четвъртък, 14 Декември 2017 08:05 ч.

Какво е мърцишор и защо с него идва пролетта

Освен България Баба Марта навестява Румъния и Молдова
20.02.2017   |   16:11
Прочетена: 1150   |
Коментари: 6
Какво е мърцишор и защо с него идва пролетта

Мърцишор, мартинка, марти, моняк - все имена на любимата на малки и големи мартеница. Необичайните имена се използват в различните държави, където е жива традицията за 1 март познати и непознати да се кичат с бели и червени конци за здраве, берекет и щастие. И макар ние, българите, да мислим, че Баба Марта е наш патент, оказва се, че обичаят е характерен за целия Балкански полуостров, а и за много други държави. 

Той се отбелязва в Румъния и Молдова, където мартеницата се нарича mărţişor (мърцишор). В множество български етнически територии също се пази старинната традиция. И навсякъде красивата червено-бяла плетеница от конци има своето характерно име - мартинка в Западните покрайнини и Република Македония, марти в Северна Гърция, моняк в областите Голо Бърдо и Преспа в Албания. 

Празникът на Баба Марта е една от най-добре запазените традиции и не е прекъсвала вече повече от 1300 години. През 30-те години на миналия век се утвърждава връзката на мартеницата с Хан Аспарух. Някои учени дори вплитат традицията на червено-белите конци с легендата за хан Кубрат и снопа пръчки. За основа е използвано произведението на културолога Николай Райнов „Видения из древна България, сказания за мир и бран“, публикувано за пръв път през 1918 г.

Постепенно обичаят се превръща в значим празник в календара на българите и носи голяма обредно-художествена стойност. В класическия си вид мартеницата представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат конкретна символика - червеното означава кръв, живот, а бялото - чистота, щастие.

Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Свързан е с древната езическа история от Балканския полуостров и с всички земеделски култове към природата.


Топ новини
Сложиха нови спирки, а къде са плочките
14.12.2017   |
06:18   |
111
Коментари: 0
Пътниците се радват на новите спирки, които най-после са монтирани почти в целия град. Но тротоарната  настилка до заслоните далеч не навсякъде е изрядна.  На бул....