сряда, 29 Март 2017 14:09 ч.

Гергана Мутафова прие десетокласници от ЕГ „Пловдив“ в Районна прокуратура

20.03.2017   |   19:20
Прочетена: 260   |
Коментари: 2
Гергана Мутафова прие десетокласници от ЕГ „Пловдив“ в Районна прокуратура

Десетокласници от Езикова гимназия „Пловдив“ в  Пловдив посетиха днес Районна прокуратура-Пловдив по програмата за обучение на ученици „Заедно в Час по етика и право“. Те бяха приети от районния прокурор Гергана Мутафова, която ги запозна с професията на магистрата. Някои от учениците разказаха, че искат да учат право и проявиха интерес към професията на прокурора и начина, по който могат да кандидатстват за работа в държавното обвинение.

„Първо трябва да завършите право, да учите много, а след това като приключите обучението си да се явите на конкурс, който е задължителен“, обясни Гергана Мутафова. Учениците я попитаха, дали след като е завършила специалността „право“ е посещавала обучения по европейско и международно право. „Да, в няколко държави и на различни теми“, отговори прокурор Мутафова, която също е възпитаник на ЕГ „Пловдив“.

Десетокласниците се интересуваха как се води едно наказателно производство – от подаването на сигнала до внасянето на обвинителния акт в съда. Като наблюдаващ прокурор Гергана Мутафова им разказа за казус за телефонни измами, по който са задържани четири лица и скоро срещу тях ще бъде внесен обвинителен акт. Десетокласниците посетиха също и кабинета на зам.-районния прокурор Чавдар Грошев, както и стаята на дежурния прокурор. Там Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, им обясни как се подава жалба, какви са сроковете на разследване по делата и др.

Гостуването на учениците е по програмата на Апелативна прокуратура – Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“, която се осъществява съвместно с Регионалния управление на образованието. По инициативата прокурори обучават десетокласници от всички пловдивски училища по теми за съдебната власт, Конституцията, правата на човека, превенцията на престъпността в интернет и др.


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (2)
 • Lex
  Рейтинг: 3
  1
  21.03.2017 |
  19:15
  За да бъдеш истински прокурор а не" лъжемажедеец"е необходимо у чещият правните науки донякъде да бъде и фанатик на Закона.Останалото е де факто "проформа".Истинският прокурор ще служи и ли служи на закона а не на политическите си пристрастия .Самата работа като прокурор вече е политика.И той не трябва да се съобразява с мнението на другите влиятелни и недотам " пулитици".Дасе подчинява само на ЗАКОНА. Ей това го пожелавам да се казва на младите ученици.
  Оценка:
  +3
  -0
 • МУТАФОВА
  Рейтинг: 31
  2
  21.03.2017 |
  22:28
  КОЛКО ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ И КОИ ПОЛИТИЦИ СА ЗАМЕСЕНИ???? ТОВА ВИ Е РАБОТАТА НЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С УЧЕНИЦИ!!!!
  Оценка:
  +32
  -1
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Патриотите искат 4 министерства, сондират Славчо за културата
29.03.2017   |
13:40   |
360
Коментари: 7
" Или Бойко Борисов ще е премиер, или отиваме на избори". Това е категоричната позиция на ГЕРБ. От партията на Борисов изключват варианта за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и...