понеделник, 27 Март 2017 15:39 ч.

Най-малката уличка, кръстена на великана Найден Геров

Уличката тръгва от РТЦ-то, а после криволичи между графитите на Дановия хълм и високия арт в градските галерии
23.02.2017   |   18:02
Прочетена: 1195   |
Коментари: 6
Най-малката уличка, кръстена на великана Найден Геров

Една малка уличка събира в себе си духа на Пловдив от няколко различни епохи. Името  напомня за Възраждането, калдъръмът - за голямото градско строителство от началото на миналия век, сградите на източния тротоар - за икономическия възход между двете световни войни, а тези на западния - за ранния соц.

Следват и нашите модерни отпечатъци върху подножието на Дания хълм - антипаркинг колчетата, които пазят плочките от нашествието на колите и графитите по скалите.  

По стръмната и съвсем къса ул. "Найден Геров" са подредени Радио "Пловдив" и регионалният център на БНТ, задният двор на театъра, няколко галерии. Изкачването по северния склон на Дания хълм, познат ни още като Сахат тепе, винаги е вдъхновяващо. Тук ги няма магазините и суетата на градското стъргало. Мястото обаче е идеално за разходка на романтиците.   

В града от години се спори за графитите в подножието на хълма. За някои те са нескопосани и загрозяват тепето. По едно време от общината дори опитваха да принудят автора им Стойчо Гагъмов да ги изчисти.

Други хора обаче определят графитите му като важни патриотични послания към младите пловдивчани. Постепенно хората свикнаха с образите на Великите българи по сиенитните камъни и дискусията затихна.

Освен това на ул. "Найден Геров" запазено място има и високият арт. В най-високата точка се намира галерия "Дяков", а на североизток уличката свършва на Главната съвсем наблизо до Градската художествена галерия. 

През 2013 година пък в рамките на Street Art Fest с одобрението на Общината художници от цялата страна изрисуваха стените на театъра и една от сградите на Телевизионния център. Преди творбите на Ozone, 140 Ideas, Broke и други да променят изцяло визията на улицата, на тяхно място имаше други рисунки.  

„Преди време улицата беше много неугледна. През последните години започнаха да ремонтират. Сега е чисто и много красиво. Макар и спорни, рисунките привличат вниманието на хората, има и много чужденци. Сега вече си личи, че сградата е театър”, разказва Красимира Терзиева, която от близо 20 години работи в Драмата. 

Именно графити са привлекли вниманието на семейство Петкови от Велико Търново, които са тръгнали на разходка по Дановия хълм. Твърдят, че и в старата столица има хълмове с богата история, но тези рисунки са нещо ново и различно за тях, което провокира.

Според Мариана Николова обаче, която живее наблизо, рисунките не са сполучливо решение. Въпреки това всеки ден се разхожда с приятелки по „Найден Геров” и вярва, че градът ще се развива, без да губи духа си.


На кого е кръстена вашата улица?

Красимира Терзиева, работи в театъра 

Кръстена е на Найден Геров. Той е един от най-добрите фолклористи и известен български писател. Улицата преди не беше хубава, но от няколко години насам се поддържа чиста и подредена. Красивите рисунки, които направиха преди три години, я превърнаха в туристическа атракция. Хората са привлечени от графитите и виждат сградата на театъра по друг начин.

Ана Захариева

Тази улица носи името на Найден Геров - възрожденец. В последно време стана много хубава и чиста. На скалите са нарисувани много известни личности. На стените има красиви образи. Преди години не беше така. Сега е приятно да се разходиш тук по време на почивката си. Много се радвам, че не се занемарява вече.

Мариана Николова

Не се сещам точно кой беше Найден Геров, но знам, че е голямо име в българската литература. Самата улица може да е и по-добре. Моите детски спомени за това място са много по-хубави, както и за целия град. Все пак се надявам да настъпи възход за Пловдив, защото наистина много го обичам.

Най-малката уличка, кръстена на великана Найден Геров
Най-малката уличка, кръстена на великана Найден Геров
Най-малката уличка, кръстена на великана Найден Геров

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (6)
 • бул. Здравко ВАСИЛКОВ
  Рейтинг: 2
  1
  23.02.2017 |
  18:12
  Видиотената от алчност пловдивска "управа" даже не забеляза как проф. д-р академик арх. Илко Николов нарече цяла улица на вуйча си "ул. Здравко Василков" един незначителен безхарактерен общински ЧИНОВНИК с архитектурска "диплома" от Варненскио Раб-Фак (Работническите Факултети за Здрави Другари от комонизАма)
  Оценка:
  +5
  -3
 • ККК = Ку Клукс Клан
  Рейтинг: 0
  2
  23.02.2017 |
  18:20
  Преди улицата НЯМАШЕ ЛИ СИ ИМЕ -то така ли се журналистира в МАРИЦАта, мари ККК = Краво Калино Кръ? "Фани са да бродирВаш или друго нещо полезно - тебе за писателка не тА бива! Разглаголила са, завалията, "високо изкуство" мале мила!
  Оценка:
  +3
  -3
 • Пловдив
  Рейтинг: 2
  3
  23.02.2017 |
  19:56
  Първият коментирал явно въобще не познава големия архитект и пловдивчанин Здравко Василковски, затова описанието се отнася за него и семейството му.
  Оценка:
  +2
  -0
 • Пловдив
  Рейтинг: 1
  4
  23.02.2017 |
  19:58
  * Василков
  Оценка:
  +1
  -0
 • велик
  Рейтинг: 1
  5
  23.02.2017 |
  21:26
  Найден Геров - личност, с противоречиви приноси. От една страна наистина радетел за освобождението ни от фанариотското духовенство, преди всичко духовен будител, учител, съставител на българския речник, поддържник на националното ни самосъзнание, НО съобразено (подчиняващо) с Русия. Т.е. първо Русия, освобождението ни - когато Русия даде знак и "позволи". Не случайно е руски поданик, както някои от днешните водачи на БСП. Вицеконсул на Русия в Пловдив. За пръв път по негова идея се празнува делото на братята Кирил и Методий. И сред многото добри дела, излезоха данни за неговото тотално подчинение на Граф Игнатиев и оттам неговия отказ да защити Левски... твърдо срещу самостоятелната ни борба за освобождение (както и Л.Каравелов), само и единствено с помощта на Русия...
  Оценка:
  +2
  -1
 • Арх
  Рейтинг: 2
  6
  23.02.2017 |
  22:06
  Графитите са дело на идиот, първият писал във форума също.
  Оценка:
  +2
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
ГЕРБ води във всички райони на Пловдив
27.03.2017   |
14:33   |
332
Коментари: 1
ГЕРБ води с най-много гласове във всички райони на Пловдив. Ето как се разпредели вотът по места под тепетата:   Район "Централен":    ГЕРБ - 40,61%, БСП -...