сряда, 26 Април 2017 01:21 ч.

В Столипиново се юрнаха на безплатни прегледи за туберкулоза

23.02.2017   |   19:31
Прочетена: 311   |
Коментари: 0
В Столипиново се юрнаха на безплатни прегледи за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза раздвижиха вчера Столипиново. Дълга опашка се изви веднага щом мобилният кабинет паркира в двора на ДКЦ „Изток” и за два часа около 50 души успяха да споделят оплакванията си с д-р Бойко Милев. Повечето хора носеха епикризи за сърдечни, бъбречни и гинекологични заболявания, но разбраха, че могат да минат само преглед с флуорограф.

„Аз съм с астма. Безработна съм и от 6 месеца са ми спрени осигуровките. Не мога да вляза в болница, не мога да си взимам помпичката. Вчера получих пристъп, мислех, че ще умра”, разказа 51-годишната Руска Иванова, докато изчакваше на опашката. Жената се оплака, че трима човека живеят с пенсията на съпруга  от 130 лева. Първо купуват лекарства на 17-годишната си дъщеря, която е с психично заболяване. Останалото отива за храна. 

Заради бъбречните си проблеми пък беше дошла пред кабинета 27-годишната Надежда. „Много пъти ходя по болниците. Казват възпаление. Слагат ми система, но не ми минава. Да видим сега какво ще кажат”, обясни младата жена. Оказа се обаче, че и тук не могат да помогнат.

Според наблюденията на д-р Бойко Милев, който работи в софийската Белодробна болница и всеки ден ще пътува до Пловдив, масово хората в квартала са неосигурени и нямат възможност да си правят изследвания. „Със сериозни проблеми са, но много от тях дори нямат личен лекар. Така че се надявам да дойдат повече хора и да помогнем поне на тези, които имат белодробни заболявания”, посочи медикът.

До момента не е открил туберкулоза сред пациентите в мобилния кабинет. Ако това се случи, болните, дори и неосигурени, ще бъдат лекувани безплатно в УМБАЛ „Свети Георги” и ще получат лекарства без пари.

Прегледите се извършват от 10 ч. до 15 ч. всеки работен ден от понеделник до петък, включително. Мобилният кабинет ще остане в двора на ДКЦ „Изток” до 10 март, след което ще се премести в район „Северен”.

В Столипиново се юрнаха на безплатни прегледи за туберкулоза
В Столипиново се юрнаха на безплатни прегледи за туберкулоза

Топ новини
Страсбург спря бутането на къщи в Арман махала
25.04.2017   |
23:10   |
432
Коментари: 0
Европейският съд по правата на човека в Страсбург изиска днес от българското правителство спиране на планираното от община Пловдив за утре, 26-ти април, събаряне на къщи в кв....