четвъртък, 23 Март 2017 10:12 ч.

Ето как Математическата остана без програмирането

Няма да готви приложни програмисти, ще ги обучават Механото и още две професионални гимназии
15.02.2017   |   23:03
Прочетена: 1457   |
Коментари: 7
Ето как Математическата остана без програмирането

Регионалното управление по образование не позволи на Математическата гимназия да сформира догодина паралелка за приложни програмисти. В същото време е одобрен прием по тази нова за страната специалност в 3 професионални гимназии - Механото, Професионалната гимназия по електроника и електротехника и ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот.  

Причината е, че по новия закон не може профилирана гимназия да подготвя по специалност, която съществува и в професионално училище в същата община, обясни старши експертът от РУО Румен Радев. По тази причина прием ще има в другите три учебни заведения, а в Математическата остава специалността „Системно програмиране”. Даже е решено вместо една паралелка да има две - втората ще е за сметка на миналогодишната със засилено изучаване на математика и френски език.

При положение че имаме подкрепа на много по-високо ниво, малко е нелепо РУО да не ни позволява да обучаваме по тази специалност, но трябва да се спази буквата на закона, коментира директорът на гимназията Ивайло Старибратов, който в момента е в отпуск, но остава ангажиран с школските дела. Той успокои, че това няма да е прът в колелото на неговите по-дългосрочни планове Математическата да готви IT специалисти със средно образование, за каквито изпитват дефицит фирмите от бранша.

Още не е утвърден учебният план за специалност „Приложно програмиране”, но се очаква  той да е ориентиран повече към практиката, докато „Системно програмиране” ще дава малко по-високо ниво на теоретичните знания. В същото време предлагаме и достатъчно възможности за стаж, за да имат нашите възпитаници и практическите умения, добави Старибратов.  

Друг парадокс в план-приема, който бе одобрен вчера от РУО и постоянната комисия по заетостта в Областната управа, е разкриването на специалност „Фризьорство” в Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил - при положение че до момента лидер в обучението в тази сфера е ПГ „Анна Май”. По закон обаче тук няма противоречие, тъй като и двете училища са професионални. Паралелките са заложени, а интересът на децата ще определи къде наистина да се реализира прием.

Съществува обаче риск желаещите да се разпилеят и в крайна сметка и в двете учебни заведения да не се събере минималният брой кандидати, което да доведе до закриване на паралелки и на двете места.

За първи път ПГАСГ „Арх. Камен Петков” разкрива специалност „Архитектурна реставрация”, в която ще готви кадри с професия техник-реставратор. Подкрепена е от Камарата на архитектите и Регионалната занаятчийска камара.

Друга нова специалност е „Технология на хомеопатичните и фитопродукти”  в Професионалната гимназия по хранителни техники и технологии. Приемът там се обявява с рамо от УХТ, Асоциацията по парфюмерия и козметика и фирма „Розаимпекс”.

В ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово ще приемат ученици, които да готвят за екскурзоводи. А паралелка за офис мениджъри със специалност „Бизнес администрация” отварят в Професионалната селскостопанска гимназия.

Ако разчетите бъдат одобрени и от МОН, догодина в областта ще има 5 дуални  паралелки. В ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград ще е от две половинки - по специалностите „Мехатроника” и  „Електрообзавеждане на производството”. В Дървото ще е по мебелно производство.

В Автото ПИМК ще осигури работни места на ученици, които искат да учат автотранспортна техника. Механото ще готви по дуалната схема кадри в две специалности - „Приложно програмиране” и „Машини и съоръжения с цифрово-програмно управление”. /Марица.бг

Ето как Математическата остана без програмирането

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (7)
 • ere
  Рейтинг: 9
  1
  15.02.2017 |
  13:39
  Приложни програмисти трябва да се готвят в АВТОТО, за да може бъдещите кметове на Пловдив да знаят приложно програмиране!
  Оценка:
  +11
  -2
 • Taka e
  Рейтинг: 3
  2
  15.02.2017 |
  13:51
  На послушните директори им се пада !!!!!
  Оценка:
  +7
  -4
 • намерено е решение
  Рейтинг: 0
  3
  15.02.2017 |
  15:02
  Ако ТЕТ-а и Механото не се бяха отказали от системното програмиране, в МГ нямаше да има и него и щеше да си остане само математиката. Закон, това е. Дали се харесва или не, няма значение.
  Оценка:
  +4
  -4
 • ддк
  Рейтинг: 4
  4
  15.02.2017 |
  19:04
  Това със закона не е точно така ...
  Оценка:
  +5
  -1
 • kdjfkcsdc
  Рейтинг: 4
  5
  15.02.2017 |
  19:09
  Крайно време да се обясни на хората, че дуалното обучение в страните, в които го има се прилага за тези, които не искат да продължат обучението си във ВУЗ или които не са завършили средно образование, когато му е било времето ...
  Оценка:
  +5
  -1
 • Adolf
  Рейтинг: 2
  6
  16.02.2017 |
  12:00
  Чиновническото слабоумие в образованието и навсякъде другаде е неизкоренимо.
  Оценка:
  +2
  -0
 • Ивайло Старибратов
  Рейтинг: 1
  7
  16.02.2017 |
  13:01
  Искам да уточня, че не става дума за това, че в Математическата гимназия няма да има Програмиране, даже напротив След 20 години съществуване на една паралелка по Професия "Системен програмист" от тази година именно с одобрението на Началника на РУО те ще са две. С това искам да кажа, че заглавието не съответства на цялата истина. Относно новата професия Приложен програмист все още няма разработена документация и не мога да имам мнение.
  Оценка:
  +1
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...