сряда, 29 Март 2017 14:09 ч.

Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния

Репичките и лукът излизат по-изгодно в големите вериги
20.03.2017   |   07:23
Прочетена: 1599   |
Коментари: 1
Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния

В началото на сезона на зелените салати цените на зеленчуците са разнопосочни. Екип на  „Марица” провери как вървят доматите, краставиците, репичките, пресния лук и марулите в няколко  търговски обекта - чужда голяма верига, българска, квартален магазин и сергия на пазара.

Противно на схващанията, но по сергиите на пазара предлагат най-скъпите зеленчуци. Най-евтино излиза пазаруването в по-големите квартални магазини.

Най-дълбоко трябва да се бръкнат любителите на зеленчуците от български оранжерии, които традиционно за сезона поддържат високи цени, а и не се зареждат редовно във всички магазини. По тържищата килограм краставици или домати родно производство достига 4,50 лв. В „Кауфланд” клиентите броят 3.69 лв. за българските краставици.

Вносните домати от Турция и Гърция вървят еднакво в „Кауфланд” и пловдивската верига "Лекси" - по 2,29 лв. за килограм. На пазара струват 3 лв., а на места - и 3.50 лв. В магазина пред блока пък се продават за 1,89 лв.

Краставиците от чужбина също са с уеднаквена цена в „Лекси” и „Кауфланд” - 3.49 лв. Разликата отново идва при сравнение с малките търговски обекти и продавачите по тържищата. В кварталната бакалия пловдивчани броят по 1.99 лв. за кило, а на пазара могат да се намерят и за 1,50 лв.

В големите търговски вериги по-евтини са марулите, репичките и лукът. Къдравата салата върви за левче по малките магазини и по 79 стотинки в „Кауфланд”. С 10 стотинки по-евтино на промоция е марулята в „Лекси”. Репичките се продават за 80 стотинки в магазина, за 89 в българската верига, за 99 в немската и за лев на пазара. Пресният лук на връзка е най-евтин в „Лекси” - 0.29 лева. С 10 стотинки по-скъп е в „Кауфланд”, а в малките търговски обекти и по пазарите върви по 50 ст.

Различните цени объркват повечето пловдивчани и те избират да пазаруват, където им е най-близо. Повечето домакинства си набавят продуктите за салатата откъдето са свикнали да пазаруват. Не ми се обикаля да сравнявам цените, но ми прави впечатление, че има големи разлики, коментира клиент пред един от големите квартални магазини с изнесени сергии за зеленчуци и плодове. 


Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния
Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (1)
 • Седесарите върнаха Комунизма
  Рейтинг: 3
  1
  20.03.2017 |
  17:00
  Марицо, къде има още квартални магазини? Хипермаркетите им разказаха играта, както и на сергиите също! Така е сини другарчета, 30 празни години "демокрация" се върнахме пак до комунизма: само два хипермаркета в квартала, които са като РУМ-ове. И няма значение дали си продавач, монтажник все 500 кинта заплата - братство и равенство, което не е царяло и през комунизма! Хвала!
  Оценка:
  +3
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Патриотите искат 4 министерства, сондират Славчо за културата
29.03.2017   |
13:40   |
360
Коментари: 7
" Или Бойко Борисов ще е премиер, или отиваме на избори". Това е категоричната позиция на ГЕРБ. От партията на Борисов изключват варианта за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и...