Голямото предателство: Кой е Георги Гергов

След луди печалби по време на кризата панаирът затъва с няколко милиона на година

Международен панаир Пловдив, на който Георги Гергов е мажоритарен собственик чрез "Пълдин Туринвест", търпи огромни загуби за последните години. Това е видно от протокола на общото събрание на акционерите, проведено на 26 септември 2013 г., на което са приети годишните финансови отчети на дружеството от 2009 до 2012 г. За четиригодишния период единствено през 2009 г. изложбеният център излиза на печалба, която след облагането с данъци е в размер на 642 732.74 лв. От последния публикуван финансов отчет в ДАКСИ  става ясно,  че през 2007 г., когато светът и България се тресе от финансова криза, панаирът регистрира нетна годишна печалба в размер на 10.7 млн. лв.

@ins_sub:Затъването започва от 2010 г.

 Тогава е отчетена загуба от 4 657 896.50 лв. Същата година "Международен панаир Пловдив" АД тегли от Уникредит Булбанк кредит в размер на 14 700 000 евро. 12 месеца по-късно банката и панаирът сключват анекс, според който заложен кредитор става "Пълдин Туринвест" АД, който контролира търговския център в Пловдив, а през август миналата година залогът е заличен. По какъв начин обаче е обезпечен кредитът от близо 30 млн. лв., който трябва да се върне до края на 2014 г., не става ясно.

През 2011 г. загубите на панаира нарастват с още 4 944 872.26 лв., а през 2012 г. е на минус с  3 019 175.72 лв. Общото събрание на акционерите гласува печалбата от 2009 г. и всички останали загуби да отидат към сметка на неразпределени печалби от минали години.

@ins_sub:Днес състоянието на панаира e тъмна Индия

Финансовият отчет за 2013-а все още не е предоставен в Търговския регистър. Запознати с кухнята на "Международен панаир Пловдив" АД подозират, че всъщност той никога не е бил на загуба, както се представяло в отчетите, а на печалба, която умишлено се прикривала. Финансовите трикове били удобни по ред причини, сред които укриване на данък печалба, оправдание на съкращаване на персонала и орязване на социалните придобивки, както и да се пресекат мераците на държавата да иска дивиденти от печалбата.  

  Публично-частното партньорство като мръсна дума  

Историята около приватизацията на панаира показва за пореден път, че под тепетата публично-частното партньорство е мръсна дума. Обикновено ползата е само за частния партньор, а загубите са публични.  

Кои са собствениците на някогашната икономическа перла в Пловдив и как се разпределят акциите в някога  супер печелившо дружество?

Капиталът на Международен панаир Пловдиве с размер 56 256 550 акции, всяка с номинал 1 лв. От акта за актуалното състояние, предоставен в Централен депозитар, става ясно, че в списъка на акционерите освен двамата големи -

@ins_sub:"Пълдин туринвест" АД /с 28 330 797 броя акции - 50.36 %

и държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката /с 27 921 785 бр. акции - 49.63 %/, акции имат и три физически лица. По документи Гена Георгиева и Младен Георгиев притежават всеки по 992 броя акции, а Димитър Георгиев - 1984 броя акции. Учудващ обаче е фактът, че нито един от тях не фигурира като притежател на акции от панаира нито в Търговския регистър, нито в ДАКСИ. 

Регистрите показват още, че "Пълдин Туринвест" държи 74.9 процента от акциите на ЦУМ Варна, със седалище в курорта "Св. св. Константин и Елена". Ако човек реши да научи чия собственост е ЦУМ, може да се оплете в безбройните скачени фирми на фамилия Гергови. Сред тях е сравнително новата - "Порт Палас", която е писана на синовете му Тодор и Цветомир. Софийският ЦУМ, заложен в "Банка Пиреос България", пък е свързан с дъщерната си "Риджънт Юропиън Пропърти България" ЕООД. Финансовото състояние на универсалния магазин, който преди няколко години Георги Гергов предлагаше  на държавата за Исторически музей /разбира се, не безплатно/, също е забулено в мъгла.


Империята на Гергов като октопод

Порталът за фирмено разузнаване показва, че от началото на своята бизнес кариера Георги Гергов е имал участие в собствеността и управлението на над 20 фирми. През годините някои от тях са прекратили своята дейност. 

Името му обаче изчезна от фирмите, свързани с изложбения център

Публична тайна обаче е, че той продължава да дирижира дейността им. Към днешна дата Гергов официално участва в няколко сдружения и 10 фирми, в три от които е едноличен собственик. Прави впечатление, че за нито една от тези фирми нито в ДАКСИ, нито в Търговския регистър има отразени годишни финансови отчети. Колкото и да е странно, никой  не ги търси от него, включително за публично- частното  партньорството „Пълдин туринвест“.

  Кой е Георги Гергов

  Надарен бизнес играч или обикновен тарикат

Личност с неясен бизнес произход, гарнирана за цвят с политическите му амбиции като лидер на  БСП в Пловдив и областта?

Оценките за Гергов са противоречиви - умен, прагматичен, повратлив,  енергичен - така  наричат бизнесмена  хората от неговия кръг.

Олигарх, ограбил едни от най-ценните имоти в Пловдив,  кариерист, тарикат, обсебил партията под тепетата в своя изгода, масон, контрират неприятелите на мажоритарния собственик на панаира  и „Пълдин Туринвест“.

Самият Гергов твърди, че всичко в живота е постигнал с много труд, започвайки от нулата.  Към тези негови качества обаче трябва да се добави изключителната адаптивност към всяка политическа среда.

За един от стълбовете на Гергов се сочи Георги Танев, първи секретар на Комсомола и министър  в епохата на соца, с който са родени в едно село - Джурилово.  Според  тази версия именно  Танев  е дал рамо на колегата - зоотехник  през 1985 г., да стане директор на свинекомплекса  в Маноле -

@ins_sub:един от най- големите в страната, с над 20 000 свине майки.

За първия милион, спечелен от Гергов, също има  версия, макар че той  категорично отрича. Според ревизионен акт, изваден  преди няколко месеца за пореден път от водача на протестиращите  Христо Марков,  бизнесменът е забогатял, като извършил сделка с фуражна  царевица от САЩ, доставена от Агенцията за чуждестранна помощ в началото на 90-те години.  

От  този ревизионен акт, съставен на 9 март 1993 г., става ясно, че кооперативното стопанство  в с. Маноле, чийто директор е Георги  Гергов, не е върнало  на държавата два кредита. Това са 10 млн. лева, дадени за оборудване на месокомбинат, и още 23 334 737 лева, поискани  за американска царевица.  Твърди се,  че  няколко кораба с фураж са били продадени, а парите са отишли не за спасяване на животните от глад, а в личната сметка на Гергов.

Бизнесменът казва, че това е  долна клевета, че всички средства до последния лев са били вложени в свинекомплекса и че не е имал задължения към държавата, тъй като  по-късно, с решение на Министерския съвет тези заеми са били опростени.

И Форд е казвал - не ме питайте за първия милион.  Първите години на демокрацията времената са като мътна  река и  който умее, вади добър улов, без да му държат сметка за това.  Факт е, че  бившият директор на свинекомплекса не е обвинен за  невърнатите заеми, а и Агенцията за чуждестранна помощ е закрита  малко преди да падне кабинетът на Жан Виденов.   

През 90-те години Гергов успешно

@ins_sub:гради бизнеса си върху приватизацията

на държавните дружества. Първата сделка прави през 1995 г. Две  години по-късно, вече от позицията си на мастит месарски бос, Гергов  става собственик на парк-хотел „Санкт Петербург“ , а скоро - и на държавното дружество „Старият Пловдив“ АД, в чийто капитал са включени емблематичните заведения „Пълдин“ и „Ритора“, а също така хотел „България“, препродаден по-късно на Румен Анастасов-Козела.

„Пазаруването“ става благодарение на работническо-мениджърска приватизация /РМД/, благословена последователно от правителствата на Жат Виденов и Иван Костов.   Прагматичният бизнесмен има невероятната способност да се вписва добре във всякаква политическа конюнктура - нищо, че е  започнал от БКП, а в момента  държи в ръцете си  столетницата в Пловдив и областта.  Това не пречи Гергов да е в добри отношения  по онова време със СДС, след това - с НДСВ, а  после и с ГЕРБ.

Приватизацията се извършва чрез посредници. По сделката за „Санкт Петербург“ бизнесменът действа чрез Иван Соколов,  а  за „Старият Пловдив“  е представен от  скромен  даскал  от Хисаря. Двамата му са верни другари и до днес.   Пак по време на Иван Костов Гергов успява да се сдобие с бившия курорт „Дружба“ край Варна, кръстен от него   „Слънчев ден“, а през 2004 г. -  с ЦУМ в София.  Назовават се  добри  цени - 1,5 млн. долара за „Санкт Петербург“, 8 млн. за „Слънчев ден“, 30 млн. лева за ЦУМ. Говори се, че всички тези сделки са били финансирани от застреляния по-късно банкер Емил Кюлев. 

За  Гергов няма политически врагове, а има вечни интереси. Неслучайно Гергов  

@ins_sub:става кум на Богомил Бонев,

шеф на МВР в кабинета на Костов.  При царя   вървят  преговори Гергов да бъде номиниран  като кандидат за кмет на Пловдив от НДСВ на изборите през 2003 г.  

 През 2005-2006 г. бизнесът на днешния лидер на БСП е във възход, а кръгът му от влиятелни хора в обществото е разширен необозримо. Гергов вече има стратегически проект за приватизацията на панаира и  го подготвя  на всички нива. Прави щедри дарения, включва се в благотворителни акции, превръща семейните си празници в  национални тържества. 

На 50-ия си юбилей,  който се отбелязва на 12 декември 2006 г. в  „Санкт Петербург“,  проспериращият   хотелиер  

@ins_sub:събира на трапезата  президента Георги Първанов  и  Бойко Борисов, 

тогава кмет на София.  Негови гости Румен Петков, Корнелия Нинова, Петър Мутафчиев, бивши и настоящи полицейски шефове, кметът  на Пловдив д-р Иван Чомаков. 

 Предстои финализиране на сделката с панаира и настроението наистина е празнично. Половин година преди това, на 15 юни 2006 г., Общинският съвет създава ракетоносител за  приватизацията на „Международен панаир Пловдив“ АД.  Това е смесеното дружество „Пълдин Туринвест“, в което

@ins_sub:общината апортира 22 свои имота  с обща площ 360 декара.

12 имота са в Стария град, сред останалите са оранжериите на Цариградско шосе и разсадник на Рогошко шосе на „Градини и паркове“,  паркинг пред панаира, близо 19 дка празно дворно място на ул. „Сава Муткуров“ в съседство с парк-хотел „Санкт Петербург“, 17 845 квадратни метра в парк „Отдих и култура“ в близост с Гребния канал. 

 Публично-частното партньорство предварително е обсъдено с министрите от кабинета на Станишев, областния управител  Тодор Петков и  кмета Иван Чомаков.   Имената на тримата, разбира се, не фигурират в документацията, а предложението за  съвместното преструктуриране на панаира чрез „Пълдин Туринвест“ е внесено  от четири групи в Общинския съвет - ОДС, коалиция ВМРО, ДПС и Коалиция за Пловдив /БСП/.   Любопитно е, че в точка 6 е записано, че част от печалбата  на „Международен панаир - Пловдив“ АД ще постъпва в бюджета на общината под формата на дивидент.

@ins_sub:До този момент дивидент от съдружието няма,

въпреки че са минали осем години, а от апортираните къщи в Стария град е отворена една - Домът на младоженците на ул. „Съборна“. Вярно е, че това стана след сериозен ремонт, извършен от Гергов.

„Пълдин Туринвест“ е създадено  по добре изпипана схема - 75 на сто от акциите държи общината, 25 - фирма „Евро глобул 90“ АД, с която Гергов участва в съдружието. Само за една година, след увеличение на капитала чрез новия апорт на Гергов в „Пълдин туринвест“, делът на общината падна под 25%, а на партньора  съответно скочи на 75.

Днес община Пловдив няма никакво влияние нито върху „Пълдин Туринвест“, нито още по-малко в „Международен панаир Пловдив“, където участието  се размива. 

Самата приватизация става със светкавична бързина. Това е един от малкото примери как трябва да се извърши административното обслужване. Въпреки че „Международен панаир Пловдив“ АД е включен в забранителен списък за приватизация, на 10 ноември 2006 г. /един месец до 50-ия юбилей на Георги Гергов/, 

@ins_sub:Министерският съвет взема решение за преструктуриране на капитала.

На 4 декември  Гергов внася искане в Окръжен съд - Пловдив, чийто председател е Сотир Цацаров, за назначаване на посочените от него три вещи лица, за да направят оценка на апорта - хотел „Санкт Петербург“, „Пълдин“, Церетелева къща в Стария град. На 7 декември съдът възлага оценка, която е подготвена за един работен ден. На 12 декември, точно на юбилея, смесеното дружество „Пълдин Туринвест“ потвърждава апорта. На 15 декември  съветът на директорите на панаира с председател Корнелия Нинова /тогава зам.-министър на икономиката/ изменя устава на дружеството, като решения могат да се вземат с обикновено мнозинство, а не с две трети, а капиталът на панаира е увеличен на 126 150  000 лева. Опонентите на тази приватизация твърдят, че според друга оценка  капиталът надхвърля 400 милиона лева. В същото време, според  противниците на сделката, оценките на апорта са завишени в пъти.  

Бордът  приема апорта на „Пълдин Туринвест“ в размер на 64 810 410 лева, което е равно на 49 процента от целия капитал.

На 18 декември 2006 г. министър Румен Овчаров приема увеличение на капитала с апорта на частна фирма, като по този начин финализира  приватизацията.  На 19 декември документите са внесени в Окръжен съд - Пловдив, а на 21 сделката е узаконена под номер 8263.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Иван

Иван

09.04.2015 | 00:53

Гергов така си е оплел кошницата, че не може да се развали зделката. Вероятно един от символите на Пловдив ще фалира и ще остане в миналото. Да не забравяме решаващата роля за това на кмета Чомаков, който често казваше: \"До кога Пловдив няма да печели от панаира?\" Какво спечели Пловдив? Загуби не само панаира, но и стотици декари имоти!

Отговори
0 0
etiva

etiva

19.03.2015 | 18:16

Господин Гергов е велик.

Отговори
0 1
къде е следприватизационния контрол

къде е следприватизационния контрол

12.11.2014 | 17:37

Хайде властта да се самосезира, да се направи следприватизационен контрол и да се развали приватизационната сделка за откраднатия Панаир, това е наше национално богатство, хайде да видим какво ще направят всички новоизбрани партийки в полза на народа, нали казваха че ще работят за нас!!! Хайде да направим следприватизационен контрол на всички големи и средни предприятия и да видим дали спазват Договорите, дали печелят, дали дават от реалната печалба на акционерите, мисля че това е един от начините да спасим България

Отговори
0 0
ЦЕЦО

ЦЕЦО

09.11.2014 | 09:11

На мен ми се струва,че Гергов е поставено лице на Гоце и върти неговите пари.Затова в Пловдив АБВ прогресира а БСП се срива.Не очаквайте Тиквоча да спре Гергов,той епърва дружка на Гоце от кръга\"Котараците\".

Отговори
0 0
СТРАХЛИВИЯ

СТРАХЛИВИЯ

09.11.2014 | 08:17

ЙЕРЕМИЕВА , КОГА ЩЕ НАПРАВИШ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА СВЕТКАВИЧНОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ФАМИЛИЯ ТОТЕВИ.!? ТЕ СА НОВИТЕ ОЛИГАРСИ НА ПЛОВДИВ. АМА СТИСКА ЛИ ТИ!? ТИ С ПРЕБИТИ КУЧЕТА , КАТО ШОПАРА ГЕРГОВ НИ ЗАНИМАВАШ.

Отговори
0 0
Руфи

Руфи

09.11.2014 | 07:56

\"Не е луд който зелника,а който му го дава\". Интересно ще е да разберем и кои са тези около него, защото тук се работи по системата:\"Ти на мене, аз на тебе \".А на такава работа народа казва: \"Крадеца вика, дръжте крадеца\". Затова сме на това дередже.

Отговори
0 0
Делчо

Делчо

09.11.2014 | 07:41

Браво, Йеремиева, сега чакаме и едно разследване за общинските кредити. Някой знае ли ги колко станаха? Кредитите на Гергов си ги плаща той, а общинските ние, че и децата ни. Марица или някой който стои зад нея иска Гергов да е мушката, защото е най-лесната мишена и се чете. В това време други си развяват байрака. Темата Гергов се вади периодично по някакъв повод и всички викаме малей, какви журналисти! А тя и настящата статия е от преди 2-3 години. Тук-там претоплена, за да поддържа страстите. На кого всъщност е МАРИЦА? Някой д знае?

Отговори
0 0
Ако иска Бойко, ще го спре

Ако иска Бойко, ще го спре

08.11.2014 | 23:19

Бойко Борисов, ако иска да продължим да му вярваме и да гласуваме за него, сега е момента да ни покаже, Гергов е един лъжец и крадльо, разсипа Пловдив, и сега за пореден път ще го ошушка, само Бойко може да го спре, той е мъжкар

Отговори
0 0
1001

1001

08.11.2014 | 22:51

СДС ПЛОВДИВ АЛЧНИ ЗА МАНГИЗИ,ЧРЕЗ СДС КМЕТА ЧОМАКА ПРОДАДЕ СЪВСЕМ ЗАКОННО ПОЛОВИНА ПЛОВДИВ НА ГЕРГО СВИНАРЯ,НЕ САМО ЧЕ НЯМА ДА МУ ХВАНЕТЕ И ЦЪРВУЛА,ЩОТО ВЕЧЕ ХОДИ С ЕЛЕГАНТНИ ПАТЪЦИ АМИ И ГЪЗА ЩЕ МУ ЦЕЛУВАТЕ ДА ВИ НАЗНАЧИ НА РАБОТА,ДА НЕ ПУКНЕТЕ ОТ ГЛАД.иИ ЗАЩО ДА НЕ Е Е СВИНАРЯ МИЛИОНЕР,КАТО ПОКОЙННИЯ МИСТЪР 10% ОТ СДС ПРОДАВАШЕ ВСИЧКО ,ДАЖЕ И ЗА 1 ДОЛАР,САМО И САМО ДА НЕ Е ДЪРЖАВНО,ЩОТО ЧАСТНИКА БИЛ ПО ДОБРИЯ СТОПАНИН!А ЗА ПЪРВИЯ МИЛИОН ДОРИ И ЗАПАДНИТЕ ПОЧТЕНИ И ЧЕСТНИ КАПИТАЛИСТИ СА ДЕЙСТВАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЕЙСТВАТ НА ПРИНЦИПА \"НЕ МЕ ПИТАЙ ЗА 1-Я МИЛИОН,ЗА ОСТАНАЛИТЕ АЗ ЩЕ ТИ РАЗКАЖА.НАЛИ ТОВА ИСКАШЕ БЪЛГ.НАРОД ДА ЖИВЕЕ ПО ЗАПАДНИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ МОРАЛ! ИЛИ ИСКАТЕ СОЦА-ДОЛУ КУЛАКА И ОДЪРЖАВЯБАНЕ НАГРАБЕНОТО!

Отговори
0 0
ха ха ха

ха ха ха

08.11.2014 | 22:32

създадената от СДС икономическа среда,чрез създадените АНТИкомунистически търговски закони направени по време на ФД от големите икономически КАПАЦИТЕТИ на СДС господата, на СДС професорите ДЖЕРОВ и ГОЦЕВ.!!!! Не е луд който изяжда зелника,а този който му го позволява.Всеки умен човек,като Гергов и пр.ще се възползват,а будалите,тъпите,не креативните,както ги наричат на запад ще ручате жабетата\n\n

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?