петък, 15 Декември 2017 04:20 ч.

Забраната за пушене остава!

18.12.2012   |   13:21
Прочетена: 1917   |
Коментари: 4
Забраната за пушене остава!

Комисията по икономика в парламента отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места. В четвъртък депутатите ще гледат проекта в пленарна зала. От ДПС предупредиха, че има вариант страната да остане без премиер преди Нова година.
Преди дни премиерът Бойко Борисов допусна да подаде оставка, в случай, че бъде отменена пълната забрана за пушене на закрити обществени места, пише dir.bg.

Президентът пък намекна за вето на закона.

Миналата седмица Иван Божилов и Евгени Стоев от ГЕРБ внесоха поправка в закона за туризма, преди второто четене на други промени в него, с която да се върне старият режим, при който в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи. От здравната комисия категорично защитиха тоталната забрана.

Днес за предложението на Евгени Стоев от ГЕРБ за нов член 125 в Закона за туризма гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. Така отпадна предложението за частична отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места.
Крайното решение за проектозакона на туризма обаче ще е на парламента в четвъртък.

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента дойдоха над 100 души.
Пълната забрана за пушене на закрито се отразява сериозно на оборотите в заведенията и насочва българските туристи към съседни държави, обясни икономическият министър Делян Добрев. Той посочи, че така, както на здравния министър Десислава Атанасова приоритет е здравето на нацията, така неговата грижа е насочена по-скоро към здравето на сектора, предаде Дарик.

Здравният министър отново изтъкна, че внесеното предложение за промяна в закона за туризма е противозаконно, защото е направено между двете четения.

След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска: "След шест месеца пак ще гледате този закон", предаде БГНЕС.

Два протеста се събраха междувременно пред парламента - на привържениците на пушенето в затворени помещения, но при спазване условията на разделените зали, и на противниците на вредния навик, предаде БГНЕС.
Двете агитки, в източната и западната част на парламента, бяха разделени от полицейски кордон.

Сред твърдите привърженици на забраната се виждаха плакати с надписи: "Обичаме пушачите, но без дима", "Здравето на хората е по-важно от бизнеса" и др.
Противниците на забраната вдигнаха плакати "Не ни отнемайте работните места".

 

 


Топ новини
Хиляди нови работни места в Пловдив и региона
14.12.2017   |
22:28   |
949
Коментари: 0
Хиляди нови служители и многомилионни инвестиции отчетоха големите фирми по време на церемонията по връчването на годишните отличия за стратегически инвеститор за Пловдив и...