ИДИ И ВИЖ: Мариус в "Някой посети душата ми"

Три прожекции на игралния филм "Някой посети душата ми" на Мариус Куркински ще има в Лъки Дом на киното на 10 декември от 17.30, 19 и 20.30 ч. Лентата на режисьора и оператора Стефан Ненков-3inSpirit е по част от романа "Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски. Изключителният Мариус е адаптирал повествователния текст, за да му даде живот за голям екран. Той влиза в няколко актьорски превъплъщения, за да пресъздаде историята на най-малкия брат Альоша Карамазов. Куркински разказва на публиката история за страдание и просветление, която няма да остави безразличен никого в кино салона. 

Главата „Кана Галилейска" от "Братя Карамазови" бе първата ми най-разтърсваща среща с автора. Разтърсваща, защото в този момент героят бива посетен от Господ за кратко време и му бива отворен път, който той не е предполагал, че съществува. Един спасителен път. В тази глава, в „Кана Галилейска", наистина се отваря, отваря се небето и ти бива сведена информация от много висш характер, от много висока степен. Тя ти действа разтърсващо, объркващо, ти веднага не знаеш как да реагираш, но е нещо, което определя живота ти, и ти не забравяш наистина тази минута, в която си прочел този текст. Оттогава нататък животът се променя. Като читател, като човек, разказва в интервю за a-specto
Мариус Куркински. и допълва, че малцина са авторите като Достоевски, които са в състояние да такава промяна с четящия човек.

Актьорът, който от години е с талант и преклонение работи с текстове на Чехов, Гогол, Шекспир, твърди, че романите на Достоевски са знание за това какво се случва след смъртта. 

Това са много колкото трудни текстове, толкова и гениално създадени, за да бъдат разбрани от хората, ако не бъде попречено чрез вредна интерпретация. Ако им дадеш един широк прав коридор словото да стигне, без да бъде осакатено от интерпретацията. Тоест голямото усилие е с актьорството да направиш така, че да може да бъде чут този текст от душата на зрителя по най-чистия начин, казва още Куркински. 

"Някой посети душата ми" е разговор със самия Мариус като актьор и като човек. Филмът е реализиран с основната подкрепа на списание за политическа култура „A-specto“.

Цената на билетите е 12 лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?