сряда, 22 Ноември 2017 11:00 ч.

Обслужват ни електронно за пенсии и безработица

От 1 юли ще можем да изпращаме заявленията си по интернет
20.02.2017   |   08:40
Прочетена: 1107   |
Коментари: 0
Обслужват ни електронно за пенсии и безработица

От 1 юли 2017 г. заявленията за отпускане на обезщетение за безработица и пенсии ще се подават по електронен път. Това предвижда промяна в наредбата, свързана с прилагането на Кодекса за социално осигуряване /КСО/, който влезе в сила  в началото на януари 2017 година. Във всички случаи за подаване на формуляри по електронен път ще бъде необходим квалифициран електронен подпис или въвеждане на предварително издаден от НОИ персонален идентификационен код. 

В заявления ще се посочва и начинът, по който клиентът желае НОИ да комуникира с него относно уведомяване за нередности и връчване на разпореждания. Това може да стане на гише в офисите на НОИ, по пощата или по електронен път.

Новите текстове имат за цел да се намали административната тежест. 

Във връзка с отпускането на пенсиите и добавките към тях се конкретизират формите на подаване на заявления и документи по електронен път. В процеса на изплащане на пенсиите се облекчава процедурата за удостоверяване на статута на учащ за лицата, получаващи наследствена пенсия. За учащите в България се предвижда възможност да не представят в НОИ документ от съответното училище. НОИ ще осъществява собствени справки в регистрите на Министерството на образованието и науката, което е уредено със споразумение между двете ведомства. За учащите в учебни заведения в рамките на Европейския съюз и още няколко европейски държави отпада изискването за легализация на документите, удостоверяващи факта и срока на обучението.

С промяна в Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица за лицата с прекратено осигуряване след края на 2016 г. срокът за изплащане на обезщетението за безработица се определя единствено от осигурителния им принос след 2001 г. По този начин отпада необходимостта лицата да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж, а за преценка на правото и определяне на размера на обезщетението се използват данните от информационната система на НОИ./Марица.бг


Топ новини
Тежките счупвания от остеопороза често завършват фатално
22.11.2017   |
10:06   |
23
Коментари: 0
Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена маса и влошена микроархитектура на костта, водещи до повишен риск от...