четвъртък, 14 Декември 2017 08:06 ч.

Всеки в Пловдив пие фреш, за да е свеж

18.02.2017   |   08:55
Прочетена: 5600   |
Коментари: 0
Всеки в Пловдив пие фреш, за да е свеж

Преди 7-8 години в Пловдив имаше хора, които дори не знаеха какво е фреш. В момента всеки приготвя у дома или купува прясно изцедени сокове. Това е равносметката на Таня Кирова, която работи във фреш бар на главната. Всеки ден тя и колежките й Иванка Иванова и Десислава Инкьова забъркват „бързи” витамини за пловдивчани.

Казват, че чужденците, които посещават нашия град, са изумени от количествата пресен сок, които консумираме. „През лятото голям хит са лимонадите и фрешът от диня. В студените месеци пием повече цитруси и все по-често добавяме джинджифил”, казват момичетата.

Като актуален за сезона рекламират антивирусния фреш с киви, лимон, грейпфрут, портокал и мед. „Има хора, които правят прочистваща терапия с цвекло. Други наблягат на магданоза, целината и домата”, посочват те.

Популярен сред клиентите на магазинчето е и фрешът с тиква, ябълка и канела. „Преди се пиеше основно портокал, а в момента на ход са миксовете”, разкриват усмихнатите майсторки на здравословни и вкусни комбинации. Убедени са обаче, че най-голямата тайна на фрешовете е в това да се приготвят с желание и любов.

 

Кои са най-полезни

 Моркови

Сокът от моркови е царят на зеленчуковите сокове. В него има много бета каротин, витамини от група В, калий, калций и други минерални вещества. Всичко това прави сока от моркови особено полезен за деца и хора със слаб имунитет и с проблемна кожа.

Бета каротинът е полезен и за зрението.

Цвекло

Във фреша от цвекло се съдържат много захар, витамин С, Р, В1, В2, РР. Богат е на калий, желязо и манган. Полезните вещества в този сок стимулират кръвообразуването. Високото съдържание на магнезий помага за нормализиране дейността на нервната система при стрес, преумора, безсъние. Подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

Тиква

Сокът от тиква съдържа захароза, полезни пектини, калий, калций, магнезий, желязо, мед. В него има витамин С, В1, В2, В6, Е, бета каротин. Подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се на хора със сърдечно-съдови заболявания, съпроводени с отоци. Добре действа при всякакви алергични и кожни реакции.

Особено полезен е при заболявания на бъбреците и черния дроб.

Ябълки

В сока от ябълки има много витамин С и Р, соли на калия, калция, желязото, медта, мангана, кобалта, цинка, никела. Прилагат го при атеросклероза, чернодробни заболявания, на пикочния мехур, на бъбреците. Пектинът от сока заедно с месната част нормализира чревната дейност. Високото съдържание на захари и органични киселини помага за бързото възстановяване след физически натоварвания.

Цитрусови плодове

Прясноизцедените цитрусови сокове са богати на витамин С, Р, калий, фолиева киселина. Повишават жизнения тонус, премахват умората и укрепват кръвоносните съдове. Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рак.

Всеки в Пловдив пие фреш, за да е свеж
Всеки в Пловдив пие фреш, за да е свеж
Всеки в Пловдив пие фреш, за да е свеж

Топ новини
Сложиха нови спирки, а къде са плочките
14.12.2017   |
06:18   |
111
Коментари: 0
Пътниците се радват на новите спирки, които най-после са монтирани почти в целия град. Но тротоарната  настилка до заслоните далеч не навсякъде е изрядна.  На бул....