четвъртък, 19 Октомври 2017 14:04 ч.

Осъдиха Касата за дискриминация на болни

Отказали скъп медикамент на пловдивчанин с множествена склероза, а го отпускали на по-леко болни
24.02.2017   |   06:49
Прочетена: 546   |
Коментари: 2
Осъдиха Касата за дискриминация на болни

Здравната каса отказва скъпоструващо лекарство на болни от множествена склероза в напреднал стадий, като в същото време отпуска медикамента на хора със същата диагноза, но в по-начален етап от развитието на болестта.

Това става ясно от решение от Пловдивския административен съд, сезиран от болен, на когото е отказано въпросното лекарство. Иван Ингилизов  твърди, че тази практика на Касата е дискриминация.

Със свое решение от 21 февруари съдът потвърждава, че става дума именно за неблагоприятно третиране на тежко болни хора.  

Ингилизов страда от множествена склероза от години и в периода от 2003-а до 2005 г. е бил лекуван с медикамента „Бетаферон”. През 2009-а обаче директорът на Националната здравноосигурителна каса издава заповед, с която се спира заплащането на лекарството за болните в напреднал стадий. Човекът сезира Комисията за защита от дискриминация.

През септември м. г. тя се произнася, че дискриминация не е налице с мотива, че в жалбата си Ингилизов не е посочил пациенти, получавали медикамента по линия на Касата. Тогава той се обръща към Административния съд.

„Касае се за група от хора с едно и също заболяване, които обаче са разделени изкуствено на такива с право да получат лечение с въпросния лекарствен продукт и такива, които не могат, защото тяхната форма на  прогресиране на множествената склероза е всъщност по-тежката.

Тоест по-тежко болните получават по-малко”, е записано в мотивите на магистратите да признаят, че Здравната каса дискриминира част от болните.

От съдебното решение следва, че Комисията за защита от дискриминация трябва да разгледа случая отново и съответно да даде указания на Касата да промени правила за отпускане на спорния медикамент. /Марица.бг


Топ новини
Циганският език влиза в училище, търсят преподаватели
19.10.2017   |
13:10   |
0
Коментари: 0
Деца от малцинствата вече ще могат да учат в училище майчиния си език, ако пожелаят. Това ще става по 2 часа седмично  под формата на СИП, ЗИП или факултативни форми. МОН...