Манол Велев в афера за 200 милиона?

Екссъветникът на президента Първанов замесен в "горивна схема" ощетила БДЖ

 

Манол Велев е един от хората, допринесли най-много за разсипването на БДЖ, твърди столичен седмичник, цитиран от "Блиц". Съветникът на президента Георги Първанов се включва в далаверата по източването на БДЖ в края на 90-те години.

Тогава, замесен в т.нар. "горивна схема", той участва в препродаването на черния пазар на хиляди тонове нафта, купени за нуждите на железниците. През 2003 г. Манол Велев прави големия си удар - успява да приватизира напълно дружеството "Ресторанти и спални вагони" АД, което притежава 250 търговски обекта, складови помещения и административни сгради.

За периода 2003 - 2007 г. Велев успява да изтъргува над 200 апетитни търговски и складови помещения чрез фиктивни договори за отдаване под наем, пише още седмичникът. Става въпрос да организирано източване на БДЖ на стойност над 200 милиона лева.

Любопитното е, че Манол Велев все още се води управител на голяма част от откраднатите имоти, тъй като след като бе прострелян през 2007 г., той изпадна в кома и не може да бъде образувано дело за финансови измами. Изданието припомня аферата със "златните вагони" на Валентин Моллов, чрез която БДЖ бе ощетена с 19 милиона лева.

"Тогавашният изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов беше принуден да сложи подписа си от Алексей Петров. Всички знаехме, че тази далавера се случва със съгласието на Първанов и с лобизма на Весела Лечева", твърди достоверен източник на изданието и допълва: "След като отстреляха Манол Велев, Петров зае мястото му по отношение на силов натиск по източването на БДЖ и ДАМС. Иначе бизнесът на Велев днес се движи от брата на Весела Лечева - Даниел, който стопанисва цялата Централна гара и още десетки жп гари".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
хана

хана

02.12.2011 | 15:06

Къде са полиция прокоратура съд-не е дошло време за заплата и подкоп там са първи .

Отговори
0 0
хана

хана

02.12.2011 | 15:06

Къде са полиция прокоратура съд-не е дошло време за заплата и подкоп там са първи .

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?