент - сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали - вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.  

Името Зеландия е измислено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии за континент - по-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен.

"Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма", пишат учените. "Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора".

Потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 милиона години. Авторите на изследването са от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия.

Откриха нов континент

Топ новини
Вижте кои са най-добрите спортисти на Пловдив за 2017-а СНИМКИ
11.12.2017   |
21:13   |
217
Коментари: 0
Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година, пише Марица Спорт. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван...