Здравко Димитров: Кмет в полза на хората, а не всичко в полза на кмета

Кандидатирах се, за да променя модела на управление в Пловдив, не от болни амбиции

Той е

Здравко Димитров, роден на 22.05.1963 г. в Пловдив. Средно образование е завършил в СУ ”Васил Левски” в родния си град, а висше - в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност спортна педагогика. Магистър - по психология, публична администрация и финансов мениджмънт. От 1981 до 1991 г. е състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК ”Академик” Пловдив. От 1991 до 2007 г. се занимава с частен бизнес. От 1994 до 2007 г. е президент на баскетболен клуб „Академик“ - Пловдив. Участва в националния отбор по баскетбол, носител е на международни и национални награди, на сребърна и златна значка на БФ по баскетбол. През ноември 2007-а печели мажоритарните избори за кмет на район „Западен” в Пловдив с мандат за периода 2007-2011 година. През 2011 г. е назначен за областен управител на област Пловдив. Депутат в 42-о и 43-о Народно събрание.

-Г-н Димитров, вече сте кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от инициативен комитет, макар че вашата партия ГЕРБ има официална номинация. Разкажете още веднъж какво доведе до този политически прецедент?

-Вече отговарях на подобни въпроси. Не съм срещу ГЕРБ, а срещу начина, по който се управлява Пловдив. Сегашният кмет и екипът му взимат решения на тъмно, в затворен кръг, без да питат пловдивчани. В община Пловдив няма прозрачност, а надменност. Никой не говори с хората. Заради този управленски модел, познат от едни по-стари времена, се изпуснаха много възможности. Пловдивчани имат нужда от кмет, с когото могат да си говорят и на когото да вярват - кмет в полза и услуга на хората, а не всичко в полза на кмета и неговите хора. Вероятно отговарям на този профил, след като инициативен комитет от безспорни авторитети в различни области на живота издигна кандидатурата ми. Получих подкрепата и на Реформаторския блок, което наистина е задължаващо. Пак повтарям - не водя битка с ГЕРБ. С повечето хора в тази партия съм в много добри отношения, включително с премиера Борисов, на когото Пловдив дължи много. Работил съм за него, бил ми е началник и ви гарантирам, че ще продължи да помага на Пловдив. Даже повече, ако има кмет, който се ползва с доверието и уважението на хората.

Какво мотивира един явно разочарован от действията на своите местни съпартийци политик да влезе в тежката битка за кмет на Пловдив?

- Желанието за промяна и добрите спомени, които имам от работата като кмет на "Западен". Хората идваха при мен за най-различни неща - документи, лицензи, такси, строителни разрешения, справки, да кажат какво да оправим в района. Работихме и решавахме всичко бързо, без да се мотаме. Имахме стегнат екип в района и хората си харесваха администрацията. Като областен управител работих много добре при премиера Борисов и с правителството по всички инфраструктурни обекти в Пловдив. Доверието, което имам, е от това, че сме бачкали здраво.

За съжаление сега Пловдив е лошо управляван град - въпреки огромната финансова помощ на правителството. От общината не питат хората за абсолютно нищо, държат се обидно с пловдивчани, на чийто гръб се пълни хазната, с която кметът разполага. Взимат нови и нови заеми, вместо като Бургас и Стара Загора да печелят средства по европейски проекти.

Вижте какво са си написали на билбордове „Доволни сме от постигнатото“. От какво са доволни, че вдигнаха местните данъци, че не са довели и един инвеститор, че навряха в миша дупка пловдивските творци, докато за всичко, свързано с културата, водят някакви хора от София. От това ли са доволни? Те са доволни от себе си, ама пловдивчани май не са доволни. От това по-силна мотивация да се кандидатирам и да спечеля няма.

Усещам, че пловдивчани са изнервени на местната власт. Има напрежение между гражданите и общината. Искам да направим нов, по-добър екип, да си вършим първо работата тук в Пловдив, а като ходим да искаме помощ от държавата, да отиваме с добри идеи за развитието на Пловдив.

Какво реално трябва да се случи в града, за да са убедени пловдивчани, че имат един успешен кмет?

-Кметът трябва да се вижда с хората, да си говори с тях. Ако стои затворен в кабинета, не може да е успешен. Ще питам пловдивчани, преди да започваме големи проекти. Те трябва да си казват думата. Ако общината има подкрепата на хората, а не както сега, тогава ще постигнем чудеса. Искам администрацията да работи бързо, да не се мотае, да не губи времето на хората да ги препраща от едно място на друго.

Искам зам.-кметовете и цялата администрация да знаят, че са избрани да вършат работа на всички, а не да се правят на важни с постовете си, както сегашните. Общината трябва да помага колкото може повече на всеки пловдивчанин да успява.

Искам още да подобрим кварталите и да работим по инфраструктурата на целия град, по връзката Модър - Царевец, околовръстния път, северния обходен път, по водния цикъл, по южния колектор, и т.н. Искам да намерим добро и трайно решение за градския транспорт.

За всички тези неща, хората трябва да вярват на кмета и на екипа в общината. Затова трябва нов кмет, който уважава всички.

-Как ще коментирате факта, че във вашата предизборна кампания получавате подкрепата на църквата в лицето на пловдивския митрополит Николай?

-Аз съм вярващ човек. Ако негово Високопреосвещенство смята, че имам морални качества и енергия да се справя, мога само да му благодаря. Никой не може да забрани или да задължи българските митрополити да говорят. Благословията на дядо Николай е гаранция за пловдивчани. Представяте ли си какво ще стане, ако ги разочаровам, ако заприличам на тези, сегашните, в общината? Дядо Николай ще е първият, който ще излезе да каже това на хората. Ако сегашният кмет и екипът му, уважаваха пловдивчани, ако бяха вярващи, ако бяха добросъвестни, аз нямаше да получа подкрепа от негово Високопреосвещенство.

Казахте, че настоящият кмет казва на пловдивчани „Доволни сме от постигнатото“. Вие какво ще им кажете?

-Първото нещо, което имам да кажа на пловдивчани, е “Да решаваме заедно”! Искам хората да виждат какво става в общината, как взимаме решения. Искам пловдивчани да си харесват кмета и екипа в общината. Трябва да е ясно как се харчи бюджетът. Да се вижда как, къде и за какво отиват парите от бюджета. Ако можем, искам да намалим местните данъци. Ако не можем, поне хората да видят как и за какво се харчат парите им. При мен ще има ясен отчет. Ще се знае какво правим, как и по какво работим.

-Какво ще отговорите на критиците си, които твърдят, че влизате в битката за кмет от реваншизъм и накърнено честолюбие, защото през годините не успяхте да се превърнете в първия човек на ГЕРБ под тепетата?

- Далеч съм от реваншизма и накърненото честолюбие. То е характерно за едни други политици. Аз съм успял човек. Бил съм в частната сфера, бил съм районен кмет и областен управител. Благодарен съм на пловдивчани за доверието. Където съм работил, съм оставил приятели, добри отношения, постигали сме успехи заедно. Имам само благодарност и уважение към всички, с които съм работил. Знаете, че съм баскетболист. Това е колективен спорт, без отбор няма успех, сам не става. Можеш да поемеш отговорност, да издърпаш отбора напред, да си първи за известно време. После идва друг. Навремето в баскетболния отбор влязох директно след Глушков. Той отиде в НБА, представяте ли си сега - българин в НБА?! С неговите обувки съм играл, ползвах негово шкафче. Побеждавахме наред. Голям отбор бяхме, имахме характер. След мен следващото поколение пак дойдоха големи играчи - Иван Ценов, Коста Илиев, Станислав Станков. Трябва човек да работи в екип с най-добрите и да прави така, че след него да идват още по-добри. Така ги виждам нещата.

Какво е първото нещо, което ще промените в Пловдив?

-Най-първото е да си говорим с хората, да върнем вярата им в администрацията. При бюджета за 2016 г. например хората трябва да участват в обсъждания и в подготовката. Това е просто нещо, ама иска много работа и характер. Питахте ме преди малко за честолюбие. Ами да, аз не мога да допусна, ако ме изберат хората, да съм слаб кмет, екипът ми да е слаб. Не може кметът да се крие непрекъснато в кабинета. Сигурно е много удобно, ама човек трябва да отделя време, да чува какво му казват, да търпи критика. Пловдивчани ще видят бърза промяна още при бюджета за 2016 г. Той трябва да е по-добър, да има пари за повече и по-качествени дейности, да стигне до повече хора.

Искам също да започнем да помагаме на пловдивския бизнес да открива работни места, да плаща хубави заплати, да има продукция. Сега общината не помага на фирмите в града. Само ги натоварва, и тях, и всички, с по-високи данъци. Добре, че е правителството да помага с пари на Пловдив. Това е още една причина, пак казвам, да уважавам премиера Борисов. Работил съм като областен управител за него, имаме добри отношения и знам много добре откъде идва финансирането на Пловдив. И той и правителството ще продължат да помагат на Пловдив, ако аз съм кмет. Ще има обаче добри проекти, които да се финансират.

Сега е срамота, общината стои и само чака помощ от държавата. Пловдивчани сме горди хора, трябват ни кмет и общинари, които създават възможности, разработват проекти и развиват града, не такива, които висят на врата на правителството за пари.

Още в първата година от новия мандат искам да потърсим инвестиции, да помогнем колкото можем на местните фирми да намерят пазари, за да има повече работа. Бързо трябва да видим с какви проекти ще получим повече финансиране по европейски програми в следващите 4 години.

Какви са най-тежките проблеми в община Пловдив към днешна дата според вас?

- Преди малко споменах за инфраструктурата, за околовръстното, за водния цикъл и т.н. Има нещо друго обаче. Усещам у пловдивчани доста натрупана обида, напрежение около общината, хората не  вярват. Има съмнения за корупция. Държавната финансова помощ се харчи непрозрачно. Пловдивските фирми са изолирани. Общинската управа не обсъжда нищо с пловдивчани, набутала е в ъгъла пловдивските културни среди и си търси някакви други. Пловдив винаги е създавал култура. Сега общината я внася отвън.

И все пак Пловдив се развива. Градът стана европейска столица на културата. Това не е ли успех?

-Това беше приоритет на целия град - на много хора, не само на общинското ръководство. Пловдив спечели заради историята на града, заради духа и характера на пловдивчани. Много работа по логистиката и финансите свърши правителството. Честно е да го признаем. Сегашната общинска управа не трябва да си приписва всички заслуги, както прави. Да не говорят, че ако не били те, Пловдив нямало да спечели. Това е градски приоритет, не трябва да си го делим, а да сме обединени около него.

-Като говорите за общината и помощта на правителството, каква е позицията Ви по скандалите около кмета Тотев и обвиненията за злоупотреби с обществени поръчки?

-Не искам община Пловдив да е замесена в скандали, не искам да има злоупотреби. Като пловдивчанин това не ми харесва. Като кандидат няма да се занимавам със скандали. Който прави скандали, да си носи последствията. Заедно с хората, от инициативния комитет, от Реформаторския блок, от ГЕРБ и с всички пловдивчани, с които говорим, гледаме към изборната победа и към това Пловдив да има такъв екип в общината, с който да се гордее. Не искам да виждам и чувам нищо негативно за Пловдив. Само добри неща.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
39 коментара
gostin

gostin

09.09.2015 | 11:48

Мурта за кмет - а бе много сте близачите и ласкателите, ПЪК и НЯМА НИКАКЪВ Шанс. Не го ли разбрахте , че е ПРОЗД .

Отговори
0 0
RAZKRILI   GO

RAZKRILI GO

09.09.2015 | 01:28

ZORO E LICHNO MAMINIA.

Отговори
0 0
ЗОРО

ЗОРО

08.09.2015 | 23:00

УТРЕ да не забравиш бабичките на гладно поле,келепирът гарантиран :)

Отговори
0 0
от тук

от тук

08.09.2015 | 13:04

Ще гласувам за г-н Димитров, но и ще очаквам да намали данъците на пловдивчани! Читава фирма да поддържа траурните паркове без бурени и треви по 2 метра в тях! \nМеждублоковите пространства, и разбитите вътрешно квартални улици и алеи да се ремонтират. Тротоарите в града са в безобразно състояние, а тези в междублоковите пространства са пълна разрука.\nГоспадин Димитров, елате на бул. Васил Априлов от №81 от страната на входовете и опитайте с кола или пеш да се придвижите до магазин Шкода за да разберете за каква разруха пиша! \nЗащо в града не се приеме стандарт за два вида тротоарни плочки и да се спазва еднаквоста им при ремонт, макар и частичен. Навред тротоарите са с кръпки от всевъзможни модели и видове тротоарни плочки. Там къдете е необходимо или платимо, може да има скъпо струващи цветни блокчета, но сегашната грозотия е нетърпима! Тревните площи също не се поддържат сега!\nТърсете решение за стоителство на многоетажни пакинги!

Отговори
0 0
Жан

Жан

08.09.2015 | 12:35

Един мъжествен ,честен и роден да бъде народен трибун ,това е г-н Димитров.

Отговори
0 0
Надзирател

Надзирател

08.09.2015 | 10:43

Честито на новия кмет!!!!А сега да извикаме момичетата.

Отговори
0 0
революсион!

революсион!

08.09.2015 | 09:45

Страшно щяло да бъде за дръзналите да се изправят в предизборна битка срещу Тотев, ако спечели изборите Маминия?! Злобен ми идва! Добре, че минава в заслужен отдих след октомври, да не се притесняват хората, че като се огледам половината пловдивчани са я кандидат за общински, я кандидат за кметове на райони и т.н.! Голямо мачкане щеше да е :) ! Да не дава Господ!

Отговори
0 0
ДО  МАМИНИЯ ,  ОТ  ЗИКО

ДО МАМИНИЯ , ОТ ЗИКО

08.09.2015 | 07:52

ТРОЛ , ТИ ЗА МЕНЕ НЕ МИСЛИ. МИСЛИ ЗА МАМИНИЯ , ЧЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА , А ТИ ОСТАВАШ БЕЗ ГАДНАТА СИ РАБОТА ДА ОЧЕРНЯШ ХОРАТА.

Отговори
0 0
do ziko

do ziko

08.09.2015 | 04:41

Зико, на 10 различни въпроса отговаряш с три заучени фрази и едно и също повтаряш до втръсване... Зико, хората ти повярваха и гласуваха за теб на изборите за кмет на \"Западен\" преди 8 години, но ти не оправда доверието ни и затова ГЕРБ те изтеглиха като те настаниха на топло като областен. Зико, не сме те забравили как разреши на циганите да си карат каруците из Пловдив. Зико, сега като загубиш изборите, мислил ли си след това къде ще се подслониш? Зико, след изборите и свинаря ще те зареже...

Отговори
0 0
Руси Брокеров

Руси Брокеров

07.09.2015 | 18:44

Много интересно откога главния редактор взима интервюта,от кандидатите за кмет !Много паднал гарда на вестничето,ако е реклама го напишете

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?