четвъртък, 23 Март 2017 10:16 ч.

Забраната за пушене остава!

18.12.2012   |   13:21
Прочетена: 1740   |
Коментари: 4
Забраната за пушене остава!

Комисията по икономика в парламента отхвърли предложението за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места. В четвъртък депутатите ще гледат проекта в пленарна зала. От ДПС предупредиха, че има вариант страната да остане без премиер преди Нова година.
Преди дни премиерът Бойко Борисов допусна да подаде оставка, в случай, че бъде отменена пълната забрана за пушене на закрити обществени места, пише dir.bg.

Президентът пък намекна за вето на закона.

Миналата седмица Иван Божилов и Евгени Стоев от ГЕРБ внесоха поправка в закона за туризма, преди второто четене на други промени в него, с която да се върне старият режим, при който в заведенията да има зали за пушачи и за непушачи. От здравната комисия категорично защитиха тоталната забрана.

Днес за предложението на Евгени Стоев от ГЕРБ за нов член 125 в Закона за туризма гласуваха 10 народни представители. Шест депутати бяха против, а петима се въздържаха. Така отпадна предложението за частична отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места.
Крайното решение за проектозакона на туризма обаче ще е на парламента в четвъртък.

Повече от час депутатите от икономическа комисия обсъждаха предложението за отпадане на пълната забрана за пушене на обществени места. На дебатите в парламента дойдоха над 100 души.
Пълната забрана за пушене на закрито се отразява сериозно на оборотите в заведенията и насочва българските туристи към съседни държави, обясни икономическият министър Делян Добрев. Той посочи, че така, както на здравния министър Десислава Атанасова приоритет е здравето на нацията, така неговата грижа е насочена по-скоро към здравето на сектора, предаде Дарик.

Здравният министър отново изтъкна, че внесеното предложение за промяна в закона за туризма е противозаконно, защото е направено между двете четения.

След гласуването председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин демонстративно стана и изръкопляска: "След шест месеца пак ще гледате този закон", предаде БГНЕС.

Два протеста се събраха междувременно пред парламента - на привържениците на пушенето в затворени помещения, но при спазване условията на разделените зали, и на противниците на вредния навик, предаде БГНЕС.
Двете агитки, в източната и западната част на парламента, бяха разделени от полицейски кордон.

Сред твърдите привърженици на забраната се виждаха плакати с надписи: "Обичаме пушачите, но без дима", "Здравето на хората е по-важно от бизнеса" и др.
Противниците на забраната вдигнаха плакати "Не ни отнемайте работните места".

 

 


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (4)
 • ....
  Рейтинг: 3
  1
  18.12.2012 |
  12:32
  BRAVO....S GERB NAPRED.....S PARTIZANITE NAZAD...!!
  Оценка:
  +5
  -2
 • ???
  Рейтинг: 0
  2
  19.12.2012 |
  07:50
  С ГЕРБ 1 напред и 2 назад.
  Оценка:
  +1
  -1
 • 999999
  Рейтинг: 1
  3
  19.12.2012 |
  08:17
  Е това е то. В България не се спазва конституцията и правата за равенство.Убедихме се в това за пореден път.
  Оценка:
  +1
  -0
 • Активен пушач
  Рейтинг: 1
  4
  19.12.2012 |
  09:40
  Дали преди да въведат тази наказателна мярка някой от управляващите в Република България си е направил труда да поръча проучване-за това
  колко са пушещите и колко непушачите на територията на Република България?
  Тези които пушат на какво мнение са относно намеренията на управляващите .
  За мен налагането на разпоредбата е нарушаване личните ми права гарантирани с Конституцията на Република България -а именно гарантирана свобода за правото на избор !
  Начинът по който наказателната мярка бе въведена прилича на
  начините по които бяха спускани Постановленията на ЦК на БКП .
  Дали това не е начало на нова Диктатура .
  На 9 Септември 1944 -Диктатурата е дошла за благото на хората .......и всеки знае що стана после
  Оценка:
  +1
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...