четвъртък, 23 Март 2017 10:20 ч.

Да помогнем на 17-годишния Петър от Търговската

17.02.2017   |   15:54
Прочетена: 542   |
Коментари: 1
Да помогнем на 17-годишния Петър от Търговската

Петър Мавродиев, на 17 год. от Пловдив, е с диагноза „Детска церебрална парализа” от раждането си. През годините провежда непрекъснато рехабилитация, занимава се с плуване и конна езда, от които се повлиява добре.

Миналата година д-р Брюно Франиер, в рамките на дейността си към фондация „Суисклиникал”, преглежда Петър и препоръчва да се направи анализ на походката и след това, в зависимост от резултатите, оперативно лечение на левия крак, което ще позволи на момчето да продължи да ходи. През месец май 2016 в Ортопедична клиника Шпайзинг Виена е извършен анализ на походката и е изготвен план за оперативно лечение, с който д-р Франиер се съгласява напълно.

През юни 2016 год. родителите подават във Фонда за лечение на деца заявление за финансиране на операцията в Австрия. Три месеца и половина по-късно получават отказ с мотив, че лечението може да се извърши в България. Родителите обжалват решението на ЦФЛД в Административен съд и делото все още не е приключило.

Едновременно с това подават заявление в НЗОК за издаване на формуляр за планирано лечение в Европейския съюз S2 и заявлението е одобрено. НЗОК обаче не заплаща разходи за път, престой и следоперативна ортеза. Петър ще има 6-седмичен извънболничен престой във Виена, а след това и още едно пътуване за рехабилитация и изработване на ортеза. За нощувки, пътни и ортеза са необходими около 10 000 евро съпътстващи разходи извън формуляр S2.
________________________________________
Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS DMS PETAR
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS PETAR на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (1)
 • Адвокат Росен Петров
  Рейтинг: -1
  1
  17.02.2017 |
  17:02
  До екипа на вестник "Марица": Проверявайте информацията, която Ви се представя, преди да публикувате зов за помощ и дарителски номер. В случая е правилен отказа на Фонда за лечение на деца в чужбина. Въпросните родители са много добре финансово обезпечени, защото 17 години развиват частен бизнес и се възползват от всички финансови и данъчни облекчения за инвалиди. Да се проверят данъчните им декларации и да се обследва собствеността им. Не могат да се искат помощи от родителите на инвалида, които демонстрират висок жизнен стандарт и самите те са работодатели на наемни работници, за които не плащат никакви осигуровки. Фактите подлежат на проверка. Достатъчно пари са получили от държавата и данъкоплатците, за да си покрият разходите по извънболничния престой във Виена!
  Оценка:
  +0
  -1
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...