петък, 17 Ноември 2017 23:03 ч.

"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

11.01.2017   |   22:10
Прочетена: 523   |
Коментари: 1
"Душата ми плаче за сняг" за юбилея на Стефан Цанев

"Душата ми плаче за сняг" е специалното издание с избрани стихове на Стефан Цанев, което "Жанет 45" подготви за мащабните чествания на 80-годишнината му. Писателят отбеляза юбилея си миналата година, но днес и на 11 януари  Народният театър организира двудневен празник с представленията "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" на забележителния български писател. И в двата дни преди началото на спектаклите - от 18.15 ч., авторът на знаменитите „Български хроники" ще раздава автографи на свои книги, представени от издателствата „Жанет 45", „Труд" и „Захарий Стоянов", които всеки желаещ ще може да закупи. Днес, след края на „Процесът против богомилите", големият драматург и поет ще бъде удостоен с най-високото отличие на Министерство на културата - наградата „Златен век".

Стихосбирката "Душата ми плаче за сняг" включва 60 поетически творби на Цанев, писани през последните 60 години - от 1956-а до 2016-а. Последните няколко стихотворения са части от поемата "Небесна гледна точка", която Цанев пише в момента и ще бъде публикувана в самостоятелна книга.

Поезията е най-древното магическо изкуство. Шаманите са били първите поети на земята, които чрез мистични заклинания прогонвали злите духове и укротявали природните стихии, за да спасят племето си. Поетите са последните шамани на земята, които продължават да вярват в магическата сила на думите и се надяват с тях да запалят светлинка в душите на хората и да спасят загиващия от бездушие свят. И едните, и другите са наивници, разбира се. Но луд умора няма, разкрива причините за раждането на "Душата ми плаче за сняг" Стефан Цанев.


Топ новини
Разкриха схема за укриване на ДДС, пловдивски бизнесмен в ареста
17.11.2017   |
19:47   |
1036
Коментари: 0
ДАНС и Икономическа полиция разкриха схема за укриване на данъци и пране на пари след разследване на търговия с контрабандни горива. Първоначално задържани при акцията са били...