понеделник, 11 Декември 2017 22:50 ч.

Лодка с мигранти потъна в Марица

22.02.2017   |   18:12
Прочетена: 644   |
Коментари: 0
Лодка с мигранти потъна в Марица

Трима мигранти са загинали, след като лодка, в която са се намирали осем души, е потънала в река Марица на границата между Турция и Гърция,предаде Анадолската агенция. Осем бежанци от пакистански произход са се опитали да преминат реката с гумена лодка, която се е преобърнала, близо до Ипсала в окръг Одрин.

Петима от мигрантите са били спасени от турските сили за сигурност и от рибари. Те са настанени в болници в Енез и Кешан в окръг Одрин. По-рано днес стана ясно, че турските гранични власти край Къркларели (Лозенград) са заловили група от 21 мигранти при опит да преминат нелегално в България. Всички са сирийски граждани и са били предадени на полицейските власти. Те са задържани в център за нелегални мигранти.

Друга група от 12 бежанци от Сирия е била заловена край турския курорт Чешме на Егейско море. Те имали намерение да стигнат до гръцкия остров Хиос. Лодката им, която отплавала през нощта от турския бряг, е била забелязана в турски води и спряна от катери на бреговата охрана. В нея пътували и двама турски граждани, които трябвало да откарат бежанците до остров Хиос срещу сума от по 1000 евро на човек.

Мигрантите са предадени на полицейските власти, а каналджиите - задържани по обвинение в нелегален трафик.

Според доклад на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, публикуван в днес, по-голям брой мигранти са намерили смъртта си в опит да достигнат бреговете на Европа през 2016 г., отколкото година по-рано.

Въпреки че е налице „рязък спад на броя на достигналите гръцките острови (от 854 хил. на 173 хил. души), който почти напълно се дължи на споразумението за контрол на миграцията между ЕС и Турция“, близо пет хиляди мигранти са загинали в морето. За сравнение, през 2015 г. техният брой е около 3,7 хиляди.

В рамките на ключово споразумение за мигрантите, постигнато между Турция и ЕС, Анкара се съгласи да възпира потока от нелегални мигранти към Европа в замяна на безвизови пътувания за турските граждани и финансова помощ.


Топ новини
Вижте кои са най-добрите спортисти на Пловдив за 2017-а СНИМКИ
11.12.2017   |
21:13   |
217
Коментари: 0
Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година, пише Марица Спорт. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван...