Британски туристически портал рекламира родопското село Орехово

„Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете в Орехово, е просто да вдишате дълбоко, тъй като въздухът там е толкова свеж, че можете да почувствате как дробовете ви се отварят, за да поемат кислорода!!! Планинските гледки са достатъчна причина да посетите селото, но то е и изходен пункт за множество туристически пътеки, исторически местности и природни забележителности - пещерни и скални. Тук ще видите открита пералня на няколко века. Ще стъпите върху древен римски път, построен върху още по-античен – тракийски. Тук ще ви посрещнат не с фалш и тренирано обслужване, а с приятелство и истинско желание, част от традициите на региона, които се предават от поколения. Ако се потопите в начина на живот и културата дори може да преоткриете красотата и чистотата в себе си.“

Тези вълнуващи слова са само малка част от публикуваната днес презентация на родопското село Орехово в британския портал www.newdestinationsnetwork.com. New Destination Network – NDN е мрежа за световен туризъм и инвестиции, проект съфинансиран от английското правителство, за изграждането на първата по рода си организация, която свързва туристическата индустрия, държавните органи и реалния турист, която открива и презентира непознати дестинации.

Представянето на Орехово е изключително вълнуващо, написано с много топло чувство, явно в отговор на сърдечното гостоприемство, което е получил авторът в Родопите. Преди да публикува информацията, създателят на NDN, посети селото за 3 дни в края на миналата седмица. Майк Бляк долетя специално от Англия по покана на Поля и Борис Кърневи от къща за гости „Конакът“, с които се запознал по време на 4-тата международна среща за туроператори (IMT Пловдив), организирана от Община Пловдив миналата година. Той се заинтересувал от селския туризъм, предлаган в Орехово. Синът на Кърневи Георги, който работи в Лондон, организирал визитата.

„Голям брой от хората, които пътуват редовно, знаят най-известните места, но сега искат да намерят различни дестинации. Ние се стремим да открием нови интересни градове, места и региони, за да ги добавим към разрастващата се мрежа“, обясни мистър Бляк на среща със Сдружението по туризъм в село Орехово и кметицата Павлина Петкова. По време на срещата стана ясно, че в селото има 13 къщи за гости и къщи със стаи под наем.

Специална програма подготвиха от Сдружението за английския гост – показаха му природни забележителности като Чудните мостове, водопадите Скакалото, Костен камък и Дуплево, каньона Цирикова църква, обсерваторията в Рожен. Бляк бе очарован от искреното гостоприемство, с което го посрещнаха не само домакините му в „Конакът“, но и в къщите „Карина“, „Рая“ и „Вила на върха“, където нахрани кон и няколко агънца.

Освен, че напълниха очите му с красотата на планината, ореховци развълнуваха и душата му с родопските песни на самодейния състав към читалище „Родопско бъдеще“. Каба гайдата на Митко, чутните гласове на двете сестри Екатерина и Иванка Андрееви и Любен Маданков, печелели не веднъж златни медали по надпявания, накараха мистър Бляк, пременен в българска народна носия, да затропа българско хоро, чийто стъпки хвана от раз. Потомъкът на древните келти показа, че не само е умел танцьор, но и ценител на вкусните ястия и питиета. Ето как описва той кулинарните си изживявания: „Здравословната храна, отглеждана и приготвена на място, е важна част от престоя ви в невероятно очарователната дестинация. Има ястия, които са уникални, можеш да опиташ само в Орехово и никъде другаде по света“, подчертава мистър Бляк.

Англичанинът презентира в британския портал толкова ярко и убедително вълшебството на Родопите, че кара и българите да отворят очите си за уникалната красота, сред която живеят.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?