четвъртък, 14 Декември 2017 08:00 ч.

Отварят 700 работни места в автомобилната промишленост

Липсата на кадри принуждава фирмите сами да си обучават
21.04.2017   |   14:35
Прочетена: 7277   |
Коментари: 13
Отварят 700 работни места в автомобилната промишленост

Студентите, на които им предстои дипломиране в инженерни специалности, вече могат да разчитат, че имат работа само на 30 км от Пловдив.

Немската компания КОSTAL, която произвежда детайли за автомобилната индустрия и от 6 г. има база в Смолян, стартира  този месец ново производство в Пазарджик. То ще е най-голямото в групата и до 2 г. ще достигне  капацитет от 1200 работници и служители, съобщи Валентина Кекева от компанията.

В момента тя обикаля борси и форуми за младежи, за да търси подходящите хора, тъй като само до края на тази година ще бъдат наети 600. Понеже се набира цял екип, са необходими от всякакви специалности - току-що завършили инженери, специалисти по автоматизация, механици. От тях се иска да владеят английски на средно ниво, а фирмата осигурява транспорта. Компанията ще отсее желаещите освен по CV-тата, и на интервю с разговор на английски и задача за разчитане на технически чертеж.

За последните 2 г. и „Арексим инженеринг” е увеличила двойно персонала си, продължава да се разширява, скоро ще има трето обособено производство в Смолян и ще са им нужни поне 30 нови специалисти с бакалавърска или магистърска степен, каза мениджърът по човешки ресурси Недялка Стефанова. Фирмата прави пластмасови части за автомобилната промишленост, като си произвежда сама дори инструментите. По тази причина, дори да дойдат с добра базова подготовка, младите минават практическо обучение. Има възможност да поработят 1-2 месеца и после сами да си изберат позицията.

Дефицитът на кадри принуждава фирмата да прилага все по-либерален подход и да дава повече възможности, без да отстъпва от изискванията си. Заради липсата на работна ръка си обучава сама и шлосерите.

В последните 10-20 г. няма професионални гимназии със специалности, подходящи за производство като нашето, обясни Недялка Стефанова. Тази година в Смолян ще пробват да компенсират, като  местният механотехникум ще разкрие две дуални паралелки.

Много години съм била в системата на висшето образование и виждам как университетите подготвят хора, които после не могат да се реализират, казва Стефанова. Убедила се е, че ако младите, смятайки, че са се ориентирали правилно, осъзнаят липсата на възможности след края на обучението си, трудно могат да бъдат мотивирани. Така се стига до парадокса много висшисти, а глад за кадри.

По тази причина в KOSTAL не пропускат студентските борси и са отворени за спонсорства, дарения и подкрепа на училищата. HR мениджърът добави, че заплатите в бранша гонят софийските, само няколко месеца след постъпването стигат 1000 лв. Фирмата плаща квартира, храната, транспорт и допълнителни бонуси.


Топ новини
Сложиха нови спирки, а къде са плочките
14.12.2017   |
06:18   |
111
Коментари: 0
Пътниците се радват на новите спирки, които най-после са монтирани почти в целия град. Но тротоарната  настилка до заслоните далеч не навсякъде е изрядна.  На бул....