вторник, 25 Април 2017 23:15 ч.

Бомбусите най-добре опрашват зеленчуци и овошки

18.04.2017   |   23:10
Прочетена: 553   |
Коментари: 0
Бомбусите най-добре опрашват зеленчуци и овошки

Бомбусите (Bombus terrestris), популярни като земни пчели, са най-добрите биологични опрашители, които се използват в модерното земеделие. Те се отглеждат в кошери, които могат да се поставят не само в оранжерии - при отглеждане на домати, краставици, пипер, така и на открити площи, за опрашване на ягодоплодни и овощни култури, тиквички, пъпеши и др. Това препоръчва инж.-агр. Здравка Смиленова, управител на "Амитица" ООД. Дружеството може да осигури бомбуси и да ги достави до всяка точка на страната.

За разлика от медоносните пчели бомбусите нямат постоянна колония. Наесен колонията на бомбусите умира и само младите оплодени царици изкарват зимата, всяка отделно в почвата. Напролет царицата създава нова колония. Тя снася първите яйца, от които се излюпват ларви след 4-5 дни. В началото царицата трябва сама да събира всичката храна. Ларвите се хранят със смес от нектар и цветен прашец. Когато първите възрастни работници се появят, царицата не напуска повече гнездото. Работниците започват да събират храна и да се грижат за потомството. 

След производството на 150 до 200 работници се раждат млади царици и търтеи. От този момент нататък активността на колонията намалява. Старата царица спира да снася яйца и евентуално умира. Бомбусите не са агресивни, но те могат да ужилят при самоотбрана. Това по принцип предизвиква локална сърбяща подутина. Ако се получат други реакции, това може да означава свръхчувствителност и в тези случаи е най-добре да се свържете с доктор.

Кошерите с бомбуси не се нуждаят от поддръжка и са лесни за наглеждане. Те се поставят около растенията, когато цветовете се отворят (т.е. малко след първите цветове от китката да се отворят и малко преди всички цветове от първа китката да се отворят). При посещението си на всеки цвят бомбусът разтръсква цвета, като при това отделя полена и оставя кафява ивица, което е знак, че цветът е посетен. Този маркер служи за контрол на работата на пчелите.


Топ новини
Дафина Тончева: Отказах да нижа тютюн и успях в Америка
25.04.2017   |
20:55   |
727
Коментари: 0
Дафина Тончева е дете на обикновено семейство от Пазарджик. Напуска България на 18 г. По онова време родителите са лекари с държавни заплати. Приета е да учи в Харвард с пълна...