сряда, 29 Март 2017 22:11 ч.

"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

11.01.2017   |   22:10
Прочетена: 353   |
Коментари: 1
"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

"Душата ми плаче за сняг" е специалното издание с избрани стихове на Стефан Цанев, което "Жанет 45" подготви за мащабните чествания на 80-годишнината му. Писателят отбеляза юбилея си миналата година, но днес и на 11 януари  Народният театър организира двудневен празник с представленията "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" на забележителния български писател. И в двата дни преди началото на спектаклите - от 18.15 ч., авторът на знаменитите „Български хроники" ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет 45", „Труд" и „Захарий Стоянов", които всеки желаещ ще може да закупи. Днес, след края на „Процесът против богомилите", големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата - наградата „Златен век".

Стихосбирката "Душата ми плаче за сняг" включва 60 поетически творби на Цанев, писани през последните 60 години - от 1956-а до 2016-а. Последните няколко стихотворения са части от поемата "Небесна гледна точка", която Цанев пише в момента и ще бъде публикувана в самостоятелна книга.

Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и укротявали природните стихии, за да спасят племето си. Поетите са последните шамани на земята, които продължават да вярват в магическата сила на думите и се надяват с тях да запалят светлинка в душите на хората и да спасят загиващия от бездушие свят. И едните, и другите са наивници, разбира се. Но луд умора няма, разкрива причините за раждането на "Душата ми плаче за сняг" Стефан Цанев.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (1)
 • Цаньо Стефанов
  Рейтинг: 3
  1
  12.01.2017 |
  09:51
  Сега сняг има достатъчно, не плачи душо!
  Оценка:
  +3
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Доброто е живо! Семейство приюти Гергана (СНИМКИ)
29.03.2017   |
21:39   |
329
Коментари: 0
Пловдивско семейство намери дом за 58-годишната Гергана Николова, която от 22 март спи пред блок на ул. „Богомил”. Веселина Петкова и съпругът й ще приютят...