понеделник, 27 Март 2017 15:40 ч.

Осъдиха Касата за дискриминация на болни

Отказали скъп медикамент на пловдивчанин с множествена склероза, а го отпускали на по-леко болни
24.02.2017   |   06:49
Прочетена: 421   |
Коментари: 2
Осъдиха Касата за дискриминация на болни

Здравната каса отказва скъпоструващо лекарство на болни от множествена склероза в напреднал стадий, като в същото време отпуска медикамента на хора със същата диагноза, но в по-начален етап от развитието на болестта.

Това става ясно от решение от Пловдивския административен съд, сезиран от болен, на когото е отказано въпросното лекарство. Иван Ингилизов  твърди, че тази практика на Касата е дискриминация.

Със свое решение от 21 февруари съдът потвърждава, че става дума именно за неблагоприятно третиране на тежко болни хора.  

Ингилизов страда от множествена склероза от години и в периода от 2003-а до 2005 г. е бил лекуван с медикамента „Бетаферон”. През 2009-а обаче директорът на Националната здравноосигурителна каса издава заповед, с която се спира заплащането на лекарството за болните в напреднал стадий. Човекът сезира Комисията за защита от дискриминация.

През септември м. г. тя се произнася, че дискриминация не е налице с мотива, че в жалбата си Ингилизов не е посочил пациенти, получавали медикамента по линия на Касата. Тогава той се обръща към Административния съд.

„Касае се за група от хора с едно и също заболяване, които обаче са разделени изкуствено на такива с право да получат лечение с въпросния лекарствен продукт и такива, които не могат, защото тяхната форма на  прогресиране на множествената склероза е всъщност по-тежката.

Тоест по-тежко болните получават по-малко”, е записано в мотивите на магистратите да признаят, че Здравната каса дискриминира част от болните.

От съдебното решение следва, че Комисията за защита от дискриминация трябва да разгледа случая отново и съответно да даде указания на Касата да промени правила за отпускане на спорния медикамент. /Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (2)
 • asas
  Рейтинг: -1
  1
  24.02.2017 |
  08:05
  Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители....
  Оценка:
  +1
  -2
 • o oo
  Рейтинг: 2
  2
  24.02.2017 |
  09:38
  В тая загубена държава нито да си болен нито да си здрав! Ако махнат всички екстри за чиновниците от Здравната каса , като коли и куп още други привилегии ще се освободят пари за здравето на хората! С какво право тези чиновници се возят на луксозни коли със скъпи горива , а хората да умират заради липсата на грижи ! Не е необходимо здравно осигуряващите се да плащат лукса на чиновниците ! Да ходят на работа със собствените си коли или пеш , че е по-здравословно за дебелите им тумбаци!
  Оценка:
  +2
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
ГЕРБ води във всички райони на Пловдив
27.03.2017   |
14:33   |
332
Коментари: 1
ГЕРБ води с най-много гласове във всички райони на Пловдив. Ето как се разпредели вотът по места под тепетата:   Район "Централен":    ГЕРБ - 40,61%, БСП -...