сряда, 29 Март 2017 14:09 ч.

Защо избягаха зебрите след снега

Маркират наново пешеходните пътеки със скъп термопластик, но само по новите булеварди
24.02.2017   |   07:35
Прочетена: 644   |
Коментари: 7
Защо избягаха зебрите след снега

Боята на  повечето от пешеходните пътеки  е изчезнала заедно със снега, установи проверката на „Марица” вчера.  Маркировката по принцип не може да изкара и година, но този път си е отишла съвсем бързо, унищожена от големия студ, солта и снегорините.  Оцелели са единствено зебрите, направени от  термопластик.

Техният живот по принцип е по-дълъг, а на някои места изкарват по четири години.  Направата на този тип маркировка обаче излиза три пъти по-скъпо от обикновената боя. Полага се на улици, където се прави цялостен ремонт.

И термопластикът обаче не издържа, ако е положен върху стар и разбит асфалт, обясняват специалисти от община Пловдив и фирма „Биталайт”, която  от няколко години държи бизнеса с хоризонталната маркировка в Пловдив.

На някои места в града положението е много сериозно, а шофьорите трябва по спомен да подразбират къде има пешеходни пътеки. На кръстовището на бул. „Никола Вапцаров” и „Димитър Талев” от зебрите  в четирите посоки  няма и следа. Ремонтът на булеварда е правен на две отделни отсечки.

Там, където настилката е нова, маркировката  от термопластик е в отлично състояние, въпреки че вече е на три години. Вечер пешеходните пътеки са осветени и се виждат отдалече, което обаче не пречи на камикадзета да  минават на червено. На кръстовището с ул. „Стефан Стамболов” до „Камела” обаче асфалтът е износен.

Затова  от червената пътека, направена преди година до зебрата за велосипедисти, са останали само петна.  На кръстовището с Коматевско шосе картината е същата. 

На бул. „Христо Ботев” маркировка има само там, където е правен ремонт. Нищо не е останало и от положените миналото лято надписи, напомнящи на пешеходеца да се огледа, преди да стъпи на платното.

От северната страна покрай Младежкия  хълм няма нито една оцеляла зебра. На източната страна на бул. „Копривщица”, където започва паважът, пътеката е оформена от плочки, но те са в същия цвят като пътната настилка и затова тя не се забелязва. Заради паркираните от двете страни коли не се виждат и вертикалните знаци, че пешеходците тук са с предимство.  

На бул. „Шести септември” покрай сградата на Областната управа преди четири години е сменен асфалтът. Но скъпата маркировка на двете пешеходни пътеки е изчезнала. Навремето шефът на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов изми зебрата с вода и веро, за да докаже, че тя съществува, но просто е мръсна.

Две  зебри от термопластик се виждат отдалече на бул. „Васил Априлов”  преди и след моста. На същия булевард  наскоро бе изградена повдигната пътека.

Почти изцяло е изчезнала хоризонталната маркировка на бул. „Дунав”, с изключение на кръговото кръстовище с бул. „Цар Борис III Обединител”, където ти е драго да караш. На пешеходния светофар на бул. „Цар Борис III” боята е напълно изтрита. Бледо подобие на зебри има на кръговото с бул. „България”.

Най-хубавата маркировка е на ул. „Гладстон” и бул. „Васил Априлов”, чийто ремонт приключи преди няколко месеца.  Тя е направена само от термопластик. Но и тук, на кръстовището с ул. „Любен Каравелов” от западната страна, зебрата е на изчезване. /Марица.бг

Защо избягаха зебрите след снега

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (7)
 • Стига, бе
  Рейтинг: 9
  1
  24.02.2017 |
  08:01
  Нали все трябва да има нещо за мазане. Няма смисъл да се прави качествено щото няма да има работа после.
  Оценка:
  +14
  -5
 • Камарилов
  Рейтинг: 6
  2
  24.02.2017 |
  08:04
  На надлеза над Сточна гара нищо не се е изтрило , защото повече от 10 години там изобщо няма хоризонтална маркировка !!!
  Оценка:
  +8
  -2
 • бай Стоян
  Рейтинг: 4
  3
  24.02.2017 |
  08:04
  Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители....
  Оценка:
  +11
  -7
 • Марин
  Рейтинг: 0
  4
  24.02.2017 |
  08:31
  маркировка и дупки се използват от крадливите герберчета за източване на бюджета.Прокуратурата да сравни техните цените и качество с на Славчо ,на гробарите са 3 пъти по високи и с по лошо качество.
  Оценка:
  +7
  -7
 • Иван Иванов
  Рейтинг: 7
  5
  24.02.2017 |
  08:36
  Особено от снегорините. Те "не се спряха" цяла зима. Заради тях сняг не можахме да видим.
  Оценка:
  +10
  -3
 • Зоолог
  Рейтинг: 8
  6
  24.02.2017 |
  09:11
  Всички зебри се настаниха в новия Зоопарк.
  Оценка:
  +11
  -3
 • Иванка Иванова
  Рейтинг: 1
  7
  24.02.2017 |
  09:24
  Това разбира се се очакваше! Даже много издържа !Маркировката се прави не да ни служи , а да се приберат бързо народни ПАРИЧКИ. Пък и докато сме на власт, още няколко пъти да я правим ! Защо да я правим трайна маркировката , а че е скъпа....... Тук проблема е в безотговорността и некадърността на НАШТЕ - каквато и боя да сложат върху калния и прашен асвалт, ефекта ще е същия. А да не говорим за тънкия слой на боята , който се изтрива за нула време. Не е проблема нито в снега, нито в снегорините, нито в лугата ! Като че ли в страните от останалата Европа, пък защо не и в Турцията няма сняг, снегорини, луга... пък маркировката там си стои дълго, дълго......
  Оценка:
  +4
  -3
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Патриотите искат 4 министерства, сондират Славчо за културата
29.03.2017   |
13:40   |
360
Коментари: 7
" Или Бойко Борисов ще е премиер, или отиваме на избори". Това е категоричната позиция на ГЕРБ. От партията на Борисов изключват варианта за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и...