четвъртък, 23 Ноември 2017 09:29 ч.

Коварен вирус пълзи в забавачките, смъква ноктите на децата

Хлапета ходят на градина с облепени с лейкопласт пръсти като Майкъл Джексън
20.02.2017   |   09:32
Прочетена: 5046   |
Коментари: 0
Коварен вирус пълзи в забавачките, смъква ноктите на децата

Коварен вирус поразява деца в предучилищна възраст, като буквално смъква ноктите на ръцете и краката. В детски градини в район „Южен” вече има по няколко хлапета в група, които ходят с налепени с лейкопласт пръстчета като Майкъл Джексън. Майките пък са в ужас, че децата им са пострадали от тежки усложнения на грипа.

Не става въпрос за никой от върлуващите щамове на грип тази година. Заболяването е друг вид вирусна инфекция от тъй-наречените „уста-ръка”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той добави, че картината действително много напомня на баналния грип и започва със същите симптоми - висока температура, болки в гърлото и хрема. При този вид остро вирусно заболяване обаче се появяват и обриви около устата и по ръцете. Възможно е да има дори афти вътре в устната кухина, предупреди д-р Еленски.

Това състояние продължава около 4-5 дни и когато изглежда, че заболяването вече е преминало, започва падането на ноктите. Преди това обаче новите поникват отдолу здрави и чак тогава се олюпват горните, затова няма болезнено оголване на пръстите.

Вирусът поразява основно деца в предучилищна възраст, но не оставя сериозни последствия, успокои още медикът. Тъй като се разпространява по въздушно-капков път като грипа, се стига до няколко болни хлапета в една група.

Както и грипните състояния, лечението при това вирусно заболяване е само симптоматично, каза още д-р Еленски. Не се препоръчват силни лекарства, а единствено понижаващи температурата медикаменти и приемане на много течности. С нищо не бива да се третира и кожата, тъй като става въпрос за обрив от вирус, а не от друг причинител, предупреди лекарят. Важно е обаче да се съблюдава изключително добре хигиената, за да не се насложи  бактериална инфекция, която да влоши обривите.

Превантивно може да се ползват имуностимулиращи хранителни добавки./Марица.бг


Топ новини
Ральо Ралев: Искам децата ми да се гордеят с баща си
23.11.2017   |
08:03   |
237
Коментари: 0
Инж. Ральо Ралев е на 41 години. Завършил е Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров”, по професия е инженер-химик. Работил е в пловдивската Инспекция по...