За чиновниците и парите

Докато в държавата се говори за е-правителство и обслужване на едно гише, в община Пловдив надуват администрацията

На предстоящата сесия Общинският съвет ще приеме новите щатни бройки и заплати на общинските чиновници. Често се коментира много или малко са служителите, които работят в общината. Всъщност има обективни критерии, по които държавата определя необходимите бройки за управление на общината по брой население, площ и други показатели, за да ги финансира.

За община Пловдив тази бройка е 611 души и през 2015 г. държавата ще даде за тях 7 425 578 лв. Разпределението е 365 души в общинската администрация и 246 в районните администрации. Дотук всичко е добре, но както обикновено нещата не спират до хубавото. Кметът решава, че тази бройка не му е достатъчна и иска от Общинския съвет да му разреши още 130 щата, за които са му необходими нови 1 618 522 лв. Така общата численост на чиновниците в общината става 741 души и сумата за заплати и осигуровки нараства на 9 044 100 лв.

Къде ще работят тези 130 допълнителни чиновници - 95 в общинската администрация и 35 в районите? Веднага се вижда неравномерното разпределение - облагодетелствана е централната администрация. При определените от държавата 365 души допълнителните 95 бройки са 26% в повече. Няма логика да не ти достигат една четвърт от определените от държавата чиновници. Възможно е съобразно спецификата да ти трябват още 5-6% допълнително персонал, но 26% е подозрително много. Разбира се, „не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава”. Точно тук ще видим дали общинските съветници си спомнят клетвата, че ще защитават интересите на гражданите, а не на чиновниците. Не е ли по разумно да насочим тези 1 620 000 лв. например за старта на ремонта на бул. "Васил Априлов" или за други цели?

Подобно е положението и в другите дейности - образование, здравеопазване, култура, спорт и т. н. И там се изсипват милиони за допълнителни чиновници, чрез дофинансиране на делегираните от държавата дейности. Това по принцип е оксиморон - ние заявяваме, че държавата не разбира от управление и ще дадем допълнително пари за чиновници в тези дейности. Под тази мъгливо определена мантра изтичат над 5 милиона лева годишно, с които могат да се изграждат ежегодно две детски градини.

Интересно е и по какви критерии е определен броят на чиновниците в различните райони:

Райони      Щатове

Район Тракия                      40  

Район Южен                        56 

Район Западен                   31,5 

Район Северен                   39,5 

Район Източен                    42  

Район Централен               72 

Веднага се вижда, че има ощетени и облагодетелствани райони. "Северен" е с най-голяма площ от всички пловдивски райони и с население близко до другите райони, а е с почти два пъти по-малко персонал от "Централен" и 1,5 пъти по-малко от "Южен". Показателен е фактът, че от 35 допълнителни бройки в районите 22 отиват в "Централен". Резонен е въпросът - има ли някаква добавена стойност в това разпределение или всичко е в интерес на ефективната работа? Другият въпрос е с какво е по-специален район Южен от останалите райони, за да има почти два пъти по- голям персонал от район Западен.  

Всичко това още един път показва, че бюджетът на общината не се определя на принципи, а на скрити от обществото договорки. Скритото задкулисие е проблем на държавата, но гражданите вероятно се питат защо след като с години се говори за е-правителство, обслужване на едно гише  и намаляване на разходите за администрацията, в община Пловдив се нуждаят от още чиновници./Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
фен

фен

17.03.2015 | 22:32

браво г-н константинов. както винаги обсолютно точен.

Отговори
0 0
Димитър

Димитър

17.03.2015 | 20:57

Като погледна родословото дърво на чиновниците в Пловдив, всичиките са селси лекета, наредили се по шуро-баджанашка и политическа линия. Мързеливци и крадци. Трябва да се съкратят най малко 50% от тях!

Отговори
0 0
петър

петър

17.03.2015 | 17:37

Винаги когато се говори за съкращения се купуват нови бюра. Чиновниците са като хлебарките - с нищо не можеш да ги унищожиш. Няма никаква разлика от цвета - червени, сини, оранжеви все тая всички са като кърлежи, които пият от данъците на нармалните. Така е било - така и ще бъде

Отговори
0 0
Марияна

Марияна

17.03.2015 | 16:53

Уважаеми съграждани,приятели!Започна предизборната кампания на кмета Тотев!С невъоръжено око се наблюдават отвратително непочтените похвати използвани от него-всичко за ограбването на Пловдив.Може пък да му е за последно.\n

Отговори
0 0
защо

защо

17.03.2015 | 16:16

защо в Пловдив във всеки район има по двама заместници като половината са от ДПС

Отговори
0 0
ИВАН

ИВАН

17.03.2015 | 16:13

еи много разбираш ама трябва да си назначим предизборно членската масаш(калинките),така че какво искаш,прости,тъпи,мързеливи ,ама послушни,ще гласуват за ГЕРБ това е жажното,пък останалите ще плащат високи данъци за да може да им плащаме заплати

Отговори
0 0
резултатите са налице

резултатите са налице

17.03.2015 | 15:21

Кметът на десетмилионния Ню йорк \"поздравява\" десетте кмета на едномилионната София! Те да бяха само 10, но всеки от тях има по още 4-5 заместници! Това, наричано \"политическо\", \"ръководство\" наистина е раздуто, докато експертният персонал непрекъснато бива съкращаван и свиван. Да не говорим за архиварите, чиито бройки са сведени до 0,00. Архивите са в ужасно състояние, никой не може да ги използва и дори да каже какво съдържат. Такива укривници наистина \"работят\" на принципа: \"След мен и потоп ако ще да има!\" А резултатите са налице - наистина има потоп!!!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?