сряда, 18 Октомври 2017 04:56 ч.

Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+

19.06.2017   |   15:08
Прочетена: 2681   |
Коментари: 0
Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+

Огромна туморна формация извадиха от корема на 68-годишна жена хирурзите на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Трудната и рискована интервенция бе извършена със съдействието на екипа на отделението по урология.

Туморът беше с размери 30 на 40 см и с тегло около 15 кг, посочи началникът на хирургията д-р Цвятко Имирски.

Преди дни от семейството на пациентката търсят помощ, тъй като в последните две седмици жената се оплаква от затруднено дишане. При направения преглед в Кърджали се установило, че в корема има солидно образувание.

Нашите изследвания потвърдиха диагнозата, а скенерът установи, че туморът е ретроперитонеален, т.е. разположен е между гръбнака и коремната кухина, избутва всички органи и притиска големи кръвоносни съдове и уретера, заради което е поставен стент, заяви д-р Имирски. Решението на екипа е туморът да бъде отстранен възможно най-бързо. Въпреки че образуванието е прораснало към матката и яйчниците, медиците го отстраняват напълно в продължилата 5-часова интервенция.

Според жената проблемът се появил преди десетина години – тя усещала, че коремът й нараства, но си мислила, че напълнява с възрастта. Потърсила медицинска помощ, едва когато огромната маса започнала да притиска съседните органи и да й пречи да диша.

Подобни случаи на големи тумори в корема се увеличават, категоричен е д-р Имирски. Според него причините се свеждат до това, че повечето хора се притесняват да не чуят лоша вест от лекаря, след като се прегледат. Често при по-възрастни хора проблемът се свежда да профилактиката, която липсва или е непълна./Марица.бг

тагове
Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+

Топ новини
Хиляди щурмуват парламента в Киев, бият депутати ВИДЕО
17.10.2017   |
22:29   |
605
Коментари: 0
Протестиращи срещу властта разкъсаха кордона край Върховната Рада в Киев. Мащабното народно недоволство тази вечер придоби очертанията на трети Майдан, предават украинските...