Ето я цитаделата на Филип II, вдигаме я с милиони от Норвегия (СНИМКИ)

6 000 души на ден ще идват тук след реставрацията. Манипулираха пловдивчани с един ескиз и ги убедиха, че това е проекта

Небеттепе става истински парк-музей на открито, с посетителски алеи и театрон за преставления, с малък музей за "експонатите", открити при археологически разкопки през годините. Вечер ефектни светлини ще маркират кулата, бастиона или други елементи от тази композиция със "сенки" от миналото.
Туристите ще стигат до тук през Хисар капия. Но ако решат, могат да изкатерят и тепето. Направо от булевард "6-и септември". Лесно ще се справят с наклонения му релеф, возейки се на фуникулер или на ескалатор. Стигнали до върха, те ще отсядат до древната екхара, за да я съзерцават и да понаучат митовете около богинята на огъна - Хестия.

- Арх. Фърков, до къде стигна "Одисеята" с Небеттепе?


- Проектът вече е одобрен в Министерство на културата, с подпис на министъра. С него община Пловдив кандидатства за финансиране по Норвежката програма. На този етап е внесен там.


- Кой ви покани да проектирате?


- Поканата дойде от община Пловдив. Работил съм близо 50 години археология. Имам контакти с много експерти в страната, включително с екипа на вашия Археологически музей. Правил съм публикации по темата. Преди година, през април 2013-а, имах среща в община Пловдив, включително и с археолози от музея. Тя приключи с уговорката да започне предварително проучване на Небеттепе за възстановяване на първообраза му. Въпросът беше дали това може да се случи или не, докъде можем  да стигнем. И едва след това да се мисли за проект за реставрация.
Тогава поех ангажимента, без никакво възлагане, да направя първата крачка - архитектурното изследване, което се базира изцяло на археологическото проучване. От него пък се прави възстановка на първообраза. Така се стигна до тази графична реконструкция, тиражирана преди време. С нея се опитаха да убедят пловдивчани, че това e проектът на крепостната корона на Небеттепе. Истината е, че въпросният ескиз, илюстрира как е изглеждала укрепителната система с отделните строителни периоди - архитектурна реконструкция на първообраза, след което  започваме да "сваляме" градежа до нивото на хипотезата с маркиране на отделните строителни периоди. И границата на тази хипотеза е отразена в силуета на крепостта.


- Как ще изглежда Небеттепе, опишете ни го с две думи?


- Една от резервите на института по паметниците на културата беше превръщането на хълма в зелен театър. Ние предложихме тепето да заживее с естествените си цветове - всеки сезон с различна картина. Да оставим ценните растителни видове, да ги допълним с нови. Да подчертаем този зелен оазис с ефектно осветление, особено вечер. Със съответните акценти, а това са есхарата, укрепителната система, бастионът, квадратната кула или театронът. Светлината буквално "ще рисува" по тях.
По целия хълм, ако погледнете отдолу, от бул. "6-и септември", ще се оформят алеи. Ние ги подчертаваме, "маркираме" ги с изгледни площадки и ги осветяваме. Това ще е невероятна гледка, особено вечер. Небеттепе категорично ще се превърне в парк, но не парк за чевермета. И вероятно вече няма да се нарича Небеттепе, а Цитаделата на Филипопол. Цялата същност на проекта е Цитаделата - мястото, където се е помещавала администрацията, т.е. управлението на древния град Филипопол от IV-II век пр.н.е. Това в същност е най-укрепената, най-недостъпната част от Вечния град.


- Значи вече говорим за Цитаделата на Филипопол?


- Или Цитаделата на древния град, наречен Одрюза (Одриса) - племенния център на одрисите. Филипополис вече "живее" като град и едновремнно с това е племенен център на тракийското племе одриси. Имаме артефакти, които подкрепят тезата - при разкопки на Небеттепе са намерени изображения с образа на Херакъл и на бика - символ на племенния център на одрисите. Това е емблемата, основното лого в нашата разработка. Нейната "душа" е Цитаделата. Говорим за периода от  IV век пр.н.е, когато е началото на градоустройството по тези земи.
Така, че мястото е сериозно. Веднъж възстановено то ще изисква друго отношение. Няма да си позволяваме онези волности, които пловдивчани пазят в своя "прашен таван на спомените" - с разхвърляните камъни, с рисуваните хиксове по тях, с изпочупените бутилки. Аз обичам палавите деца, но във всичко трябва да има мярка. Тя, мярката, трябва да е в основата и на бъдещото експлоатиране на тепето. Ако искате да привличате милиони туристи и посетители. Пловдив е един велик град. За мен той е културната столица на България. Вече доказахте, че можете да бъдете културна столица и на Европа. Така че хората трябва да бъдат столичани, а не провинциалисти. И да уважават своята културна памет и идентичност. А не да я покриват с буреняци.


- Големият спор сред опонентите ви е колко метра ще e висока кулата.


- Квадратната кула от времето на Филип Македонски не е проучена изцяло. Т.е. нямаме нейна реконструкция. Независимо от това, тя няма да е висока 14 метра. Какво правим - запазваме я в руини, като надграждаме в различна височина, максимално до 6 метра. Не повече от това, дори експертите от НИНКН отбелязаха в забележките си по проекта - "много е ниска". Вътре правим музей на два етажа, с изгледна площадка отгоре. В близост до кулата ще има театрон на вековете - една сцена, където ще се провеждат спектакли.

Цитаделата и укрепителната система се възстановяват и консервират с минимални надстройки. Проектът изцяло се съобразява с онези изгледни ъгли и панорами към Таксим тепе и на запад. Така, че гледката няма да се закрива.
Колкото до крепостните стени, в рамките на укрепителната им система има различни надграждания. За тях е правена реставрация от арх. Вера Коларова и арх. Р. Пройкова. Тези "надстроявания" си остават вградени вътре. Отделните периоди ще се маркират със сигниращи фуги. Така, когато "градим" Филипопол, ние няма да разрушим римската епоха, например. Или някои друга, всички преустройства ще бъдат дефинирани вътре.


- Къде обаче е центърът в цялата тази композиция, "пиронът в програмата"?


- При разкопки през 80-те години горе на тепето е намерена есхара. Това е древен ритуален глинен олтар в чест на богинята на огъня Хестия. Монетите на одрисите са били в четирите є ъгъла. Самата есхара представлява квадрат с вписан в него кръг. В кръга пък се вижда кръст, това дълбоко ме впечатли. Става дума за ритуално огнище, посветено на богинята на огъня в тракийската митология. Тази есхара се съхранява в археологическия ви музей. Но защо да не я върнем на мястото й, на тепето? Тя е центърът на проекта ни, превръщаме я в "пулсиращото сърце на Пловдив". Оттук, от това светилище, тръгва развитието на съвременния град. Ще се представят находките от най-ранните епохи - бронзовата и желязна епоха, открити на Небеттепе.


- Но Небеттепе не е само Филипополис. Как ще "вкарате" другите епохи?


- Чрез средствата на модерната интерпретация. Туристът тръгва нагоре с ескалатора, попада в старинния град и неговите останки от 2 век пр.н.е. Поставяме около 50 информационни табла, многоезични постери, които ще дефинират всяка епоха - тракийска, византийска, римска, османска, българска. Също биографията на града и на Цитаделата в рамките на цялото градоустройство. Предлагаме аудио гидове на 5 езика. Във всеки момент туристът ще използва съответния номер или QR код и избирайки езика, дори с GSM-а си, ще получава информация за кулата, за есхарата. В Цитаделата свободно ще се ползва Wi-fi, така с таблета си изпращаш снимки от тепето във всяка точка по света - съвременни технологии, които ще улесняват посетителите. Цялата зона ще се охранява денонощно.


- Какви материали ще използвате и как ще ги качвате до горе?


- Залагаме изцяло естествени материали. Нищо не пречи да се сигнира със старите материали, те са естествени и стоят на мястото си. В момента у нас работят три фирми - австрийска, немска и италианска, те произвеждат материали за реставрация, лицензирани по линия на Юнеско. Обикновено ползваме тях. Ще ги пренасяме със съответната подемна техника от булеварда, не през Стария град.


- Доколко обаче Небеттепе може да бъде икономически рентабилно? Ще "работи" ли за туризма на Пловдив?


- Предвиждаме най-малко 6-7 000 души на ден да посещават Небеттепе, след реставрацията. Това са нашите прогнози. На какво се базират те ли? Цари Мали град е близо до едно малко селце - Белчин с 200 жители. Туризмът е едно перо за издигането на подобни селища, за тяхното икономическо благоденствие. Действително така се случи, в делнични дни го посещават 4000 туристи, през уикенда - 6000. За една година от тук минават 550 000 души. И още нещо, връзката до крепостта е с фуникулер. Виждал съм хората, туристи или преминаващи, чакат по 2 часа, за да се издигнат горе и да видят цялата панорама.


Пловдив няма тези проблеми, той не е забутан в нищото, а е богат град. В момента има огромен интерес към неговите културни ценности, към древната му история - къщи, храмове. А защо не и към Цитаделата, която е началото в развитието му. Пловдив е столица на културната памет на България - лидер в областта на културния туризъм.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
37 коментара
Петър

Петър

27.03.2015 | 14:43

Камене най ранната стена е наистина диагоналната и северната, те са от тракийско време от късната бронзова епоха, но в музея са поклонници на всичко гръцко и искат да запушат старата тракиска стена с някакава измислена цитадела на Филип. Римляните само поправят и разширяват тракийската стена.

Отговори
0 0
Камен

Камен

21.03.2015 | 11:44

Фърков, объркал си се, майна! Тази стена, която ще \"реставрирате\" не е на Филип Македонски, а най-ранната римска. Виж техниката на градеж и материали! Най-ранната е диагоналната, която вашата бутафория ще затапи и ще се губи на фона на вашите фантасмагории.

Отговори
0 0
Драгомир Йосифов

Драгомир Йосифов

21.03.2015 | 09:30

Г-н Фърков, спрямо фамилията Ви, наистина \"Фърчите\". Срамота е да кажете, че сте в археологията 50 год. и да позволявате, а още повече да допринасяте за подобно нещо. Правната страна би се произнесла относно вашата компетентност, като \"умишлено престъпление\", но алчността е нещо страшно. Препоръчвам Ви да седнете на д-то и да се образовате малко в това как и по какъв начин с проектират подобни обекти. Но може и да се гордеете, защото Вие и една съвсем малка група, като Вас от \"можещи архитекти\" сте на пиедистала в една държава, която олицетворява вашето поведение и безпомощност. И накрая ще отбележа, че Вие сте наистина \"\"\"АРХИТЕКТ\"\"\"\".

Отговори
0 0
Ники

Ники

20.03.2015 | 16:06

Архитект Фърков, искам да ви попитам - Защо сте се хванали като удавник за сламка за завоевателя на Пулпудева - Филип ІІ, та той дори не е знаел елински език според Демостен? Пловдив е един от най-старите градове в света и съществува от хиляди години, а вие Филип ІІ та Филип ІІ, та Цитаделата на Филип ІІ, тези 19 години ли са най важните в историята на Пловдив, та чак и паметник направихте на Филип ІІ !?\nСпрямо дедите ни, не е честно арх.Фърков! Не е честно, да ни навирате в носа един завоевател, а да мълчите за славните царе на Одриската държава, за Терес , за Ситалк , за Котис, за Севт, за Амадок!\n https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=53

Отговори
0 0
bobo

bobo

08.03.2015 | 14:53

Защо не реставрирате нещо Българско ами само византийски и римски паметници реставрирате защо не намерите пари и за Българските паметници гръцки фъшкии мръсни да ви ейба майката изродска ..........

Отговори
0 0
д-р Георги Лазаров

д-р Георги Лазаров

23.11.2014 | 22:54

Арх. Фърков е един от изключително талантливите, успешни и интелигентни хора в брахша. Скоро посетих един от обектите, които е реставрирал - Вила Армира край Ивайловград и останах изключително впечатлен, както и няколкото гръдски групи, дошли специялно за да я видят. Сигурен съм че същият успех ще има и Небет тепе след реставрацията. Успех!

Отговори
0 0
до кментар 30

до кментар 30

23.11.2014 | 22:11

Гавра ли е да реставрираш паметник, да направиш нормално озеленяване ио да го осветиш, което се прави по цял свят? Протест на яко БKПто бейбе :)))

Отговори
0 0
пловдивчанин

пловдивчанин

23.11.2014 | 19:21

Тази гавра няма как да стане в Пловдив. Как опазихме кино Космос? Такива недоразумения могат само да ни обединят и да излезем на протест. Ако искаме туристи, това е начина.

Отговори
0 0
xdasd

xdasd

23.11.2014 | 19:11

Ще се изсе..т на историята и ще вземат парите.

Отговори
0 0
до експертите

до експертите

23.11.2014 | 13:49

Ей група архитекти и велики експерти, защо мълчите за безумните реставрации в Нове, Абритус, Стара Загора, Сандански - новата метална чумуга дето имитира обема на базиликата, а като я видях си помислих че е хипермаркет за бяла техника. Е много добре ви лъсна таланта и компетентността по всички въпроси.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?