вторник, 12 Декември 2017 02:39 ч.

В Пловдив и Асеновград харчим ефективно парите от Европа

Инспектори от ЕК провериха ефекта от субсидиите
19.06.2017   |   18:24
Прочетена: 882   |
Коментари: 0
В Пловдив и Асеновград харчим ефективно парите от Европа
Снимка: Деница Николова и Марек Теплански в Бачковския манастир

Експерти от Европейската комисия и Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, инспектираха проекти, реализирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 в Пловдив и Асеновград. Проверките бяха част от двудневен семинар на тема „Интелигентни градове“, който се проведе на 15 и 16 юни под тепетата. Инспекциите направиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Витория Алиата ди Вилафранка - директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия и Марек Теплански, началник на звеното, отговарящо за България в Генерална дирекция "Регионална политика" в ЕК. Целта им бе да видят на място ползата от направените инвестиции, как работят обектите след влизането им в експлоатация и как проектите допринасят за развитието на регионите. Представителите на Европейската комисия дадоха висока оценка за изпълнените проекти и останаха впечатлени от приноса, който носят за развитието на двата български града, и потенциала, който имат за бъдещо развитие на градовете и туризма.  


Във фокуса на проверките бяха велоалеите, Центъра за управление на трафика и Системата за управление на градския транспорт в Пловдив. Те са част от проекта на общината „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“, финансиран по ОПРР 2007-2013 с близо 42 млн. лв. Изградени са и рехабилитирани общо 48 км велоалеи, модерни системи за видеонаблюдение и контрол на трафика и градския транспорт и др. Общо

50 кръстовища в града са напълно автоматизирани

и имат опция за интелигентно управление на преминаващите автомобили. По данни на зам.-кмета по транспорт на община Пловдив Златин Велев след реализиране на проекта, над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия. Разходите  за електроенергия на обновените светофарни уредби са спаднали от 270 хиляди на 130 хиляди лева, като с икономията се реконструират още 11 светофара, които предстои да се включат в системата за управление на трафика. Отчетено бе, че задръстванията във втория по големина български град също намаляват в някои части, тъй като системата позволява контрол на входящия и изходящ поток от града.

Най-големият хлебозавод на Балканския полуостров, намиращ се в Пловдив, също бе част от инспекцията. В проекта „Обновяване на западнали промишлени зони - изграждане на нова производствена база за хляб“/за който Марица писа/, са вложени близо 43 млн. лв. От тях 11,3 млн. лв. са по ОПРР, 23 млн. лв. съфинансиране от Регионалния фонд за градско развитие "Джесика" и 8,6 млн. лв. собствено участие. Със средствата е изграден  модерен и енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия. Внедрените технологични линии създават възможност за разкриване на близо 200 работни места. Очаква се този проект да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Похвалиха ни за Асеновата крепост и пътя до селата

над нея. На място стана ясно, че след реализация на проекта “Асеновград -свещената порта на Родопите”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. с над 3 млн. лв., обекта се посещава от над 250 000 туристи годишно. Благодарение на вложените средства е подобрено общото състояние на терена на крепостния комплекс, който е паметник на културата от национално значение. В хода на проверката представители на ЕК и МРРБ се запознаха с извършената реконсервация на горните повърхности на крепостните градежи, подобрения достъп до обекта и ремонта в криптата на крепостната църква, ремонтираните алеи, пътеки, паркинг и др.

В хода на инспекцията се направи

оглед и на изградените укрепителни съоръжения на свлачищата

на път IV-86024 (II-86), Лясково - Яворово - Добралък, в община Асеновград. Бюджетът на проекта е над 830 хил. лв., осигурени от ОПРР. С европейските средства са ограничени рисковете и щетите за живота и имуществото на населението. Постигната е висока степен на превенция на риска от свлачища в района и е подобрен достъп до селата Яврово, Лясково и Добралък. Защитени са 47 имота, 269 кв. м път, укрепени са 2812 кв. м свлачещни участъци. В посещението бе включено и посещение на Бачковския манастир и параклиса „Св. Атанасий“ като част от богатото културно-историческо наследство на България и възможностите за развитие на културен туризъм.

В Центъра за управление на градския транспорт и трафика
В Центъра за управление на градския транспорт и трафика

Топ новини
Вижте кои са най-добрите спортисти на Пловдив за 2017-а СНИМКИ
11.12.2017   |
21:13   |
515
Коментари: 0
Волейболният отбор на Марица бе избран за №1 в спорта на Пловдив за 2017 година, пише Марица Спорт. Жълто-сините бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Треньорът Иван...