Впечатляващо! Ето как се строи пасивна къща в Марково

Инженери показват на живо как е организиран екологичният градеж в Дни на отворените врати в с. Марково

Първата пасивна къща в село Марково до Пловдив е готова на етап груб строеж. По този повод инженерите от фирма „Oberon Кonceptbau” организират Дни на отворените врати по евромодел, така както се прави в страни като Германия, Австрия. „Искаме да покажем на заинтересовани и любопитни, че пасивната къща не е нещо сложно, технологично комплицирано или суперскъпо. Ще го демонстрираме на място - тази и следващата събота. На практика всеки е поканен. Нека хората, които искат да разберат как се строи пасивна къща да дойдат. Готови сме да отговорим на всеки въпрос, да демонстрираме новостите, да разкажем за технологията”, каза инж. Атанас Ставрев, немски докторант и ръководител на амбициозния проект в Марково.  

Нека да заповядат всички, подканят организаторите „Тези за които предстоящото увеличение на тока няма да бъде тема № 1 в ежедневието им от тук нататък. Защото те знаят какво значи стандарта ,,Passiv Haus”. Той ще ги направи независими от монополите и в същото време достойни европейци, загрижени за количеството на C2O в атмосферата”! Изграждането на една пасивна къща е нормална строителна дейност, но и част от новото екологично строителство, което ще запази природата ни по-чиста”, твърдят инженерите.

На строежа в селото могат да се видят само четири работника. Те са бригадата, която строи първата пасивна къща в района, спазвайки  нормите  на Passivhaus Institut Darmstadt и правилата, по които е сертифициран проектът.

Работим от 15 април, твърдят инженерите-ръководители на проекта. „Необходими са ни само още два месеца, за пълното завършване на строежа. Тогава отново ще организираме Дни на отворените врати .Ще имаме напълно готова къща и на финала ще коментираме ефекта от земния топлообменник, рекорператора, качествената дограма, топлоизолационния пакет. Както и месечните разходи на домакинството за електроенергия, които бяха главния ни стимул да приложим този непознат за България немски стандарт”.

Днес пасивните къщи се мултиплицирани в над 50 000 обекта в цяла Европа. У нас обаче продължават да се случват инцидентно - някъде в с. Марково, около  Благоевград или в Габрово. Затова  инженерите от фирма „Oberon Кonceptbau”, заедно с проектантския колектив: д-р арх. Ива Стоянова, арх. Елена Апостолова, арх. Тихомир Стоянов, инж. Огнян Пеков и консултанта - арх. Гергана Барабонкова търсят „инвеститори-отличници”, които не се интересуват от титлата ,,Спонсор на монополите”. И които започвайки да строят новата си къща ще изберат стандарта ,,Passiv Haus”, за да докажем, че и в България сме вече европейци.

Всеки, който желае да присъства на Дните на отворените врати, може да направи своята заявка на GSM: 0885339320.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?