сряда, 29 Март 2017 14:09 ч.

Мотото на "Пловдив 2019": Не беше ли "Заедно", а не "Аз"

И кой раздели културата на "готините копелета" и "нафталинените майни"
07.09.2015   |   10:44
Прочетена: 4978   |
Коментари: 28
Мотото на "Пловдив 2019": Не беше ли "Заедно", а не "Аз"

„Пловдив - между нафталина и вдъхновението от промяната” от Асен Асенов, публ. в „Капитал”, бр. 35/2015.

Авторската статия на Асен Асенов в последния брой на „Капитал” много ме раздразни! Знам, че не бива да се прави реклама на друг вестник, но я прочетете. Прочетете я, за да се ядосате. Сигурен съм, че мнозина в Пловдив вече са ядосани. Особено пловдивските интелектуалци, които според автора вкупом не са достойни за това име. Не съм допускал, че може да се изрекат толкова обиди към пловдивските творци и дейците на културата. Понеже повечето от тях действително са скромни хора и поради това може и да не му отговoрят, нека кажа аз какво мисля. Още повече че с Асен се знаем от има-няма 20 години и той няма да ми се сърди.

Обидно е да внушаваш, че едва ли не развитието на Пловдив се дължи на теб и на твоя приятелски кръг. Че eдва ли не столицата на културата се е случила само заради теб! Да наричаш хора, които са те приемали в къщите си и на чиято маса си ял, „провинциалисти”, „нафталини”, „заспали” и пр., да създаваш умишлено разделителни линии. Да правиш несръчни четки на властта, за да можеш после да се наредиш на първа линия. Толкова е обидно, че дъхът ти спира. Но пък напред излиза гневът.  

С Асен, освен че познаваме възможностите на медиите, ни свързва още нещо. Той е напуснал Пловдив и е тръгнал да превзема София през 1990-а. Аз през 1985-а. Напълно ми е ясна двойнствеността, която хора като нас развиват. В София непрекъснато подчертаваме, че сме от Пловдив. Защото да си от Пловдив е бранд. Идвайки си в Пловдив обаче, се правим на софиянци. На „голяма работа”. Щото, там, в София, ние, видиш ли, се мешаме с големи хора и участваме в правенето на големите работи, а тук, видиш ли, всичко е някак мъничко, битово-уютно, абе въобще - провинциално. Ние там... пък вие тук... Точно тази типична черта на „софиянците от Пловдив” избива неудържимо в статията на Асен и това не ми харесва, защото създава интрига и разделя. Нито приятелите ни, които останаха в Пловдив, заслужават такова презрително отношение, нито ние, псевдософиянците,  сме станали чак толкова голяма работа. Това, че някой е прочел статия в чуждо списание или е видял шикарно заведение в Милано, или хепънинг в Амстердам и ги е прекопирал, не го прави  културтрегер. То си е обикновено плагиатство. Говоря по принцип. Точно поради това София е една европейска провинция, напълнена с евтини плагиати. Всеки чужденец ще ви го каже.

През 2019-а София ще е културна провинция и спрямо Пловдив. Нека отсега да е ясно. Това ще стане обаче само при едно условие: Пловдив да се опази от нашествието на претенциозни торбаланковци от Княжеството, които ще нахлуят като скакалци, ще овършеят столицата на културата и ще оставят след себе си парчета папиемаше и арматурни железа от артинсталации, които биват забравени на следващия ден. Ще остане едно голямо няма нищо. Каквото остава от „проектите” им  в София.

Като четеш статията на Асен, оставаш с впечатление, че откакто „готините” го напуснахме, Пловдив  е станал едно голямо блато. „Нафталин”, „уютна провинциална самодостатъчност”, „заспало състояние”. И, внезапно, ти да видиш - Европейска столица на културата!

Изведнъж, казва Асен, градът се събуди! Е, как така се събуди? Нали е бил заспал дълбок, непробуден ориенталски сън? Ние, софиянците, ли го събудихме? Ами нали ни беше гнус от блатото? Нали нас ни нямаше? Или така, като идвахме веднъж в месеца, и го събудихме? Хайде, моля ви се!

Страшно се възмущавам, когато видя да бъде обсебван чужд труд, да бъдат присвоявани чужди заслуги. Когато видя как хора, вложили години от живота си в дадено начинание или кауза, биват изместени от други, които идват наготово и яхват вълната на принципа „Стани да седна!”. Случвало ми се е няколко пъти някой да си присвои мой труд и не искам да се случва никому. Много боли!

Всички в града знаят имената на хората, които започнаха инициативата за издигане на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Аз и Асен не бяхме сред тях, ние идвахме, казвахме по някоя насърчителна дума и си заминавахме за София. Тези пловдивски интелектуалци, да не ги изреждам, тихо, кротко, бавно, методично и последователно обединяваха онези енергии, за които Асен говори, сякаш той ги е събудил, за да се случи кандидатурата и после - за да се случи победата.

Пловдив - европейска столица на културата, е дело на пловдивчани. На „нафталинените интелектуалци”. Софиянци нямат нищо общо. Мнозина в София пречеха, знаем и техните имена. Което няма да им попречи и те сега да дойдат и да се опитат да яхнат вълната.


Някой си бил имал идея „Капана” да се оживи и превърне в място на творческите индустрии! Колко гениално! Как пък на никого не му е хрумнало? Чакам сега някой да си присвои и идеята, че тютюневите складове трябва да се оживят. Също и тепетата. Сякаш на всички не ни е било винаги ясно, че и „Капана”, и тютюневите складове, и тепетата един ден ще придобият точно облика, който им предстои да придобият. Беше въпрос на време и времето дойде сега. Никакви гениални идеи не стоят зад това, просто е резултат на устойчиво развитие.

Ако има нещо, което в Пловдив го има, а в София го няма, то е устойчивото развитие. Това не е клише от формулярите за грантове.  Това е метод за правене на нещата. Той задължително е по-бавен. Затова е устойчив. А резултатите се виждат и след векове. Това, което харесваме в Пловдив, са резултатите именно от устойчивото развитие. Плодовете от труда на стотици хиляди хора, които бавно, постъпателно и ЗАЕДНО са създавали векове наред уникалната градска среда. Онзи дух, заради който международното жури нямаше как да не избере Пловдив. Духа на Пловдив го запазиха тези, които останаха, а не тези, които си заминахме. Така е, Асене.

Пловдивчаните, които подготвиха кандидатурата, показаха себе си. Бяха честни и затова техният Пловдив абсолютно нямаше алтернатива в конкурса.  Не знам дали са били „нафталинени”, но със сигурност не бяха фалшиви. Не се преструваха на нещо, което не са. И спечелиха!

Най-важното занапред, струва ми се, е програмата на столицата на културата да заложи на устойчивост. Да предвиди проекти, които ще носят развитието на града десетилетия напред.

 

Дано не се остави програмата да я диктуват пишман софиянци като нас, защото ще я наблъскаме с хепънинги, видеоинсталации и комплекси. Едни пари ще се профукат нахалост, този оригинален град ще се напълни с плагиати и ще ни се смеят.


И накрая, освен че обижда хиляди хора, не разбрах Асен на кого помага. На Весето Сариева? Едва ли. По-скоро тя може да помогне на Асен Асенов в Пловдив, отколкото той на нея. На Иван Тотев? На него, вместо да му изпише вежди, направо му вади очите. Той няма никаква полза от това хората да бъдат делени на „готини копелета” и „нафталинени майни”, а самият той да бъде силово пришиван към първите и вкарван в конфликт с вторите. Иван Тотев ще го избират пловдивчани, а не софийската артсцена. Той ще бъде избран за втори мандат, ако пловдивчани оценят това, което направи за града. Освен ако не се потвърди правилото, че у нас обикновено някой, като свърши работата, го изритват, за да обере друг парсата.  Надявам се да не се случват такива неща, защото в тоя живот трябва да има и справедливост. Справедливост означава да се въздава на хората според делата им, а не според това кой колко приказва и какво обещава. Особено пък ако това, което обещава, е артбалон с въздух, на който е изписано едно голямо „Аз”.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (28)
 • културата
  Рейтинг: 19
  1
  07.09.2015 |
  11:25
  е напластяване на дух, единство на изкуство и ценностни системи, чуждата културна среда се придружава и с поведенчески стереотипи, авторът е искрен, още няма болест на духа излекувана с търпение
  Оценка:
  +23
  -4
 • Културтрегер
  Рейтинг: 26
  2
  07.09.2015 |
  11:41
  Радомире, до някъде имаш право, ама да славославяш Тотев, който в началото беше против Пловдив-Столица, това не го разбирам?!
  Оценка:
  +31
  -5
 • вашето заедно е за тяхното аз
  Рейтинг: 25
  3
  07.09.2015 |
  12:01
  Като прочетох в-к "Капитал" и разбрах, без да съм в час с нещата, че става въпрос за: "умните, младите и красивите"- хранениците на "Америка за България" и изразителите на личните интереси на Прокопиев в политиката!
  Оценка:
  +28
  -3
 • xxx
  Рейтинг: 32
  4
  07.09.2015 |
  12:23
  Брилянтно казано и доказано! Изкуството и културата на Пловдив нямат нужда от "случвания", "локации" и "реалии" с еднодневен ефект.
  Оценка:
  +34
  -2
 • Арогантно е...
  Рейтинг: -3
  5
  07.09.2015 |
  12:39
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/09/04/2604137_plovdiv_-_mejdu_naftalina_i_vduhnovenieto_ot_promianata/
  Оценка:
  +0
  -3
 • Демдрариум
  Рейтинг: 19
  6
  07.09.2015 |
  12:50
  Стоянов да не се прави на по софиянец от баща си, а да обедини творците на Пловдив. Защото не София спечели. Ако предаде каузата на пловдивчани за столични дрънкулки, ще се познава дълго време в наши произведения и няма да му е гот. Има много НЕнафталинени таланти тук, но не са удобни, защото не превиват гръб, а с тях трябва да се води дискусия. А онзи Асен, световно неизвестният, да внимава, защото следим какво, за какво и откъде харчи. Да не стане за резил.
  Оценка:
  +20
  -1
 • Afera
  Рейтинг: 0
  7
  07.09.2015 |
  12:54
  http://afera.bg/европейска-столица-на-културата-опле.html
  Оценка:
  +2
  -2
 • Make love no war
  Рейтинг: 20
  8
  07.09.2015 |
  13:00
  Или как марихуаната се хвана под ръка с коката...
  Оценка:
  +22
  -2
 • арх
  Рейтинг: 40
  9
  07.09.2015 |
  13:34
  И още, One бяха всъщност изгонени от София. А резултатите тук? Освен заскулисната помощ за спечелването на кандидатурата, това са глупавия проект за площад от дъски, пространството пред Културния дом украсено с абажури, маските на животни за Капана, надувния басейн в Марица и архитектурата за животни, кученца и котки. Ивентите на One са като всички ивенти на модерния арт, кухи, екстравагантни и безполезни. Стават, да ги опишеш в медиите и никому ненужни. Това не е култура. Това е синдром на бездарността.
  Оценка:
  +42
  -2
 • ...
  Рейтинг: 27
  10
  07.09.2015 |
  13:38
  Защо се учудваме, че хора без покритие, с мъгляви представи за културата, като нещо, което служи да привлича туристи и пълни хотели, такива като малкия Стоянов и големия Тотев, се хващат на тази въдица?
  Оценка:
  +28
  -1
 • гледай ти
  Рейтинг: 70
  11
  07.09.2015 |
  13:43
  Асен Асенов трябва да бъде изгонен от Пловдив. Веса Сариева- също. За кухите си, безсмислени и безкрайно вредни "проекти", финансирани с общински пари и още по-щедро финансирани от Америка за България, те промиват съзнанието на хората, карайки ги с шумотевица по медиите на олигарха Прокопиев и националните телевизии да мислят, че техните кухи, изплагиатствани от чужбински кухи глупости, са изкуство. Е, не са. Пловдивчани започнаха да се усещат, изгонете ги, спасете културата на този древен град! Не разрешавайте Тотев да продължава да се хвали с "бутонките в културата"!
  Оценка:
  +72
  -2
 • SOFIA DESIGN WEEK
  Рейтинг: 33
  12
  07.09.2015 |
  16:34
  "SOFIA ARCHITECTURE WEEK" "SOFIA DANCE WEEK" =Всички тия "софия" "седмици" дето са безкрайно и не свършват никога, ама никой не си ги спомня следващата седмица; всички те тлъсто угоявани цицащи постоянни а не седмични заплати от АМЕРИКАНСКИ ясли; всички тия шарлатани на АСАН АСАНИЧ и глутница бяха СДЪВКАНИ И ИЗПЛЮТИ от акулите към Източна Румелия. Такава е истината, и това включва не особено компетентната махленска позьорка Ве.Са. Статията е отлична и спомага за осъзнаването на Града, на Маминото индж. Иб. Тотев и Чичовото Стояново. Нека добавим само липсващата КРИТИКА против селяндурското въвеждане на ИНГИЛИЗАЦИЯ на Език Свещен за щяло и нещяло. Поне да не беше със селскостопански алабамски акцент, а Куийнз Инглиш, ама не. С почит, Хейтър Луузърян
  Оценка:
  +36
  -3
 • ELEVEN DESIGN MONTH
  Рейтинг: 16
  13
  07.09.2015 |
  16:55
  Нафталинената "творческа ПЛАТФОРМА (?!?) едно" отмина. Тя БЕШЕ миналата седмица, не ли? Да живее новонахлуващата "платформа" ИЛЕВЪН = ЕДИНАЙСЕТ, която при това няма да бъде ОГРАНИЧЕНА СЕДМИЦА, а ще покрива МЕСЕЦИ, Ленче Ле! А разгледаните в статията културни дейци те ПЛАТФОРМА имали ли са изобщо в далечнот минало? Цанко Лавренов или Слона н а каква ПЛАТФОРМА стъпваха, а? (Асан омърси самата дума ПЛАТФОРМА. А ЕДНО - откъде пък?). С почит, Ве.Са. ветропоказател от АртНюзЧОРБА.
  Оценка:
  +17
  -1
 • Уай?
  Рейтинг: 1
  14
  07.09.2015 |
  17:40
  Защо бе, пийпъл, уай не се обединим тугедъ като уан ин дъ нейм на каузата на калчър кепитъл?
  Оценка:
  +3
  -2
 • ВЕЛИКОЛЕП
  Рейтинг: 12
  15
  07.09.2015 |
  18:38
  ОТЛИЧНА СТАТИЯ Е НАПИСАЛ РАДОМИР ЧОЛАКОВ В ОТГОВОР НА НАВЛЕЦИТЕ ОТ "КАПИТАЛ-НАХАЛ" ЛАНСИРАЩИ ЛУУЗЪРИТЕ ОТ ИЛЕВЪН ДИЗАЙН УИЙК. Точни факти, справедливо анализирани, а и добре написани -четливо, членоразделно, убедително структурирани- майсторска работа, нека повече четем, а МАРИЦА добре го е публикувала срещу КАПИТАЛизАма. От гледната точка на СОФИЯНСТВАЩА пловдивчанка напълно подкрепям автора, мнозина се вкопчихме при първа възможност в "софийско жителство" без това да ни дава право да се зъбим и злобим и перчим пред съселяните ни ("пази Боже сляпо да прогледа" ако помните). По-простоватите, неблагородни парвенщта не, ами ПРОСТАЦИТЕ само правят така. А властите в Наше Село дето ги поощряват и лансират и им осигуряват пространства, "събития", сцени и сценарии за "изяви", а и ресурси отнети отдругаде ГОРЧИВО ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ, индж. Иб. Тотев Мамин, и Чичов Стоянов - оти кулурен Пловдив не пасе трева и ПОМНИ!
  Оценка:
  +14
  -2
 • One .... Week
  Рейтинг: 12
  16
  07.09.2015 |
  18:41
  Авторът на материала греши мотото на Пловдив 2019 не е "Заедно", а е "за Едно"
  Оценка:
  +13
  -1
 • до АРХ
  Рейтинг: 9
  17
  07.09.2015 |
  18:53
  АРХ-е, за твое сведение неотдавна от най високо място (индж. Иб. Тотев, САРБ) беше поставен на дневния ред на О.Съвет и се ГЛАСУВА И СЕ ПРИСЪДИ ХОНОРАР 100 СТО БОНА на световноНЕизвестния западноевропейско-албански колектив от Португалия МУМБО–ЮМБО за афторските права (?!? нали уж по конкурс, ма кака?) за завистливо наречения от тебе "глупавия проект за площад от дъски". НЕ Е ПЛАДНЕШКО "усвояване на едни пари", не ли? Хвала!
  Оценка:
  +10
  -1
 • ЗАЕДНО - ЗА ЕДНО
  Рейтинг: 6
  18
  07.09.2015 |
  19:05
  Ей, калпави това пловдивчанЦите, ма кака, пакава блестяща подигравка с най-свещенНото за КУЛтурците МОТО "ЗАЕДНО" да го напрвят "ЗА ЕДНО" като прозира даже известна парична, материалистическа жилка отвътре, вместо високата духовност и изкуственост на сектата.. Уай, наистина, о, хейтъре, се заглавичкваш с тези светли Творци, креатори (и даже креатури)? Защото си луузър, о, йес! КАРАМБА!
  Оценка:
  +8
  -2
 • 8
  Рейтинг: -2
  19
  07.09.2015 |
  21:11
  Чолаков, като толкова милееш за Пловдив..... защо..... не си остана тук?
  Оценка:
  +6
  -8
 • майна
  Рейтинг: 1
  20
  08.09.2015 |
  00:30
  Асан и педерастката сбирщина да си ходят в софия
  Оценка:
  +3
  -2
 • Вън
  Рейтинг: 10
  21
  08.09.2015 |
  09:52
  Асен Асен води гей обществата в Пловдив, а с това скоро ще следват до големи проблеми. Дано го разберат управляващите по-скоро и си вземат поуки иначе им се пише лошо на всички асеновци и мижитурки.
  Оценка:
  +12
  -2
 • гей тройка
  Рейтинг: 5
  22
  08.09.2015 |
  09:59
  Тотев, Стоянов и Асенов - ГЕЙ тройката на града хахаха
  Оценка:
  +6
  -1
 • Totev?
  Рейтинг: 12
  23
  08.09.2015 |
  10:03
  Никой не споменава за изхарчените 80 хиляди за сцената в Капана? А за близо 100-те хиляди за проекта за центъра? А Марица? И всичко това от джоба на пловдивчани - 300 хиляди. Знаете ли че това е бюджета на 3 детски градини? Вие подигравате ли се с хората? Във всичко това е замесен Асен Асенов - докога?
  Оценка:
  +13
  -1
 • моряк
  Рейтинг: 31
  24
  08.09.2015 |
  12:22
  вчера гледам на "европейския" плаж на марица организиран за 50 000 лв от същите момченца с тесни панлалонки, гуменетки и сресани алаброси няма нито един плажуващ освен този на когото плащат заплата за да пази гумения басен с гуменото пате в него. Това се казва европейска иновация.
  Оценка:
  +32
  -1
 • ПЛОВДИЧАНКА
  Рейтинг: 3
  25
  09.09.2015 |
  07:02
  ПРЕКРАСНА, ОТКРИТА, АНАЛИЗИРАЩА БЕЗУПРИЧНА СТАТИЯ!!! ДА СЕ ДОКАЖЕМ ПЛОВДИВЧАНИ, ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО И НИ БОЛИ ЗА РОДНИЯ, НЕЗАМЕНИМ ГРАД!!!
  Оценка:
  +4
  -1
 • Иван Велков
  Рейтинг: 4
  26
  09.09.2015 |
  12:10
  Пародията е пълна щом взеха тия да командват Тотев, този човек не може ли да се огледа, сляп ли е, няма ли кой да му каже, че го правят за смях?
  Оценка:
  +4
  -0
 • Писна ми от платени медии и статии
  Рейтинг: -6
  27
  09.09.2015 |
  12:31
  Честно казано, след като виждам статии като тази, думите на Асен Асенов звучат още по-истински... Аз не прочетох в неговата статия да обижда Всички интелектуалци, а подчертава някои конкретни без да ги назовава... и ако "пловдивската интелигенция" е обидена, то значи всички те се припознават в този образ, който никак не е привлекателен. Не се познавам с него, но в статията му има много истина! А ако не сте я чели и просто коментирате, то заповядайте - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/09/04/2604137_plovdiv_-_mejdu_naftalina_i_vduhnovenieto_ot_promianata/
  Оценка:
  +3
  -9
 • Божидар Бакалов
  Рейтинг: 0
  28
  13.09.2015 |
  12:55
  Да оставим за момент настрана написаното от Асен Асенов и да погледнем ситуацията трезво. Доста самоопределили се като интелектуалци (не казвам, че не са!) са агресивно против Едно. Аз не разбирам дали проблемът е в това, че Едно, както и Г-н Асенов е написал: "тази година спечелиха финансиране от културния календар на града в размер на около 20% от бюджета (на Пловдив)" или проблемът е дейността на Едно в Пловдив - без значение откъде идват парите? Ето ми личния е-мейл: HQSH@YAHOO.COM - няма да мога да следя дискусията тук. Ако някой може да ми го обясни ясничко и простичко, без много емоция, ще съм му искрено задължен! Предварително благодаря!
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Патриотите искат 4 министерства, сондират Славчо за културата
29.03.2017   |
13:40   |
360
Коментари: 7
" Или Бойко Борисов ще е премиер, или отиваме на избори". Това е категоричната позиция на ГЕРБ. От партията на Борисов изключват варианта за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и...