сряда, 22 Ноември 2017 11:07 ч.

Макет на Стария град каца над Тунела

Телефонът става гид, ще ни разхожда по Трихълмието със специална програма
21.02.2017   |   07:04
Прочетена: 1506   |
Коментари: 2
 Макет на Стария град каца над Тунела

QR кодове ще разхождат туристите из обектите в Стария град, без да се налага да ползват услугите на гидове. Това ще се случи благодарение на специален макет на целия резерват, изготвен от архитекти и компютърни спецове. Той ще бъде експониран на площадката от северната страна на Тунела. Повече от 20 години там имаше заведение, но то бе премахнато, а площадката - облагородена. Така се отвори голямо пространство и туристите ще имат възможност да видят града като на длан, но и да получат информация за възможните маршрути из Стария град. Обектите на близо триметровия макет ще имат QR кодове и с едно насочване на мобилния телефон посетителите ще могат да получат текстова или аудиоинформация на няколко езика или да бъдат препратени към сайт с пълната информация за съответния паметник на културата. След облагородяването на зоната срещу църквата "Св. Богородица", където вече има пейки и ново осветление, нова настилка, това ще е поредната екстра за туристите. 

Първите стъпки за реализацията на проекта вече са направени. Преди време кметът Иван Тотев обяви, че са водени предварителни разговори с експертите, изготвили макета на Рилския манастир в Брюксел. 

Реализацията на проекта минава през обществена поръчка, но и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Средствата за задвижването му са заложени в бюджета за туризъм и през тази година той трябва да бъде реализиран, съобщи зам.-кметът Амелия Гешева.

Подобна екстра ще предлага и Античният театър. Специален виртуален екскурзовод ще развежда туристите и ще им разказва историята на обекта. Средствата за него бяха гласувани по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на община Пловдив и са част от проектите в компонента „Фестивали и значими събития“.

 Макет на Стария град каца над Тунела
 Макет на Стария град каца над Тунела

Топ новини
Тежките счупвания от остеопороза често завършват фатално
22.11.2017   |
10:06   |
23
Коментари: 0
Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена маса и влошена микроархитектура на костта, водещи до повишен риск от...