четвъртък, 29 Юни 2017 08:42 ч.

Бомбусите най-добре опрашват зеленчуци и овошки

18.04.2017   |   23:10
Прочетена: 672   |
Коментари: 0
Бомбусите най-добре опрашват зеленчуци и овошки

Бомбусите (Bombus terrestris), популярни като земни пчели, са най-добрите биологични опрашители, които се използват в модерното земеделие. Те се отглеждат в кошери, които могат да се поставят не само в оранжерии - при отглеждане на домати, краставици, пипер, така и на открити площи, за опрашване на ягодоплодни и овощни култури, тиквички, пъпеши и др. Това препоръчва инж.-агр. Здравка Смиленова, управител на "Амитица" ООД. Дружеството може да осигури бомбуси и да ги достави до всяка точка на страната.

За разлика от медоносните пчели бомбусите нямат постоянна колония. Наесен колонията на бомбусите умира и само младите оплодени царици изкарват зимата, всяка отделно в почвата. Напролет царицата създава нова колония. Тя снася първите яйца, от които се излюпват ларви след 4-5 дни. В началото царицата трябва сама да събира всичката храна. Ларвите се хранят със смес от нектар и цветен прашец. Когато първите възрастни работници се появят, царицата не напуска повече гнездото. Работниците започват да събират храна и да се грижат за потомството. 

След производството на 150 до 200 работници се раждат млади царици и търтеи. От този момент нататък активността на колонията намалява. Старата царица спира да снася яйца и евентуално умира. Бомбусите не са агресивни, но те могат да ужилят при самоотбрана. Това по принцип предизвиква локална сърбяща подутина. Ако се получат други реакции, това може да означава свръхчувствителност и в тези случаи е най-добре да се свържете с доктор.

Кошерите с бомбуси не се нуждаят от поддръжка и са лесни за наглеждане. Те се поставят около растенията, когато цветовете се отворят (т.е. малко след първите цветове от китката да се отворят и малко преди всички цветове от първа китката да се отворят). При посещението си на всеки цвят бомбусът разтръсква цвета, като при това отделя полена и оставя кафява ивица, което е знак, че цветът е посетен. Този маркер служи за контрол на работата на пчелите.


Топ новини
Петровден е! Жените да направят ястието "Бял мъж"
29.06.2017   |
07:46   |
195
Коментари: 0
Днес е Петровден. На този ден празнуват Петър, Петьо, Петрана, Петранка, Полина, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенчо, Пенка, Камен, Камена и др. Общо 35 български...