Докато в Брюксел умуват, в Атина протестират

Докато тече срещата на върха в Брюксел между лидерите на страните от еврозоната, в гръцката столица Атина тече протест на проевропейски настроените гърци. Хиляди гърци изпълниха площада пред гръцкия парламент в рамките на втория пореден протест с надслов „Оставаме в Европа”, съобщава „Грийк рипортър”.С гръцки и европейски флагове в ръце и с основен лозунг: „Гърция, Европа, демокрация” те протестират за втори пореден път срещу опасността страната да се окаже извън еврозоната и Европейския съюз.

Плакатите в ръцете им носят послания като: „Гърция в Европа”, „Да на еврото, не на рублата”, „Всички ние сме европейци – тихото мнозинство”. Много от участниците носят със себе си своите свирки, с които целят да „пробудят” гръцкия кабинет за опасността, която крие напускането на еврозоната.

За разлика от първата демонстрация миналия четвъртък, когато протестиращите се качиха свободно в двора пред централния вход на парламента, днес стълбите, които водят натам са препречени от членове за борба с масовите безредици. Единствен „проби” преградата възрастен мъж, който поиска да развее отново отгоре гръцкия национален флаг.

Подобни протести се провеждат в Солун, Патра, Кавала, Волос и други големи гръцки градове.

В същото време в Брюксел лидерите на европейските държави се събраха, за да търсят изход от кризата с Гърция. На провелата се по-рано среща на финансовите министри стана ясно, че правителството на Алексис Ципрас е отправило предложения за реформи, които дават надежда за постигане на споразумение.

Последните реформи, предложени от Гърция, са първата истинска стъпка на Атина напред от седмици. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който председателства срещата на върха.

„Последните гръцки предложения са първите реални такива от много седмици насам, въпреки че те все още имат нужда от оценката на институциите и по-нататъшна работа”, каза той.

„Най-важното обаче е, че лидерите поемат пълната отговорност за политическия процес, за да избегнат най-лошия сценарий, който би означавал неконтролиран хаотичен „грексидент”, каза още Туск, използвайки термина, с който се нарича непредвиденото излизане на Гърция от еврозоната.

„На преговорите с Гърция се наблюдава подобрение, макар, че окончателно нормализиране на този въпрос все още да не може да бъде постигнато”, заяви от своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд.

Оланд подчерта, че работата, извършена през последните дни от страна на Гърция и международните кредитори, в лицето на МВФ, ЕЦБ и ЕК е положила основите за това, което в близките дни може да бъде оформено като решение по гръцкия проблем.
„Франция не желае просто поредния договор за още няколко седмици или месеца. Споразумението трябва да бъде всеобхватно и дългосрочно. И ако сме си поставили такава цел, то по-добре е да поработим още няколко дни, но да го постигнем“, заяви Оланд.

На срещата пристигнаха германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, премиерът на Ирландия Енда Кени, премиерът на Словения Миро Церар и т.н.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
KOMYNIST

KOMYNIST

23.06.2015 | 04:51

ISKAT OSHTE 300 MILIARDA EVRO,INACHE GI BOLI ONAIA RABOTA ZA EVRO-GEISKO-NEGARSKIA SAUZ.....NAPREAD ODESEEVCI VKARAITE TROIANSKIA KON V GEISKA EVROPA, I IA RAZBIITE KATO TROIA....

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?