четвъртък, 14 Декември 2017 07:55 ч.

Остров Адата - сборище на наркомани

18.03.2017   |   13:48
Прочетена: 2557   |
Коментари: 32
Остров Адата - сборище на наркомани

Опасна джунгла и сборище на наркомани - това знаят  пловдивчани за красивия остров Адата, който  многократно е споменаван  като бъдеща  зона за отдих в градските планове, а напоследък  е включен в програмата за Европейска столица на културата. Във фондация "Пловдив 2019" се надяват, че зелената площ може да стане едно от атрактивните места в града в годината на мегакултурни събития. 

Само че островът е частен имот  и досега не се е чуло разговорите с реститутите да са стигнали до конкретен резултат. За да закараш почитатели на изкуството в тази дива гора, трябва поне да  им гарантираш безопасност и  да направиш път. 

Островът е собственост на наследниците на Константин Хаджикалчев  -  политик, дарител и един от най-заможните търговци. Той е  участвал в революционния комитет, основан в Пловдив  от Георги Бенковски за подготовка на Априлското въстание, а също така и в Сръбско-българската война. Неговите наследници са граждани на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Стоян Константин Владимир Денев (Стивън Констънт), Стивън Джеймс, Майкъл Бризби, Джон Бризби и Таня Бризби.

Близки до семейството разказват, че  Джон Бризби е адвокат и съветник на английската кралица. В България Бризби е известен като реставратор на стари къщи в Троянско. И другият наследник на Адата  - Стивън Констънт,  също е британски гражданин. Автор е  на книга „Фердинанд Лисицата“.  

След дълги съдебни спорове с държавата роднините на Константин Хаджикалчев са си възстановили правата върху близо 60 дка от острова.  Битката продължила с години. Адата  е бил  върнат  на наследниците още през 1999 г. с решение на Поземлена комисия Пловдив - Първенец.  Тогава те са  регистрирали  търговско дружество „Константин Хаджикалчев“ ООД с управител Таня Бризби, извадили са нотариален акт и стриктно  са плащали данъци за имота.  

Сагата с острова започва през 2005 г., когато областният управител отказва на  наследниците да отпише имота  от държавните актове. Две години по-късно реститутите получават отказ за деактуване  и от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов. Мотивът е, че според Закона за водите островите  са публична държавна  собственост и не могат да бъдат реституирани. Наследниците завеждат дело и го печелят във висшата съдебна инстанция.  Магистратите са категорични, че няма пречки за възстановяване на собствеността.

 Преди години и наследниците  са имали намерение да превърнат острова в градски  център за  отдих  и спорт. В инвестиционното предложение до община Пловдив отпреди десетина години островът е описан  като атрактивно място с хотелски комплекс, ресторант, паркинг и аквапарк, виенско колело,  въздушна железница, гондоли, пристанище с корсарски кораб, открит  амфитеатър с прожекции на филми, концерти и спектакли, спортни зали.   

 Засега обаче хората предпочитат да  гледат Адата отстрани.


Топ новини
Сложиха нови спирки, а къде са плочките
14.12.2017   |
06:18   |
111
Коментари: 0
Пътниците се радват на новите спирки, които най-после са монтирани почти в целия град. Но тротоарната  настилка до заслоните далеч не навсякъде е изрядна.  На бул....