четвъртък, 23 Март 2017 10:16 ч.

Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика

Даже конституцията с Член Първи на Тодор Живков събира повече одобрение от днешната система за държавно управление
14.02.2017   |   11:40
Прочетена: 789   |
Коментари: 7
Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика

Управлението, при което повече власт е концентрирана в ръцете на един човек, привлича пловдивчани, чиито демократични нагласи доскоро не подлежаха на съмнение. Това става ясно от последната анкета на сайта marica.bg с въпрос: „Кой е най-подходящият модел за държавно управление в България?”. Най-висок резултат регистрира отговорът „Президентска република” - 36%. Ако към тази цифра се прибавят феновете на еднопартийната диктатура като при Тодор Живков, които са над 15%, и онези 8 на сто от гласувалите, които са привърженици на монархията, се оказва, че идеята за ясна отговорност, носена от един човек, събира над 60% подкрепа.

Разбира се, знак на равенство между президентската република, еднопартийната диктатура и монархията не трябва да се слага, но е ясно, че има общ знаменател. И той е управление със силна ръка без възможност отговорността да се прехвърля институция на институция, от една партия в коалицията на друга и от човек на човек. Вероятно високият вот за варианта президентска република се дължи на завидния рейтинг на новия държавен глава Румен Радев, регистриран в предишните анкети на marica.bg. Просветената част от тези, които го харесват, знае, че правомощията му като президент са силно ограничени и вероятно вижда в това пропуснати ползи.

Шокиращ за десен град като Пловдив е фактът, че в сърцата на близо 16 на сто от гласувалите е налице носталгия не просто по времето на Тодор Живков, а по диктатурата, белязала управлението му. Така конституцията с Член Първи в полза на БКП събира повече одобрение от днешната система за държавно управление - парламентарна република с пропорционална изборна система. 

Може би желанието за промяна рефлектира дори върху това - нещо от типа: Каквото и да е, само да не е сегашното. Довод, че става дума именно за подобно мислене, е и че, участниците, стоящи зад парламентарна република, искат да я рефрешират с мажоритарен вот. „За” парламентарна република с пропорционална избирателна система гласа си са дали над 14% от хората, а за избрано с мажоритарна система Народно събрание - 22%.

На опашката е двупартийната система с едва 4.64%. Вероятно защото това би било точно обратното на жадуваната промяна - от години ГЕРБ и БСП се редуват, но при многопартийна система може да се очаква да разнообразяват поне коалиционните си партньори. Иначе Бойко Борисов ще трябва да сменя Корнелия Нинова и обратно. Защото шансът те двамата да се разберат като мъже, както Нинова беше предложила преди години, е минимален.

Всеки трети пловдивчанин иска президентска репубика

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Моля, спазвайте добрия тон.
Коментари (7)
 • Дивитър
  Рейтинг: -2
  1
  14.02.2017 |
  12:55
  Глупаци , Чули не дочули Разбрали , недоразбрали- Президенска република от селяни ! По добре да станем Монархия
  Оценка:
  +5
  -7
 • Колев
  Рейтинг: 7
  2
  14.02.2017 |
  14:40
  Да, президентска република е най-добрата форма на управление! Пряк избор на президента и мажоритарни избори за парламент! И никакви субсидии за партиите! Не трябва да храним партии-паразити!
  Оценка:
  +9
  -2
 • кук уруку
  Рейтинг: 7
  3
  14.02.2017 |
  16:12
  Това е пътя по който трябва да тръгнем ако искаме нещо да се случи всичко друго е дуйни ми дуйни!! НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ АКО ИСКА ДА ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ ДА ПРЕДИЗВИКА СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА НАБОЛЕЛИТЕ ВЪПРОСИ КАТО МАЖОРИТАРНИЯТ ВОТ, ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА/за тези които не разбират от през република да почетат преди да коментират/, конституция, съдебна система , разделението на властите и т.н. ТОВА ОЧАКВАМЕ ОТ ВАС Г-Н ПРЕЗИДЕНТ ИНАЧЕ ДРУГОТО Е РЕВОЛЮЦИЯ!!
  Оценка:
  +8
  -1
 • atlanticheski priyatel
  Рейтинг: -3
  4
  14.02.2017 |
  16:28
  Позволявам си да се намеся в първото изречение, според което президентска република и демокрация са несъвместими понятия. Хайде малко повече политическа култура де, след 25 години демокрация още сричате и пращате американската президентска република при Ким. И при тази култура откъде да вземем толкова президенти, а?
  Оценка:
  +1
  -4
 • Август Пиночетов
  Рейтинг: 0
  5
  14.02.2017 |
  20:34
  В анкетата липсва вероятността "Военна хунта", каквато вече чука на вратата ни...
  Оценка:
  +2
  -2
 • SAVATA
  Рейтинг: 3
  6
  15.02.2017 |
  06:38
  За съжаление Август ние и армия нямаме за осъществяването на твоя вариант.Президентската република е последния шанс на 'демокрацията' ,да докаже ,че има почва у нас.Президентски републики са САЩ и Франция .Аз не мисля ,че тези държави са лошо управлявани.
  Оценка:
  +3
  -0
 • Kurneliq
  Рейтинг: 0
  7
  16.02.2017 |
  21:09
  Кво се жафкате нищо няма да стане доган идва
  Оценка:
  +0
  -0
напиши коментар
Код за сигурност:
Топ новини
Умните светофари пестят ток
23.03.2017   |
09:44   |
108
Коментари: 1
Наполовина са намалени разходите за ток, с който се захранват светофарните уредби на 40-те основни кръстовища, изградени по транспортния проект. Това твърди зам.-кметът Златин...