неделя, 23 Юли 2017 13:52 ч.

"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

11.01.2017   |   22:10
Прочетена: 448   |
Коментари: 1
"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

"Душата ми плаче за сняг" е специалното издание с избрани стихове на Стефан Цанев, което "Жанет 45" подготви за мащабните чествания на 80-годишнината му. Писателят отбеляза юбилея си миналата година, но днес и на 11 януари  Народният театър организира двудневен празник с представленията "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" на забележителния български писател. И в двата дни преди началото на спектаклите - от 18.15 ч., авторът на знаменитите „Български хроники" ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет 45", „Труд" и „Захарий Стоянов", които всеки желаещ ще може да закупи. Днес, след края на „Процесът против богомилите", големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата - наградата „Златен век".

Стихосбирката "Душата ми плаче за сняг" включва 60 поетически творби на Цанев, писани през последните 60 години - от 1956-а до 2016-а. Последните няколко стихотворения са части от поемата "Небесна гледна точка", която Цанев пише в момента и ще бъде публикувана в самостоятелна книга.

Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и укротявали природните стихии, за да спасят племето си. Поетите са последните шамани на земята, които продължават да вярват в магическата сила на думите и се надяват с тях да запалят светлинка в душите на хората и да спасят загиващия от бездушие свят. И едните, и другите са наивници, разбира се. Но луд умора няма, разкрива причините за раждането на "Душата ми плаче за сняг" Стефан Цанев.


Топ новини
Вижте как са задържали полицаите и бежанците край Войводиново
23.07.2017   |
12:58   |
124
Коментари: 0
Служители на МВР са проследили трафикантите ,бежанците и полицаите, които бяха задържани при спецакция на магистрала „Тракия”. Както Марица.бг съобщи снощи групата е...