четвъртък, 19 Октомври 2017 14:00 ч.

Георги Гергов: Да не забравяме, че управлението винаги е в името на хората

12.10.2017   |   15:25
Прочетена: 702   |
Коментари: 0
Георги Гергов: Да не забравяме, че управлението винаги е в името на хората

Още, когато на 12 октомври 1882 г. е публикуван първия Закон за общините и градското управление става ясно, че изграждането на българската държава е немислимо без уреждането и укрепването на местното самоуправление. И до днес местната власт е израз на демократичните принципи, върху които се изгражда едно общество и на сигурността за бъдещия му просперитет. То е гарант за спазването на конституционни права и принципи и най-вече за властта, която гражданите - чрез него, упражняват. Това заяви областният лидер на БСП Георги Гергов по повод Деня на българската община.


"В годините все по-важен става въпросът за това, доколко са гарантирани правата и възможностите на общините. Все по-належащо е и преосмислянето на основите на децентрализацията на местното самоуправление и неговите органи. Защото децентрализацията, освен прехвърляне на задължения е и даване на повече правомощия. Връзките и отношенията на местната с централната власт не трябва да се ръководят от партийни пристрастия, а да бъдат израз на ясно осъзнато взаимодействие в името на хората.


Кметовете и общинските съветници са тези, които чрез нови и ефективни управленски подходи трябва да доведат до подобряване предлагането на услуги за гражданите. Цел в управлението трябва да е стимулирането и подпомагането на гражданското участие в местното самоуправление, привличането на нови инвеститори, подобряването на социалната и техническа инфраструктура, подобряване на социалния статус на жителите на общината. Защото не трябва да забравяме, че управлението винаги е в името на хората.Честит празник!", допълни Гергов.


Топ новини
Циганският език влиза в училище, търсят преподаватели
19.10.2017   |
13:10   |
0
Коментари: 0
Деца от малцинствата вече ще могат да учат в училище майчиния си език, ако пожелаят. Това ще става по 2 часа седмично  под формата на СИП, ЗИП или факултативни форми. МОН...