понеделник, 27 Март 2017 13:32 ч.

Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Около тютюневия склад се кваси някаква нова политическа мая
15.03.2016   |   11:14
Прочетена: 2460   |
Коментари: 40
Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Случаят с тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 се превръща в сапунка. За голямо съжаление институции и много знайни и незнайни хора се опитват да изкарат община Пловдив лошия герой.

Но ние винаги сме от добрите. Като в турския сериал - мислиш, че някой е лош, а се оказва, че той държи ключа за разрешаване на проблема.

Община Пловдив винаги е пазила културно-историческото наследство в града. Виждам, че подобен случай има и със заповедта за събаряне на бивш тютюнев склад на Сточна гара, издадена от Георги Титюков в качеството му на кмет на район „Централен”. /Б.а. публикацията във вчерашния брой  на „Марица”/. Тази сграда също е част от проблема.

Когато виждате, през последните 20 години е имало десетки подобни случаи в Пловдив. Това ни ви ли кара да се замислите, че има нещо нередно в системата? Някои се опитаха до песен начин да натикат община Пловдив в ъгъла и да я обявят за виновна. Защо това се случи?

Както казваме, че в Пловдив от години се заквасват политическите маи, можем да направим извод, че и в този  случай

в Пловдив се кваси нова мая.

Предстои старт на проекта „Пловдив 2019”. Това е страхотна тема за коментари. Другата причина за тъй нареченото заквасване на мая е в промените на Закона за културното наследство. В четвъртък и петък  знайни и незнайни експерти започнаха да коментират как общините нямали капацитет  да опазват своето културно наследство и тези промени в закона не трябвало да се приемат. Твърде много сюжетни нишки се преплетоха в случая с „Одрин” 8.

В Закона за културното наследство много ясно пише, че статутът  на една сграда като паметник на културата трябва да бъде деклариран. Такъв документ за тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 община Пловдив няма и това ни кара да се съмняваме, дали изобщо е започнала тази процедура по обследване и обявяване на сградата за паметник. С последното писмо НИНКН ни казва „Ако имате проект, дайте да го видим”. В общината не е внасян технически работен проект за нова сграда. Имаме идеен проект, строително разрешение  и удостоверение от НИНКН, че сградата не е паметник на културата. Този документ може да се окаже истински.

А това, че НИНКН  е получил проект, дава ли гаранция, че няма да се построи 17-етажна пластмасова сграда в историческата зона? Колко проекти, съгласувани с НИНКН, са изпълнени като

пластмасови крепости в района на Филипопол?  

Във връзка с проекта  на подробния устройствен план на централната градска част още на 26 януари тази година община Пловдив е изпратила официално запитване до НИНКН. В него молим институтът да ни уведоми дали актуализацията на обектите в  историческата част на Пловдив е завършена и искаме да получим актуален списък на недвижимите културни ценности в централната част на града.  Второ, питаме на какво основание да нанесем корекциите, посочени от НИНКН в проекта на ПУП, и на какво основание да отпаднат всички предложения за пристрояване, надстрояване и ново строителство във всички системи на улични ансамбли, като в повечето случаи има съгласувани с НИНКН проекти и влезли в сила заповеди на община Пловдив.

До настоящия момент нямаме документ, с който да видим дали е започнало декларирането на сградата на ул. „Одрин” 8 и  в който да се казва, че сградата е паметник на културата.

НИНКН стои в разкрачено положение,

като дава различни становища в зависимост от конюнктурата. Тази практика виждаме навсякъде. Това е много широко отворена врата и някой доста се обърка, че ние ще си мълчим. Освен „Одрин” 8  в центъра има още 9 сгради, чийто статут НИНКН може да тълкува както си иска. Може да каже, че са започнали процедурата по обявяването им за паметници на културата, без да ни уведоми, може да съгласува проект по какъвто си иска начин. И повярвайте ми - всичко ще бъде законно.

От 26 януари нямаме отговор от НИНКН  на запитването ни. Година и половина чакахме НИНКН да съгласува продължението на пешеходната зона. Пословично забавяне, много дълги срокове, разкрачване, висящо положение - това е аксиомата в НИНКН.  

Община Пловдив няма да позволи да бъде обвинявана неоснователно. Държим да бъдат приети промени в закона за културното наследство и да се сложи край на половинчати неща, които могат да се тълкуват кой както иска. В момента дори една схема за разполагане на маси за открито сервиране по Главната съгласуваме с НИНКН. Съгласуване за една маса в „Капана” могат да бавят и три години, затова всеки мълчи.

Няма да позволя община Пловдив да бъде изкарвана като най-черната в България.

Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (40)
 • ...
  Рейтинг: -4
  1
  15.03.2016 |
  09:02
  Документите говорят, че вината е на кмета и гл. архитект. Всичко друго е прах в очите. Надявам се прокуратурата да си свърши работата и виновните лица да бъдат наказани.
  Оценка:
  +46
  -50
 • с. Карлово
  Рейтинг: 13
  2
  15.03.2016 |
  09:05
  Карловската проститутка Славчу Атанасов отново мъти водата след катастрофалната си загуба на Изборите от Иван Тотев. Селянинът от с. Карлово отново беше размазан подобно на Захари Георгиев - вечният неизбираем кандидат-кмет на БСП!
  Оценка:
  +49
  -36
 • Узунов
  Рейтинг: 36
  3
  15.03.2016 |
  09:05
  Не общината е черна овца, г-н Тотев! Отделни партийно назначени "калинки" са черните овци! И трябва да носят отговорност за действията си!
  Оценка:
  +43
  -7
 • простото докога
  Рейтинг: 9
  4
  15.03.2016 |
  09:06
  да управлява пътя в европа, културата му е с нивото турски сериали, а „турците са много отдалечени от ценностите и принципите на европа“, ерго и любителя им, цитирам люксембургският външен министър аселборн и не ми слуша симфоничния сиренен оркестър на много тайни служби, ни гърмове от реактивния ни самолет
  Оценка:
  +15
  -6
 • с. Карлово
  Рейтинг: 24
  5
  15.03.2016 |
  09:07
  Славчу Атансов е подписал заповедта за събаряне на сградата още 2010 г. в края на селския си мандат като се е надявал да не му бия шута, както обаче се случи. Така една от многото му престъпни схеми излезе наяве, вкл. че е продал имота на Красимир Гергов - негов партньор по комунистическа линия.
  Оценка:
  +56
  -32
 • Пловдивчански
  Рейтинг: 35
  6
  15.03.2016 |
  09:13
  Този случай е показателен за стила на "управление" на този посредствен и човек и посредствените му заместници. Антикризисния му PR е закъснял. На човек, на който главната цел са комисионните, достигащи над 50% от стойността на паркчетата, водопадчетата, фонтанчетата, младежките игрища, зоокътове, велоалейки с цена на кв.м. колкото аутобан, преасфалтиране и "ремонт" на улици, най-последна грижа му е кой от неговите там подчинени е взел подкуп за да си затвори очите за престъпни действия. Аз даже не се смущавам да пиша неща, защото ако някой вземе, че се обиди и отидем на съд, ще докажа, че всяко едно от тези неща, правени от Тотев, е можело да се направи в пъти по-евтино. А иначе много "прави", да, с парите от нашите данъци, половината от които слага в джоба. Мандатът му е все пак ограничен.
  Оценка:
  +42
  -7
 • интелектуализацията
  Рейтинг: -4
  7
  15.03.2016 |
  09:15
  и на управление българия предстои, питай и обама щом се противиш, негова идея, не на запъртъците дсб и реформа евтаназия на интелектуала москов, здраве жилаем
  Оценка:
  +2
  -6
 • Янчо Янев
  Рейтинг: -9
  8
  15.03.2016 |
  09:20
  Какъв паметник на културата е тази съборетина на "Одрин"8,свърталище на наркомани,клошари и цигански проститутки,като толкова милеете за тази съборетина защо не я възтановите вие? Цялата кампания е поде ПОД ТЕПЕТО,за да изнудват инвеститорите.
  Оценка:
  +17
  -26
 • ujas
  Рейтинг: -3
  9
  15.03.2016 |
  09:34
  Тотев, вече ми се повдига от теб. Всеки ден се обясняваш по този казус. Ами да беше мислил преди да подписваш. Стига вече, нека прокуратурата да си свърши работата. Не искам повече да те виждам, омръзна ми като отворя Марица и да ти гледам подутата физиономия на недоспал, угрижен и ...т. н. Вземи се спри вече.
  Оценка:
  +30
  -33
 • пошло
  Рейтинг: 22
  10
  15.03.2016 |
  09:43
  Кметът Тотев и поверената му община стигнаха дъното. Как писмото от МК да няма характер на документ, определящ статут на паметник на културата? Тази сграда е паметник още от 1977. На какво основание Тотев предполага, че е отписана от списъка с паметниците? Писмото от МК потвърждава, че сградата е паметник. Но Тотев най-добре трябва да знае това. Трябва да го знаят и "експертите" около него. Но те са калинки. Гешева, културния кмет е със специалност педагогика...?? Какво очаквате да знаят?
  Оценка:
  +30
  -8
 • на лъжата краката са къси
  Рейтинг: 19
  11
  15.03.2016 |
  09:44
  Законът за културното наследство гласи, че КМЕТОВЕТЕ на общини организират и координират осъществяването на политиката по опазване на културното наследство; ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ приемат стратегия за опазване на културното наследство, а ОБЩИНСКИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ ПОДДЪРЖАТ МЕСТНИТЕ АРХИВИ НА НЕДВИЖИМИТЕ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ. Какво се прави на жертва тоя кмет? Защо той и общината не си изпълняват задълженията по закон? Защо най-нагло нарушават Закона, издавайки незаконни разрешения? Защото са корумпирани и то от години наред. Тотев обслужва бизнеса, и то уродливия и паразитиращ в града бизнес.
  Оценка:
  +25
  -6
 • сам го каза..
  Рейтинг: 20
  12
  15.03.2016 |
  09:48
  Не вие не сте черни овце, вие сте просто овце...и не държите ключа за разрешаване на проблема, а вие сте проблема. Но няма как да го осъзнаете. Най-простите са и най-самоуверени. Трагедия.
  Оценка:
  +27
  -7
 • дайте и това писмо
  Рейтинг: 10
  13
  15.03.2016 |
  09:52
  Я да покажете и писмото от 26 януари до НИНКН, да видим и там какво пише?
  Оценка:
  +14
  -4
 • Мая
  Рейтинг: 20
  14
  15.03.2016 |
  09:53
  Кмета е в глуха защита. Той пропусна момента да каже – сбъркахме ще се поправим. Сега всички са виновни – Министерството на културата, медиите, политиците и общественото мнение. Теорията за световната конспирация е удобна, но много изтъркана. Този казус още един път показва, че да назначиш 600 нови чиновници не води до добро управление.
  Оценка:
  +27
  -7
 • Добряка
  Рейтинг: 21
  15
  15.03.2016 |
  10:00
  Каквото е нивото на автора на статията, такава е и статията. Тотев поведението което описваш от страна на НИНКН е точно същото и на общината към гражданите, дори и по-зле. Има една НЕРАБОТЕЩА община, пълна с некомпетентни хора, които за сметка на това са АЛЧНИ и не смятат, че законите в България се отнасят за общината а само за простолюдието. И не се притеснявай в "сапунката" всички пловдивчани знаят, че ти си добрия а ние сме лошите и трябва да бъдем мачкани, унижавани, лъгани, уволнявани и всички други екстри, които ни предлагаш и упражняваш върху нас. Вие сте добрия господин Тотев. Поклон пред добротата ти.
  Оценка:
  +28
  -7
 • Към в-к Марица
  Рейтинг: 23
  16
  15.03.2016 |
  10:07
  В-к Марица, моля изискайте "Местния архив на недвижимите културни паметници в Пловдив", който Общината е ДЛЪЖНА да поддържа по закон. Нека видим има ли въобще такъв, кой го поддържа и какво пише там относно сградата на Одрин 8. Нека цялата пловдивска общественост най-после види черно на бяло кои са паметниците на културата в града ни. Длъжни сте да го направите!
  Оценка:
  +26
  -3
 • #1
  Рейтинг: 22
  17
  15.03.2016 |
  10:20
  Не не е виновен Тотефф.Виновни са тези които ГЛАСУВАХА за него! Виновни са и Боко и Цвинокио че подкрепиха мандата на (НЕ)Собственика на хотел ИмпеКрал. Виновни са тези които ФАЛШИФИЦИРАХА изборните резултати. Виновна е Прокуратурата затова че не се захвана със всички Манипулирани Обществени Поръчки. Виновни сме и за пасивността ни когато Тотефф си прави каквото си иска. Къде са кадидат кметовете Каназирева,Димитров, Гергов и Атанасов? Защо си траят? Запуши им устите с постове и малко власт и замълчахме. Затова ние сме виновни за НЕОПАЗВАНЕТО НА АРХЕОЛОГО-АРХИТЕКТУРНО-КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО. НИЕ сме Черните овци. Знам че Интелигентните хора ще ме разберат. От тотефф не очаквам да ме разбере. Той не знае що е туй Интелект.
  Оценка:
  +27
  -5
 • #1
  Рейтинг: 10
  18
  15.03.2016 |
  10:20
  Не не е виновен Тотефф.Виновни са тези които ГЛАСУВАХА за него! Виновни са и Боко и Цвинокио че подкрепиха мандата на (НЕ)Собственика на хотел ИмпеКрал. Виновни са тези които ФАЛШИФИЦИРАХА изборните резултати. Виновна е Прокуратурата затова че не се захвана със всички Манипулирани Обществени Поръчки. Виновни сме и за пасивността ни когато Тотефф си прави каквото си иска. Къде са кадидат кметовете Каназирева,Димитров, Гергов и Атанасов? Защо си траят? Запуши им устите с постове и малко власт и замълчахме. Затова ние сме виновни за НЕОПАЗВАНЕТО НА АРХЕОЛОГО-АРХИТЕКТУРНО-КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО. НИЕ сме Черните овци. Знам че Интелигентните хора ще ме разберат. От тотефф не очаквам да ме разбере. Той не знае що е туй Интелект.
  Оценка:
  +16
  -6
 • смях
  Рейтинг: 22
  19
  15.03.2016 |
  10:22
  Да бе ,мамин , срещу тебе има " световен" заговор. Да знаеш , много си смешен.
  Оценка:
  +26
  -4
 • лз
  Рейтинг: 23
  20
  15.03.2016 |
  10:49
  Тотев скрий се и прати адвокатите ти, да ни кажат как се тьлкува закон , който е повече от ясен!!!Каквито и промени да се случат в него , деянието е извьршено преди това!!! Да обяснят какво е това писмо , което няма стойност на документ?!Прокуратурата запецна, иначе беше много чеврьста , когато ти счупиха стьклата!!!!БИВШИ ПРЕСТЬПНИЦИ НЯМА!!!!!!
  Оценка:
  +26
  -3
 • кой
  Рейтинг: 22
  21
  15.03.2016 |
  11:00
  Промяната на закона за културното наследство е лобиски закон, и нищо половинчато няма в настоящия закон !!!!УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОТЕВ Е ВРЕДНО ЗА ПЛОВДИВ!!!!!!!
  Оценка:
  +25
  -3
 • Пенчо, бре, чети! Пенчо не чете!
  Рейтинг: 2
  22
  15.03.2016 |
  11:15
  http://mc.government.bg/images/NPK/PLOVDIV.pdf http://www.publicregisters.info/r/Natzionalen_registyr_na_nedvijimite_kultu/108174/ http://plovdiv.bg/obs/wp-content/uploads/2014/07/r238.pdf
  Оценка:
  +5
  -3
 • 000
  Рейтинг: 18
  23
  15.03.2016 |
  11:41
  Добре де, и как така става тази фатка , как и с кого се съгласува високото строителство е централната част на Пловдив. Забележете на ул.Одрин -хотел ХИЛТЪН, на ул. Ц.Дюстабанов -до обновения Капитал сити център, се предвижда още една 17 етажна сграда, въпросния бивш вече склад на ул. Авксентий Велешки граничещ с бул.Христо Ботев още една 17 етажна сграда. Що ни правите на БАЛЪЦИ.
  Оценка:
  +19
  -1
 • ххх
  Рейтинг: 20
  24
  15.03.2016 |
  11:53
  За какви сапунки говориш бе , като ти си за затвора!!!!!ТИ СИ ДЛЬЖЕН ДА СЕ СЬОБРАЗИШ С ПЛОВДИВЧАНИ И ТЯХНОТО МНЕНИЕ!!!!!!РАЗБРА ЛИ ГОСПОДИН НИКОЙ!!!
  Оценка:
  +23
  -3
 • ДО ТОТЕВ
  Рейтинг: 21
  25
  15.03.2016 |
  12:06
  ТАКА Е ТОТЕВ, ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ПИШАТ , ЗАЩОТО НЯМА ПРОКУРАТУРА!!!!!НО ТИЯ, НЕЗНАЙНИТЕ НЕ ГИ ПОДЦЕНЯВАЙ МНОГО , ЗАЩОТО СА ДОСТА ПО ЗНАЙНИ ОТ ТЕБ !!!!ТОТЕВ ОСВЕН ПАРИ ИМА И ДРУГИ ЦЕННОСТИ!!! СТИГА С ТИЯ ХОТЕЛИ !!!!!КОЛКОТО ПО МАЛКО КОМЕНТИРАШ СЛУЧАЯ , ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ !!!!СМЕШЕН СТАВШ!!!
  Оценка:
  +23
  -2
 • plovdivchanin
  Рейтинг: 18
  26
  15.03.2016 |
  12:07
  Я кажи и за кръговото на водната палата. Кой ще отговаря за безсмислено похарчените пари? Пак общината я набеждават без основание, нали?
  Оценка:
  +22
  -4
 • И ти и ти
  Рейтинг: 17
  27
  15.03.2016 |
  12:11
  И ти тотев и ти, заедно с общината сте черните овце на Пловдив. Хвана ли те шубето вече? То бива, бива своеволие и величие но това твоето вече е оливане, Като се олееш с малко по-мазно обаче, стават лекета и трудно се махат.
  Оценка:
  +21
  -4
 • И ти и ти
  Рейтинг: 10
  28
  15.03.2016 |
  12:11
  И ти тотев и ти, заедно с общината сте черните овце на Пловдив. Хвана ли те шубето вече? То бива, бива своеволие и величие но това твоето вече е оливане, Като се олееш с малко по-мазно обаче, стават лекета и трудно се махат.
  Оценка:
  +14
  -4
 • типично по комунистически
  Рейтинг: -7
  29
  15.03.2016 |
  13:15
  Дай на тъпаците и селянията достъп до АНОНИМЕН форум като този и после им гледай сеира.
  Оценка:
  +7
  -14
 • типично по комунистически
  Рейтинг: -4
  30
  15.03.2016 |
  13:15
  Дай на тъпаците и селянията достъп до АНОНИМЕН форум като този и после им гледай сеира.
  Оценка:
  +5
  -9
 • типично по комунистически
  Рейтинг: -4
  31
  15.03.2016 |
  13:15
  Дай на тъпаците и селянията достъп до АНОНИМЕН форум като този и после им гледай сеира.
  Оценка:
  +7
  -11
 • пловдинчанка
  Рейтинг: 4
  32
  15.03.2016 |
  14:47
  Абе Нели, що не си оправиш първо правописа, а после да даваш мнения, какви са сградите - руини и грозилища. Те са такива, защото нарочно ги изоставиха, за да могат да ги бутнат и да издигнат грозните 17 етажни стъклени сгради. Просто замълчи и не се излагай и не давай тъпи коментари.
  Оценка:
  +8
  -4
 • пловдинчанка
  Рейтинг: 5
  33
  15.03.2016 |
  14:47
  Абе Нели, що не си оправиш първо правописа, а после да даваш мнения, какви са сградите - руини и грозилища. Те са такива, защото нарочно ги изоставиха, за да могат да ги бутнат и да издигнат грозните 17 етажни стъклени сгради. Просто замълчи и не се излагай и не давай тъпи коментари.
  Оценка:
  +8
  -3
 • stoian79
  Рейтинг: 7
  34
  15.03.2016 |
  15:38
  До трола с.Карлово:скъпо герберско тролче ако не беше село Карлово-ЛЕВСКИ и село Калофер-ХРИСТО БОТЕВ ТИ ВСЕ ОЩЕ ЩЕШЕ ДА БЪДЕШ ПОД ТУРСКО РОБСТВО ГАДНО ТУРСКО ЕНИЧАРЧЕ.
  Оценка:
  +7
  -0
 • Човекът е симбиоза
  Рейтинг: 9
  35
  15.03.2016 |
  15:48
  между тяло и същност, подобността му със създадел е способността му подобия да създаде. ГЕРБ са брутални и тъпи хора, конформисти, нахални, прости, но са добре организирани и ефикасни. Коя е дясната алтернатива на ГЕРБ, де факто заел огромна част от дясното на хора, които са прости, конформисти, брутални, нахални, които се бутат, но са добре организирани и ефикасни? Водейки се от предразсъдъци, отказвайки да приемем най-голямата опасност – мутрите и мафията, да се запитаме ние нормални хора ли сме, за кого живеем, колко години има още. Как искаме да осмислим живота си щом сме дали държавата на мутрите. Ние сме допуснали те да са заели централното място в Европейската народна партия. Висшата номенклатура ни поднесе това голямо изпитание, предизвикателство, да ни натресе на върха на държавата своите охранители, помощен персонал и солташаци
  Оценка:
  +9
  -0
 • не ме комплиментирай
  Рейтинг: 2
  36
  15.03.2016 |
  16:48
  текста писа татяна дончева, но бруталните и тъпи хора 6 данс не могат да четат, знаят само да гърмят, счупиха си самолета пак
  Оценка:
  +3
  -1
 • лк До село карлово
  Рейтинг: 9
  37
  15.03.2016 |
  16:49
  В КОЙ СЬН Я ВИДЯ ТАЗИ ПОБЕДА БЕ?ВСЕ СЬМ ВИЖДАЛА НАГЛОСТ , НО ТОВА НЕ ГРАНИЧИ СЬС ЗДРАВИЯ РАЗУМ!!!!
  Оценка:
  +9
  -0
 • не е важно
  Рейтинг: 0
  38
  15.03.2016 |
  17:07
  кой за кого е гласувал, а кой какво е написал в протокола, сбъркани са в софтуера на главите клонираните брутални тъпи, наместо те опасните животни да са в клетки, с еврейска технология със самолета с гръм, при преминаване в свръхзвук, създават вибрационни клетки за нормални
  Оценка:
  +0
  -0
 • аббе
  Рейтинг: 8
  39
  15.03.2016 |
  17:25
  Абе в крайна сметка маминия ли ще строи хотел на "Одрин" 8 или ще притежава част от него. Не той де а МАМА. Няма друго обяснение за яростната му защита. И как ще позволи на някой друг да строи хотел по-голям от неговия. От тук можем да си направим изводи за собствеността на съборената сграда.
  Оценка:
  +8
  -0
 • някога линкълн
  Рейтинг: 5
  40
  15.03.2016 |
  17:34
  дефинира демокрацията като управление на народа за по добър живот на народа, ако преценяте изборите на тотев и управлението му за демокрация, надминали сме америка и да идват да се учат на гербаджийство
  Оценка:
  +5
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Димитър Георгиев влиза в парламента с ефекта 10/10
27.03.2017   |
12:52   |
73
Коментари: 0
 ГЕРБ спечели изборите в областта с 33,61 процента от гласовете. Това сочат резултатите при 87 % от обработените протоколи. БСП остава втора с 30,87 процента. Обединени...