четвъртък, 23 Март 2017 10:18 ч.

Магистрала "Марица" - 16 километра = 20 години

* И Бойко Борисов няма да успее да завърши участъка Харманли-Свиленград до 2010 г.
19.01.2010   |   15:12
Прочетена: 11619   |
Коментари: 0
Магистрала "Марица" - 16 километра = 20 години

16 километра. Това е дължината на единствената завършена отсечка от автомагистрала "Марица" в региона. При това от няколко месеца едното платно от участъка е затворено и изобщо не се знае кога то ще бъде отворено отново. Именно заради бавните ремонтни дейности тази седмица на място се очаква да пристигне лично премиерът Бойко Борисов. В интервю за Канал 3 преди дни той изрази недоумението си от темпа на работа и се закани да инспектира аутобана, както и да говори с представители на фирми - изпълнителки. По думите на Борисов, не е невъзможно участъкът от Харманли до Свиленград да бъде приключен още до края на 2010 г. Въпреки твърденията му обаче това едва ли ще стане в толкова кратък срок.

Причината от една страна е некачествената работа на строителите. Магистралата на много места вече започна да "сдава багажа", показа репортерска проверка на "Хасковска Марица". На Бойко Борисов едва ли ще се хареса фактът, че например в уж завършената отсечка от Любимец до Харманли на няколко места вече са зейнали огромни трапове. На други пък аутобанът е станал вълнообразен, подобно е и положението на страничните зони за почивка, също в окаяно състояние.

Още по-критично е положението и на 3-километровото трасе от Свиленград към паркинг Генералово. Асфалтът там се е амортизирал, а дупките се превръщат в опасност за водачите. И тази отсечка бе отворена преди около две години, но в момента спешно се нуждае от рехабилитация. Най-вероятно тя ще бъде извършена през лятото, когато се приключат ремонтите и на лявото платно от Любимец до Харманли.

Както е известно пък отсечката бе тържествено открита и от министър Гагаузов, и от предишния премиер Сергей Станишев. Нискокачественият асфалт обаче веднага даде фира и се наложи спешното затваряне на едното платно, където сега старата настилка се избива и на нейно място се поставя нова, с по-дебел слой и по-добро качество.

Въпреки твърденията, че ремонтните дейности ще приключат до октомври, обаче това не се случи и в момента платното е затворено, като от няколко месеца там изобщо не се работи. Според твърденията на Пътно управление причината е в лошите метеорологични условия. Още преди време обаче стана ясно, че една част от държавното финансиране е стопирана и затова и фирмите - изпълнителки, забавиха значително темпа на работа. Стигна се дотам, че при посещението на бившия премиер Сергей Станишев преди две години за няколко часа на автомагистралата вреше и кипеше, като компаниите имитираха сериозна работа. Веднага след като Станишев обаче премина през този участък, те спряха работа.

Подобно бе положението и в последните две години, в които периодично работниците започваха работа за по няколко месеца и след това спираха. Консорциумът, който изгражда аутобана в тази отсечка, е Пътни строежи АД, собственост на Васил Божков. Като подизпълнители също са ангажирани голяма част от фирмите на милионера. Така например Мострой изграждат аквадукта до Харманли. Поне там в последните месеци се забеляза определено раздвижване и в основни линии той е на път да бъде съединен с пътя. Интересен факт е обаче, че мостът се прави вече 20 години. Нещо, което отбеляза и бившият министър-председател Сергей Станишев при инспекцията си в региона.

Самият той не успя да постигне определен успех и да пришпори работата по аутобана. Затова и сега интересно ще бъде да се види дали посещението на Бойко Борисов през тази седмица ще доведе до някакъв конкретен резултат.

 

 

 

 

 

 


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (0)
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...