неделя, 26 Март 2017 01:38 ч.

Гръмотрън - билка с диуретично действие

Идеален е в борбата с излишните килограми
19.07.2013   |   11:47
Прочетена: 18892   |
Коментари: 1
Гръмотрън - билка с диуретично действие

Гръмотрънът е често срещана у нас билка. Това е многогодишно тревисто растение или полухраст с късо многоглаво коренище. Стеблата му са високи 30-70 см. Цветовете - по два в пазвите на листата по дължината на стеблото и клонките, формират гроздовидни съцветия. Венчетата са розови или розововиолетови, рядко бели, образувани от пет нееднакви листчета. Цъфти от юни до септември.


Гръмотрънът расте из влажни ливади, тревисти места, по пясъци край реките, в храсталаците и из горите, рядко - като плевел в посевите. С лечебна цел се използват събраните през есента промити и изсушени корени. Миризмата им е специфична, а вкусът - горчив, със сладникав привкус.
В българската народна медицина гръмотрънът се използва при цистити, подагра, затруднено уриниране, отоци, наднормено тегло, безплодие, шипове.
Основното действие на билката е диуретично. Отварата от корени на гръмотръна увеличава с 20 % отделянето на пикочна киселина. Действието е краткотрайно и при продължително приложение се получава обратен ефект.


При камъни в бъбреците билката може да предизвика изхвърлянето им. Използва се и за лечение на ставния ревматизъм, подаграта, както и за лечение на цистити, хронични възпаления на пикочните пътища, а външно - под формата на бани при хронични дерматози и екземи.
Гръмотрънът помага при всякакви застойни процеси в организма. Понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени.


Гръмотрънът намира широко приложение и в борбата с наднорменото тегло. Може да се използва самостоятелно, но се влага и в много препарати, целящи да подпомогнат процеса на отслабване. Гръмотрънът подпомага и намаляването на целулита, който често е съпътстван от задържане на вода в организма.
Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите. Чай от гръмотрън може да се пие при така наречените разтоварващи диети.

тагове

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (1)
 • Силвия Симеонова
  Рейтинг: 0
  1
  18.04.2016 |
  12:00
  Аз съм много доволна от 90 дневната диета съчетана с този чай... само за 16 дни свалих 6 кг. Предишно тегло 64кг. Сегашно до този момент 57... Продължавам с диетата и чая до края на процеса... Държа да кажа ,че при тази диета издържана до край ... няма йо йо ефект... !Успех на всички желаещи да постигнат перфектното тяло!
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Последно напомняне: часовника!
25.03.2017   |
23:14   |
358
Коментари: 0
Тази вечер си лягаме по зимното часово време и ще се събудим по лятното. Ще спим 1 час по-малко, но пък утре вече ще се стъмни малко по-късно. Осезаемо ще усетим как се...