сряда, 22 Ноември 2017 18:24 ч.

Лапад (спанак) с ориз на фурна

12.04.2017   |   20:25
Прочетена: 1323   |
Коментари: 1
Лапад (спанак) с ориз на фурна

Няма как да пропуснем и ястията с ориз от постното меню по време на Великденските пости. Оризът дава много възможности за вкусни комбинации, благодарение на които постите няма как да ви доскучаят!

Необходими продукти:

лапад 500 грама

пресен лук 1 връзка

ориз 1 кафена чаша

джоджен 2 чаени лъжици

червен пипер 1 чаена лъжица

Рецептата за лапад (спанак) с ориз на фурна е една лесна и бърза вегeтарианска рецепта, в която лападът (спанакът) и оризът се изявяват самостоятелно, а не като „компания“ на агнешкото, като в традиционната великденска рецепта за агнешко с ориз. И въпреки, че лапад с ориз можем да си хапнем и като основно ястие, по-големите гладници могат да го ползват и като гарнитура за своите пъжоли, или пък към сочни кебапчета!

Първата стъпка от рецептата за лапад с ориз е подготовката на ориза. Ако сте решили да ползвате кафяв ориз, трябва да знаете, че неговото приготвяне изисква подготовка. Необходимо е да го измиете и да го накиснете във вода за около час. Ако пък ползвате бял, кисненето във вода не е необходимо, само го измивате и е готов.Почистените лук и лапад (спанак) се нарязват на дребно и се задушават в сгорещено олио за около 5 мин. След това се добавя и оризът (предварително отцеден от водата) и се запържва за 2-3 мин.Слагат се подправките, след което сместа се изсипва в тава и се добавя вода – 3 чаши, ако ползвате бял ориз и 4 чаши, ако ползвате кафяв. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата изври и оризът омекне. Ако оризът не е омекнал, а водата е вече извряла добавяте още малко вода.

Източник: supichka.com


Топ новини
Фейсбук група призовава: Да дарим Коледа на самотния човек
22.11.2017   |
18:03   |
35
Коментари: 0
Имаме две ръце - с едната помагаме на себе си, а с другата - на нуждаещите се. Около това послание сe обединиха над 500 пловдивчани, които се грижат за самотни възрастни хора....