четвъртък, 23 Март 2017 10:15 ч.

ГЕРБ с по-голям шанс за мнозинство от БСП

Който заложи на агресивния тон по време на кампанията, ще отблъсне избирателите
16.02.2017   |   06:45
Прочетена: 1526   |
Коментари: 22
ГЕРБ с по-голям шанс за мнозинство от БСП

Галина ГЕОРГИЕВА


 

Антоний Гълъбов е роден на 30 януари  1964 г в София. Завършил е социология в Софийския университет. През 1987-1990 г. работи в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 г. - в Института по социология към БАН, където е старши научен сътрудник. От 1998 г. е експерт в "Прозрачност без граници". Председател на Управителния съвет на Институт за публични политики и партньорство. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и в НБУ.


След 10 дни стартира предизборната кампания. Каква битка се очертава между  основните партии?

- Кампанията ще бъде агресивна и тон за това  дава БСП още преди старта .  Кампанията,  която предстои,  в малка степен ще успее да предизвика обществена дискусия и по-скоро ще отблъсне избирателите, отколкото да ги мотивира да участват в изборите на 26 март. Президентските избори, референдумът и оставката на правителството по-скоро предполагаха едно активно управление на политическата криза.

Ако правителството не беше подало оставка, най-вероятно щеше да бъде свалено сега. В това отношение ГЕРБ и президентът се опитаха да ограничат щетите от разрастването на политическата криза и затова се търсеше ново мнозинство в 43-тото НС. За съжаление, не се случи и навлязохме в една доста агресивна кампания, която бележи пореден етап в кризата на доверие към политическите партии.

Тоест Борисов успя да предвиди ситуацията, която щеше да се развие през зимните месеци.  

- Да, той спести на българското общество доста енергия и рискове. Виждаме ситуацията с високите цени на тока и условията на една нормална, но студена зима можеха да бъдат предвидени всякакъв вид протести и да бъде застрашено общественото спокойствие и подаването на оставката беше по-доброто решение. 

- Нека да анализираме състоянието на партиите. В каква кондиция са ГЕРБ и БСП?

- ГЕРБ минава през важен тест. За първи път в 10-годишното си съществуване партията загуби избори. Предизвикателство пред ГЕРБ е дали ще успее да се мобилизира. Поне засега е налице прагматизъм във воденето на предизборната кампания - не търсят открит сблъсък, което е добре, в противен случай кампанията щеше да излезе извън релси. Както вече споменах, БСП е основният източник на агресия в политическия живот. Тук става дума за битка за утвърждаването на едно ново ръководство.

За него загубата  за първото място на изборите ще бъде много тежък удар, а по всичко изглежда, че БСП няма равен шанс да се бори за първото място. БСП е в сложна ситуация, въпреки усилията да обяснят, че победата на Радев е всъщност тяхна заслуга, неговите действия и съставът на служебното правителство показват, че той не е готов да се съобразява с БСП.

А това създава напрежение сред избирателите, които бяха убедени, че това е техният човек.  От друга страна, преформулирането в коалицията около БСП не довежда до възможност за разширяване на подкрепата за тях. Точно обратното. Към всичко това може да добавим агресивното говорене и даваните обещания, част от които звучат смехотворно, като „нито един човек под линията на бедността". Тази ураджийска нагласа няма да помогне на БСП.

- Каква е ситуацията при Обединените патриоти?

- Обединените патриоти засега се движат стабилно по терена. Явно са разбрали, че е по-добре да не влизат в прекалено открита конкуренция с БСП за надвикване, и затова са по-спокойни и по-обрани като поведение. Ако успеят да задържат образа си на единна политическа коалиция, това ще им донесе успех и резултат.

Техният потенциал е между 16 и 18% и е много вероятно да повторят резултата от президентските избори. Засега ПФ внимателно заобикаля всяка тема, която би могла да покаже разликата между ВМРО, НФСБ и Атака.  

- Реформаторите ще оцелеят ли?

- Реформаторският блок продължава да се реформира. Меглена Кунева няма да се кандидатира за депутат и това увеличава натиска върху Лукарски и Ненчев да направят подобна стъпка. Ако това се случи, съюз между РБ и други формации може да продължи да разширява партийната основа на РБ.

Реформаторите отиват на тези избори с разбирането, че трябва да бъде формирано дясно мнозинство и амбицията да бъдат партньор на ГЕРБ в следващия парламент.  Важно е СДС, ДБГ и БЗНС да запазят добрия тон помежду си и възможността  да работят заедно. Това се оказва най-тежкият урок, който трудно учат българските десни партии. Искам да предупредя, че в момента нито едни социологически данни не са достоверни. Намираме се в развихрянето между постелекторалните нагласи след президентските избори и формираща се предизборна обстановка. 

- Можем ли да посочим кои партии влизат в следващия парламент?

- Можем, защото първият тур на президентските избори очерта електоралната тежест на различните политически формации.  Това не важи за БСП, тъй като Румен Радев беше кандидат на Инициативен комитет. Ако на първи тур ГЕРБ получи малко над 800 000 гласа, на втори стигна до 1,2 млн. гласа.

Това означава, че успя да мобилизира електората си и да постигне с 50% повече. РБ, ако го мислим като избирателите, застанали зад Трайчо Трайков, има своята база от около 200-220 000 гласа.

Няма съмнение, че реалната тежест на традиционната десница е около 350 000 гласа. Големият въпрос е как ще се разпределят те между трите формации.

Могат да се окажат недостатъчни за нито една от тях, а е възможно да се окажем в ситуацията като 2005 година, когато и трите политически формации успяха да преодолеят 4% граница. Тогава СДС се яви като коалиция, ДСБ -  като самостоятелна партия, и Народен съюз - като коалиция.

Едно е сигурно, че няма да имаме петчленен парламент.  6 или 7 политически формации имат шанс да попаднат в 44-тото НС, което означава отново фрагментиран парламент и съставяне на двойна или тройна коалиция.

ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, "Воля" и вероятно РБ - това е единият вариант. Другият е към тези партии да се добавят АБВ и Движение 21 или една от двете формации „Да, България”  и „Нова република”, а е възможно и двете да имат депутати.

- На какви гласове може да разчита „Воля” на Марешки?

- Тя вече има своите корени, които част от коментаторите забравиха. През 2012 година имаше едно движение срещу горивата, което се превърна в ракетоносител на определени фигури, които после 2013-а излязоха на повърхността. Ясно е, че в обществото има потенциал за подобен тип антимонополно, антикорпоративно говорене.

Ясно е, че има социална база, която се изгражда около бизнеса на Марешки. Има сигнали за това, че партията на Цветелин Кънчев вероятно ще подкрепи Марешки, след отделянето си от коалицията с БСП. Така че става въпрос за един електорален басейн, в който ще плуват различни групи от избиратели. И затова е трудно да се прецени подкрепата за тази политическа формация. 

- При този 6 или 7 партиен парламент какви са вариантите за коалиция след изборите?

- ГЕРБ изглежда по-близо до двойна коалиция, защото има потенциал да получи повече депутатски места, отколкото в 43-тото НС. Ако това се случи и ако РБ успее да постигне добър резултат, можем да мислим за двойна коалиция. Но по-голяма е вероятността следващото мнозинство да е сформирано от три политически формации. Ще се търси подкрепа от Марешки или от Патриотите.

Ако БСП има възможността да състави мнозинство, тогава може да се стигне дори до четворна коалиция. БСП ще страни от възможността за нов коалиционен формат с ДПС и ще се наложи да търси странна геометрия на мнозинство. Но за ГЕРБ е по-лесно да състави мнозинство, отколкото за БСП.

- Предизборните обещания на партиите могат ли да станат реалност? Всички залагат на увеличение на пенсии и заплати.

- Самият факт, че се говори за увеличение на доходите показва, че страната не е в лошо състояние. Публичните финанси са в добро здраве, има икономически растеж. А обещанията за конкретни суми изглеждат нереалистични и биха могли да бъдат постигнати при определени условия. Но това не е говорене за политика. 

- Какъв сигнал дават партиите с новите лица в листите?

- Засега не мога да се ориентирам в листата на ГЕРБ, но от листата на БСП трудно могат да се нарекат нови лица. Това по-скоро са хора, които са били в по-задните ешелони или става въпрос за деца и роднини на основните партийни фамилии. /Марица.бг


Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (22)
 • Гулъбов е познавал винаги, но
  Рейтинг: 8
  1
  16.02.2017 |
  07:30
  Дали ДОСТ няма да е изненадата ?????? И от там достигането на 4% за ДОСТа партии ще е изненада. Но ако БСП изненада, дали пък Румънската зима няма да е, тъй дълго чаканата БЪЛГАРСКА ПРОЛЕТ. Време е децата на комунистическите олигарси да отпътуват с ТРАНССИБИРСКАТА железница и да отрежем пъпната връв с МАФИЯТА на интернационала.
  Оценка:
  +13
  -5
 • РАДИ
  Рейтинг: 4
  2
  16.02.2017 |
  07:42
  Много елементарен, дори глупашки анализ на политическата обстановка и предизборната ситуация. Подобни опростени политически схеми и изборни резултати може да сътвори всеки махаленски " социолог " . Учило е момчето, но явно не му стига сиво вещество за анализ. Произвежда повече пяна и плюнки, отколкото мисъл.
  Оценка:
  +15
  -11
 • До 1
  Рейтинг: 5
  3
  16.02.2017 |
  07:47
  Пъпната връв на мафията с изпълнителната власт е Бойко Мутрата, а организационната структура осигуряваща тази връзка е Престъпната партия ГЕРБ - / Грабежи, Емиграция, Разруха, Борчове /.
  Оценка:
  +18
  -13
 • да
  Рейтинг: 6
  4
  16.02.2017 |
  08:06
  НЕ МАНИПУЛЕРАЙ ХОРАТА ГЛУПАКО !ГЕРБ ВЕЧЕ СА ИСТОРИЯ ДОРИ И ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА!
  Оценка:
  +18
  -12
 • безсмислието като занаят
  Рейтинг: 4
  5
  16.02.2017 |
  08:24
  темата отсъства, но анализатора споделя мисъли, герб е вреден за бъдещето на родина, в политически аспект въведе примитивизма, в социалноикономически живот трайна бедност, в пенсионна политика работиш докато си жив, предателство във българските интереси, от потока, белене до лакейство на корпоративни интереси в сета, с приоритизиране на корпоративните ползи над обществения интерес, в здравеопазване, опазване на околната среда, трудови права, безопасност на храните, едан единствена причина не ми каже защо да управлява и затрива
  Оценка:
  +13
  -9
 • Шерлок Холмс
  Рейтинг: 7
  6
  16.02.2017 |
  08:29
  Елементарно, Антончо, елементарно.
  Оценка:
  +14
  -7
 • Ей
  Рейтинг: 15
  7
  16.02.2017 |
  08:42
  нищо не се научихме за тия години. Герб, дост, рестарт, абв и т.н. и т.н., всички тези образувания не са нищо друго освен ракети носители, които да откарат своите пътници в сферата на богатите за наша сметка.
  Оценка:
  +17
  -2
 • АПАРАТЧИК!
  Рейтинг: 9
  8
  16.02.2017 |
  08:44
  АПАРАТЧИК СЪС СТАЖ!
  Оценка:
  +13
  -4
 • АПАРАТЧИК!
  Рейтинг: 6
  9
  16.02.2017 |
  08:44
  АПАРАТЧИК СЪС СТАЖ!
  Оценка:
  +9
  -3
 • АПАРАТЧИК!
  Рейтинг: 8
  10
  16.02.2017 |
  08:44
  АПАРАТЧИК СЪС СТАЖ!
  Оценка:
  +10
  -2
 • Обикновен гражданин
  Рейтинг: 14
  11
  16.02.2017 |
  08:46
  Този посредствен и абсолютно неадекватен „политолог”,демонстрира в каква паника са ГЕРБ!Един обективен анализатор,никога не би направил грешката,да величае един субект, който очевадно в момента е в позиция ПАРТЕР!Цялото му старание,да оправдае ББ, е отишло на вятъра с нелогичните, неадекватни и смешни сравнения- подход,ток, доброволно оттегляне! А мнението за „мобилизацията” за II тур е „убийствено”смешно!Цялостно тази държава никога не е била по зле –ежедневните новини,го доказват!А що се касае за Пловдив-трагедията е пълна!
  Оценка:
  +19
  -5
 • Славчу Кенефостроителят
  Рейтинг: -13
  12
  16.02.2017 |
  09:05
  Каза ли ви го, карловски селяни? ГЕРБ ще управлява България поне още 30 години, свиквайте!
  Оценка:
  +3
  -16
 • surg
  Рейтинг: -2
  13
  16.02.2017 |
  09:08
  еба си майката, 90% тролове, и нищо по същество, а къде е материала...? войнстваща тъпотия цари навсякъде днес у нас
  Оценка:
  +3
  -5
 • е
  Рейтинг: 5
  14
  16.02.2017 |
  10:40
  стара,доказана герберастiйска и най-вече тиквена подлога.
  Оценка:
  +7
  -2
 • е
  Рейтинг: 5
  15
  16.02.2017 |
  10:40
  стара,доказана герберастiйска и най-вече тиквена подлога.
  Оценка:
  +7
  -2
 • ha
  Рейтинг: 5
  16
  16.02.2017 |
  12:13
  Гълъбов се изживява като делфийският оракул, ама без малко!
  Оценка:
  +7
  -2
 • Adolf
  Рейтинг: 5
  17
  16.02.2017 |
  13:22
  Тъп и неграмотен соросоид - подлога на Рапона.
  Оценка:
  +7
  -2
 • мунчо
  Рейтинг: 5
  18
  16.02.2017 |
  15:26
  АНТОНЕ ТИ ОТ КОИ СИ ТА ТЕСА ОТ ЕДНО ПОТЕКЛО ГЕРБ Е МЕТАСТАЗА НА БСП
  Оценка:
  +6
  -1
 • 336
  Рейтинг: -6
  19
  17.02.2017 |
  00:02
  Само ВОЛЯ и Марешки са различни и с доказани качества в професиите си...
  Оценка:
  +3
  -9
 • Trakia
  Рейтинг: 7
  20
  17.02.2017 |
  10:32
  BOIKO E SHOP u BOKLUK.
  Оценка:
  +7
  -0
 • do 336
  Рейтинг: 7
  21
  17.02.2017 |
  11:10
  МАРЕШКИ Е ПРИДАТЪК НА ГРОБ,КОЙ НЕ ГО РАЗБРА.ГЛАСУВАШ ЗА МАРЕШКИ ПОЛУЧАВАШ ТИКВА
  Оценка:
  +7
  -0
 • abe
  Рейтинг: 6
  22
  17.02.2017 |
  17:56
  Абе Антоний , абе Гълъбов ти със всичкия ли си ? Кой ще се излъже да гласува пак за тази загробваваща България партия?
  Оценка:
  +6
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...