Грамадни гадини полазиха Пазарджик

Ухапването им не убива, но е много болезнено

Огромни буболечки, на външен вид наподобяващи нашите бръмбари, плъзнаха из Пазарджик. Местни хора споделят, че се виждали ужасяващите насекоми в големите градски паркове. Усещайки опасност гадините подскачат на около 10 см височина и светкавично нападат. За разлика от повечето насекоми, спасяващи се с бягство, тези са агресивни.

Буболечките са по 6-7 см, кафяви, с прозрачни крила, изпъкнали очи и яки щипки отпред. Наша проверка показа, че не са местен вид. Както и че дори експерти се затрудняват да говорят по темата. 

От граждани съм чувала за тези насекоми, но не са ми известни, призна Петя Методиева, експерт по биоразнообразие от РИОСВ. След като прочетох за тях, разбрах, че са вид, характерен за тропическите и субтропическите райони. Предполага се, че става дума за Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Как и защо са се заселили тук, не може да се каже със сигурност, вероятно заради влажното време през тази година. 

В научната литература е посочено, че гигантските бръмбари изпускат отрова, която не убива човека, но ухапването е изключително болезнено. Затова Методиева посъветва гражданите да са предпазливи. Засега от Екоинспекцията не могат да направят нищо повече, освен да препоръчат на общината да направи допълнителни третирания с подходящи препарати. От РИОСВ ще изпратят официално запитване до БАН и ще оповестят резултатите.

Наистина, става дума за инвазивен вид, и то хищен - храни се с червеи, риба, жаби и насекоми. Еколозите обаче могат да се намесят при по-сериозна инвазия (засега при нас бръмбарите са единици) или при опит за умишлено внасяне в природата на чужди животински видове.

От Дезинфекционната станция, отговаряща за дезинсекцията на общинските площи, обясниха, че досега не са алармирани за нашествениците. И че не могат да предприемат допълнителни обработки, ако от общината не им бъде изпратена заповед. В общината също са чували само от граждани за бубите. Д-р Илия Томов поясни, че при нас са срещани от оранжеви до тъмнокафяви екземпляри. Едри, внушителни, но не и опасни, според него. До петък официален сигнал от граждани по този повод не беше подаван. 

Това лято сме пръскали много повече, отколкото през минали години, обясни д-р Томов. Даже много повече от регламента за необичайно лято като това на 2014-а. Заради тези буболечки не е предвидено допълнително третиране, тъй като са единици.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Petya S,

Petya S,

21.10.2014 | 13:41

Tova sa amerikanski KAKLAKI--- hlebarki, ima gi v Amerikata! I v Kitai, te dazhe gi iadat tam---svareni, bili delikates!

Отговори
0 0
123

123

21.10.2014 | 05:33

Svareni v goreshto olio sa mnogo vkusni, no triabva oshte mastika i shopsks salata- tva e...

Отговори
0 0
ей пазарджиклии

ей пазарджиклии

20.10.2014 | 21:50

от кога си ги имаме в майна таун ама си траем,дане ни подгони ЕС,щото ще кажат че сме против бвжанците

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?