четвъртък, 23 Март 2017 10:20 ч.

Какви нарушения откри инспекцията на Герджиков

17.02.2017   |   09:31
Прочетена: 821   |
Коментари: 10
Какви нарушения откри инспекцията на Герджиков
Автор на снимката: Блиц

"Проверката на Министерствата я разпоредих на 30 януари. Докладът обобщава състоянието на ведомствата с акцент на обществените поръчки. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват на законността на обществените поръчки: неспазване на срокове за сключване да договор например. Това за министерство на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на образованието, на туризма, на здравеопазването", каза служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференцията тази сутрин, свързана с резултатите от разпоредената от него проверка.

 

"Различно е положението в други министерства. В МО са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. Прекратени са 31. В резултат са подписани 120 договори. Установени са нарушения по 45 от 82 - повече от половината, на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. 9 са с наличие за измама и са предадени на военната прокуратура, останалите са изпратени на агенцията по финансова инспекция", каза още Герджиков.

 

Той посочи, че в обществената поръчка на АПИ за поддръжка на АП Хемус и тунелите по аутобана е проведена е през 2015. Докладвани са нарушения, каза още Герджиков.

 

„Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. - обществена поръчка на граждани. Има процедура проведена при липса на конкуренция. За извършеното нарушение са сезирани агенцията за държавен финансов контрол и сметната палата”, заяви той..

 

„Забавяне в стартирането на процедури за обществени поръчки. Това се вижда при Министерството на земеделието и граните. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск и спиране на програмата за развитието на селските райони”, каза Герджиков.

 

„Зачестили са случаите по които има данни за картелни споразумения. Има практика от страна на търговци в определен сектор, които уреждат реалната икономика. Трудно се доказва такова нещо, поради което не е налице подобен сигнал”, добави служебният премиер.

 

„За 14 дни не може да се направи по-пространен и дълбочинен анализ. Министерствата ще продължават да правят анализ на случващото се. Това все пак няма да е акцент на правителството. Неговият акцент е да подготви едни честни и справедливи избори”, натърти Герджиков

 

„Към министрите съм отправил настояване – всички обществени поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите. Подробности от доклада могат да бъдат потърсени от министерствата и агенциите”, завърши премиерът./Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (10)
 • Мая
  Рейтинг: 1
  1
  17.02.2017 |
  09:42
  Вместо да избодеш очите на Москов,ще му изпишеш вежди накрая.Я кажи сега какво ти предложиха от Герб за да не пипаш техните министри?Защото те се оказаха най-големите некадърници.
  Оценка:
  +10
  -9
 • stanshef
  Рейтинг: -1
  2
  17.02.2017 |
  10:08
  v gazetsa my barkat skrit gey
  Оценка:
  +2
  -3
 • ВЪПРОС КЪМ МАТ*РИАЛА НА ГЕРБ
  Рейтинг: 0
  3
  17.02.2017 |
  10:20
  ЗАЩО ЛИ ТИКВУН И НЕГОВИТЕ ПРИДВОРНИ КЛАКЬОРИ ПАК ИСКАТ ДА СА НА ВЛАСТ ?
  Оценка:
  +5
  -5
 • Прах в очите!
  Рейтинг: 5
  4
  17.02.2017 |
  10:51
  Ако искат да ринат с лопатата далавери, да дойдат в Пловдив. Или е те не са чували за нашия кмет! Всичко е на показ те - търсели....
  Оценка:
  +7
  -2
 • GOLEMIQ NOS
  Рейтинг: -1
  5
  17.02.2017 |
  11:05
  AKO NE SI B1RKA6 V NOSA NQMA I DA TE B1DE.EBATI I 4ERTATA KOQTO IMA6.KULTURA.
  Оценка:
  +1
  -2
 • до 4
  Рейтинг: 0
  6
  17.02.2017 |
  11:10
  ревизията засяга само министерствата,а не общините,където хасъл са най-големите далавери.Но общините се управляват от съветите,а не от министерствата и те не могат да ги ревизират.НО ФРАПАНТНО СА ПОКРИТИ СДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ОБРАЗОВАНИЕТО И РЕГ.РАЗВИТИЕ - БОКОВИТЕ ЛЩБИМЦИ , А СА ОТВЪТРЯНИ НЕНЧО И ЛУКАВИЯ,КОИТО ОТДАЛЕЧ СИ ЛИЧЕШЕ СА НЕДОЛЮБВАНИ ОТ Б,Х.,те.НАЛИВАТ ВОДА В НЕГОВАТА МЕЛНИЦА МАЙ. А областните управители са махнати от силните за герб окръзи,където и така и така герб ще победи,а са оставени в останалите със съмнителна подкрепа.ИЛИ ВТОРА ПОРЦИЯ ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА Б,Х. НЕЩО НАМИРИСВА!!!
  Оценка:
  +1
  -1
 • bg
  Рейтинг: 0
  7
  17.02.2017 |
  11:31
  Като гледам нещата отиват към коалиция ГЕРБ БСП.Президентчето и то се сниши и почна да разправя,че в България нямало корупция в големи размери.Ако тази коалиция се случи е много добре,защото това ще бъде края и на ГЕРБ и на БСП
  Оценка:
  +1
  -1
 • запознат
  Рейтинг: -1
  8
  17.02.2017 |
  11:47
  1. Занимавал съм се с общ поръчки от едната страна и от другата.- Всяка поръчка е за определена мутренска/партийна фирма- Няма поръчка без нарушения.- Ако случайно се излъжат да дадат поръчката на някой друг, до 1 седмица идват да се разберете 'приятелски'. Ако откажеш....- В държавната администрация на всяко ниво има хора, които знаят на къде да дърпат, докладват и направят при необходимост. Останалите виждат, но трябва да си затварят очите, за да не им изстине мястото.- Всяка държавна поръчка е на стойност поне 100% по-висока от реалната- ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ В ТОЗИ СИ ВАРИАНТ СА ЕДНА ГОЛЯМА ГЛУПОСТ.-Имал съм случай да останат неизползвани 'услуги' за над 200 000 към доставчик при което целия отдел заминава в чужбина на разходка - ей така, щото са платени и тр да се усвоят 2. Тази ревизия не показва нищо, освен забавяне на някои поръчки. Да се надяваме, че няма да се ползва, като индулгенция с/у по нататъчни ревизии, щото това си е направо погалване по тиквата на ББ.
  Оценка:
  +0
  -1
 • до №6
  Рейтинг: 1
  9
  17.02.2017 |
  13:26
  Как е правилно: СДРАВЕОПАЗВАНЕ или ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ? А лЩбимци? Защо ли съм ходил на училище и съм учил ПРАВОПИС?
  Оценка:
  +1
  -0
 • до 9
  Рейтинг: 0
  10
  17.02.2017 |
  19:02
  да правилно е здравеопазване,но като пиша на 4-5 градуса топлина,щото нямам пари за отопление понякога без да искам удрял съм съседна буква и в бързане да отида в кухнята да се стопля малко понякога пропускам поправката.ИЗВИНЯВАМ СЕ И НЕ СЪЖАЛЯВАЙ,ЧЕ СИ ХОДИЛ НА УЧИЛИЩЕ!
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...